Az egyes tésztafélékhez tartozó főzési utasítások szerencsére alig különböznek egymástól. Általában a főzési idő az, ami minimálisan eltérhet, a hozzávalókat tekintve viszont mindig ugyanazokra van szükség: tésztára, vízre és sóra. A kérdés csak az, hogy utóbbiból mennyi az ideális mennyiség?
A tészta önmagában egy íztelen étel, ízét és zamatát a hozzá kínált fűszeres mártások, szószok adják. Egyes szakácsok szerint ezért nem is szükséges a főzővízhez sót adni. A többség szerint viszont igenis kell a só, hiszen ettől kap egy különleges alapízt. És hogy mennyi az ideális mennyiség? 1 kiló tészta főzéséhez 4 liter vízre van szükség, amit 1 púpozott evőkanál sóval ajánlott ízesíteni. Ha ezt az arányt követjük, már a vízből kivéve is ízes lesz a tészta. A só feloldódása után kóstoljuk meg a vizet! Kellemes, enyhén sós ízűnek kell lennie, amely a tengervíz ízére emlékeztet. Ha úgy találjuk, hogy túlzásba vittük a sózást, van néhány jól bevált módszer a baki helyrehozatalára.
Az egyik megoldás, ha sima vizet adunk a főzővízhez: ez segít anélkül, hogy befolyásolná a főzési folyamatot. A túlsózott tésztát úgy is megmenthetjük, ha főzés után lecsepegtetjük, és hideg vízzel leöblítjük.
Valójában a sónak csak egy töredékét szívja fel a tészta. A só nagy része a tésztavízben marad – ami egy nagyon hasznos „melléktermék”, hiszen a selymes állagú tésztafőző víz igazi kincs a konyhában. Az, hogy a só milyen gyorsan és mekkora mértékben szívódik fel, függ a tészta alakjától és vastagságától, valamint a főzési idő hosszúságától. Általában 1 evőkanál só negyedét veszi fel 1 kiló tészta.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.