A mazsola az egyik legmegosztóbb alapanyag. Sokan vannak, akik imádják, legyen szó akár a diákcsemegéről, akár süteményekről, bármiben megeszik az aszalt szőlőszemeket, míg mások egyenesen utálják a mazsolát, és ha belekerül egy desszertbe, a közelébe se mennek se a túrós batyunak, se a bejglinek. A mazsola szerencsére könnyen helyettesíthető, így azoknak sem kell lemondaniuk a gazdag, tartalmas desszertekről, akik a világból kiszaladnak a mazsola láttán!
A mazsolát legtöbbször túrós süteményekbe tesszük, és legyen szó túrós táskáról, túróval töltött zsemléről vagy akár muffinról, a mazsola akár ki is hagyható. Ha viszont nem szeretnél lemondani a túrós süteményekben, vagy egyéb desszertekben megbúvó plusz édes élvezetről, de valaki a családodban nem szereti a mazsolát, akkor helyettesítsd!
A mazsolát remekül lehet helyettesíteni például aszalt vörösáfonyával, aminek az íze kevéssé erőteljes és édes, sőt picit savanykás is, és remekül illik bármilyen süteménybe, de töltött-göngyölt húsokhoz is. A mazsolát jól helyettesíti még az apró darabokra kockázott, kimagozott datolya is. Ez a keleti csemege szintén édes, mint a mazsola, de mégis picit más az állaga, így a mazsolautálók tehetnek vele egy próbát.
Sokan nem szeretik, a mazsola viszont rendkívül egészséges. A mazsola rendelkezik a szőlő szinte minden pozitív élettani hatásával, tele van antioxidánssal, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak. A mazsolának magas a vas- és kalciumtartalma. Előbbi segít a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, utóbbi a csontok és fogak egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.