Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Praktikus

5+1 remek tipp, hogy mire használd a vaj csomagolópapírját

A vaj az egyik olyan alapvető élelmiszer, amely szinte minden konyhában megtalálható: mártások, szószok no és finom krémek készülnek belőle, és a sütés is elképzelhetetlen nélküle. De mi a helyzet a vaj csomagolópapírjával? Mutatjuk, hogy mire használhatod!

Valószínűleg a vaj csomagolópapírja nálad is a szemétben végzi. Azonban ezek a kis papírdarabok hihetetlenül hasznosak lehetnek: megkönnyíthetik a sütést, főzést és még spórolhatsz is. A lényeg: a vajas papírdarabokat visszazárható tasakban vagy légmentesen záródó edénybe tett a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba. Így a csomagoláson maradt vaj friss marad, és bármikor előveheted, amikor szükséged van rá.

Nálad is mindig a kukában végzi a vaj csomagolópapírja? / Fotó: Shutterstock
Nálad is mindig a kukában végzi a vaj csomagolópapírja? / Fotó: Shutterstock

1) Használd edények és serpenyők zsírozásához

A papír enyhén vajas felülete tökéletes edények, tepsik kikenéséhez sütésnél. A zsiradék megakadályozza a tészta letapadását, megkönnyíti a sütemény eltávolítását a formából. Mindössze annyit kell tenned, hogy a vajas felével alaposan átdörzsölöd az edény belsejét. Nagyon praktikus, mert a kezed nem lesz zsíros, hiszen a papírnak csak az egyik fele vajas.

2) Jól jön muffinsütésnél is

Ha kifogy a papírkapszli, jól jön a vajpapír! Az üres vajas papír tökéletesen beburkolja a finom muffinokat és megakadályozza, hogy hozzáragadjon a tészta a csomagoláshoz. Hogyan csináld? Először a papírt a vajas felével óvatosan nyomd be a muffinsütő mélyedésébe, majd fordítsd vissza úgy, hogy a vajas felére tud a tésztát halmozni. Így a papír sem fog beleragadni a formába, és a süti sem a papírba – ráadásul a csomagoláson lévő vékony vajréteg extra vajas ízt ad a sütinek.

3) Fedd le vele a maradék ételt

Kis mérete miatt tökéletes, ha csak egy kisebb papírdarabra van szükséged, hogy lefedd a maradék ételt. A vajas felülete segít megakadályozni az étel kiszáradását és azt, hogy az étel átvegye a hűtőben más ételek szagát. Használhatod a csomagolópapírt zöldségek, például uborka vagy cukkini levágott végének a megóvására is, de mehet félbevágott citromra, sőt avokádóra is.

A vaj papírján sok, még felhasználható zsiradék marad / Fotó: Shutterstock
A vaj papírján sok, még felhasználható zsiradék marad / Fotó: Shutterstock

4) Tedd a már felvágott kenyérre

A megszegett kenyér könnyen kiszárad, ám ha vajas papírral borítod, nedves és friss marad. Miután rátetted a vajpapírt közvetlenül a vágási felületre, tedd a kenyeret dobozba vagy kenyeres zsákba, ahogy szoktad. Ne feledd: ezzel a módszerrel nem növeled meg a kenyér eltarthatóságát, egyszerűen csak a kiszáradását tudod megelőzni!

5) Süss benne krumplit

A mikrós burgonya sokak kedvence, mert gyorsan, egyszerűen elkészíthető és nagyon finom köret. Még ízletesebb lesz a végeredmény, ha a krumplit megmosod, villával megszurkálod, fűszerezed és vajas papírba csomagolod. Ha így sütöd meg, extra vajas íze lesz.

+1 Kend át vele a kést

Ha ragacsos sütit kell felvágnod, jól jön egy olyan kés, amelyet vékony vajréteg borít. A ragacsos ételekben ugyanis a kés elakadhat, bepiszkolódhat és nehezen használhatóvá válik, amitől aztán minden ragadni fog – ráadásul a szeletek sem lesznek szépek. Nem kell mást tenned, mint szeletelés előtt dörzsöld végig a kés pengéjét a papír vajas oldalán.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.