Akár műanyag, akár fa vágódeszkát használunk, annak tisztán tartása mindennél fontosabb, hiszen a hús maradványai hamar bomlásnak indulnak, és így komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek a háztartásban. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a makulátlan tisztaságú vágófelülethez.
A vágódeszka minden konyha alapdarabja, ám ha nem vigyázunk rá, nem tiszítjuk-kezeljük megfelelő képpen, főleg azt, amelyiken hússal dolgozunk, azzal komoly egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat.
Egy 2012-es, BBC News-on megjelent kutatás szerint ugyanis, egy átlagos vágódeszkán, körülbelül 200-szor több fekáliabaktérium található mint egy vécéülőkén, és ezek a baktériumok általában nyers hústermékekből származnak. Hogy megóvjuk magunkat az ételmérgezéstől, muszáj tehát minden használat után alaposan megtisztítani a vágófelületet. A Metropol összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.
Akár műanyag vagy fa deszkát használunk, arra figyeljünk, hogy hússzeletelés után azonnal öblítsük le folyóvíz alatt, ne hagyjuk, hogy rászáradjon.
A műanyaggal ellentétben a fa vágódeszkákat nem szabad mosogatógépben tisztítani, mivel a magas hőmérséklet károsíthatja az anyagot. Ráadásul a fa sok vizet szív fel, ami a deszka vetemedését okozhatja, és könnyen bepenészedhet.
Ha kézzel mosogatunk, mosogatószeres szivaccsal vagy kefével körkörösen dörzsöljük át a deszka mindkét felületét. Különösen ügyeljünk a bemélyedésekre és élekre, ahová a húsdarabok beleakadhatnak.
A makulátlan tisztasághoz a fertőtlenítés is hozzátartozik: egyszerűen dörzsöljük át a deszka felületét egy gerezd citrommal, majd öblítsük le forró vízzel. Mindkettő természetes antibakteriális hatással rendelkezik, és segít eltüntetni a kellemetlen szagokat is.
A só kristályai is hatékonyan eltávolítják a szennyeződéseket. Szórjunk minél nagyobb szemű sót a deszkára, majd hagyjuk állni 20 percig. Dörzsöljük át egy kefével, végül öblítsük le alaposan. A sót kombinálhatjuk citromlével vagy ecettel, hogy fokozzuk a tisztító hatást.
Ne aggódjunk, ha a páclé estleg foltot hagyott a vágódeszkán. Szórjunk szódabikarbónát a deszkára, majd dörzsöljük át egy durva szivaccsa, és öblítsük le vízzel. A hatást fokozhatjuk, ha nagy szemű sót is keverünk a szódabikarbónához.
A vizet felitathatjuk papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával, de soha ne tegyük vizesen a szekrénybe, mert a nedvességtől a fa eldeformálódhat és bepenészedhet. Hagyjuk a deszkát levegőn megszáradni, és mindig állítva, ne fektetve szárítsuk. A legjobb, ha felakasztjuk, így mindkét oldala szabadon száradhat.
Ha azt szeretnénk, hogy a fa vágódeszkánk hosszú évekig megőrizze jó állapotát, időnként kenjük le ásványi olajjal. Hagyjuk rajta pár órát, hogy az olaj beszívódjon, majd mossuk le.Erre a célre alkalmas lehet a dióbél is.
Ha a deszkán sok karcolás van, dörzsöljük át csiszolópapírral, így megelőzhetjük, hogy az ételmaradék megüljön a sérülésekben. A felfrissíett felület ismét kaphat egy olajos bedörzsölést.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.