Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Promóció

Ha így grillezel szárnyast, porhanyós lesz és nem fog kiszáradni!

grill, csirke
Az egyik legjobb dolog a nyárban, - álljon rendelkezésünkre akár egy tágas kert, kényelmes terasz vagy csak egy parányi erkély hogy egy kötetlen hangulatú, családi vagy baráti grillezésre bárhol lehetőségünk van. A kellemes csevej mellé elmaradhatatlan a füst illata, a pácolt húsokhoz és zöldségekhez készült gazdag saláták színkavalkádja, illetve egy pohár hűsítő bor vagy sör íze. A lényeg mindössze, hogy a szabadban, szabadtűzön süssük a húst, halat, és a zöldségeket. A grillezve készült étel nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem egészséges is, ha betartjuk a grillezés aranyszabályait. A folyamatot mindenképp érdemes előkészíteni, hogy minden gördülékenyen menjen. Vegyük hát sorra a teendőket!

A tűzgyújtás

Kezelt, festett vagy impregnált fát, kerti hulladékot, limlomot, csikket vagy műanyagot soha ne tegyünk a tűzre! A sokáig parázsló, vegyszerekkel kezelt tűzifából, szemétből mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így a pompás pecsenye egészségkárosító vegyszerek tárházává válhat. Használjunk inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelhet, de érdemes türelemmel kivárni, mert ha nem parázson, hanem lángon sütünk, a hús külseje megég, a belseje pedig nyers marad. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojtható - ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.

süssünk baromfit!

Bármilyen húst grillezhetünk, de azért érdemes baromfit választanunk, mert ennek a fajta húsnak pár órás pácidő is elegendő, sokféleképpen fűszerezhető és a grillen is hamar és könnyen elkészül.

A baromfihúsokra is általában jellemző, hogy bennük kedvező az aminosavak aránya, ennek következtében nagy a biológiai értékük. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk sem lebecsülendő, viszont zsírban szegények.

A grillezés kihozza az ételek valódi ízét: isteni lesz a roston sült pulyka- vagy csirkemellfilé, és nagyon finom a jól fűszerezett kacsa- és libacomb is, a ropogósra sült csirkeszárnyról nem is beszélve. Nem utolsó sorban: a szárnyasok zsírszegények, így szinte bármennyit lehet fogyasztani belőlük bűntudat nélkül.

Kacsát és libát hagyományosan inkább télen fogyasztunk, pedig nyáron is ízletes fogások, főleg, ha a grillen sülnek. Azt gondolnánk, hogy bonyolult az elkészítésük, pedig éppen ellenkezőleg. Elég megsózni, megborsozni, és 15 perc alatt készre lehet sütni, de nagyon jól állnak a különféle házi pácok is nekik, melyeket kedvünkre variálhatunk.

Házi pácok szárnyasokhoz

  • Mustáros pác: olaj, bors, fokhagyma, rozmaring, mustár
  • Mézes-mustáros pác: olaj, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, méz, mustár
  • Szójás-chilis pác: olaj, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, szójaszósz, chili-por
  • Szárnyasokhoz ajánlott házi fűszerkeverékek: fekete bors, vöröshagyma, fokhagyma, édes és csípős pirospaprika, chili, rozmaring, szerecsendió, koriander
  • Magyaros grill fűszerkeverék: édes és csípős pirospaprika, chili, kömény, petrezselyem, kapor
  • Mediterrán grill fűszerkeverék: oregánó, kakukkfű, rozmaring, tárkony, ánizs, zsálya, kömény (őrölt), koriander (őrölt), borókabogyó (őrölt)

Az előkészítés

Pácoláskor a húsokat leginkább üvegtálba tegyük, és néhány óráig vagy akár egy fél napig hagyjuk pihenni. Jobb, ha a páchoz nem adunk sót, mert az kivonja a húsból a vizet. Sózni majd közvetlenül a sütés előtt érdemes.

Fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágjuk át, hogy ne ránthassák össze a húst.

A sütés

A rostélyt olajozzuk meg, mielőtt a parázs fölé helyeznénk - erre azért van szükség, hogy az étel sütés közben ne ragadjon a rácshoz. Figyeljünk arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát addig süssük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tegyük ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. A húsokat soha ne szúrjuk villával, mert kifolyik belőlük a húslé, és kiszáradnak. Az elkészült grillhúsokat szeletelés előtt hagyjuk 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét átjárják és porhanyóssá teszik.

Receptek

Pulykasaslik

40 dkg pulykahús
1 db pritaminpaprika
1 fej lila hagyma
4 db gomba
1 db kisebb cukkini

bors
olívaolaj

1. A pulykahúst nagyobb kockára vágjuk, a lila hagymát és a gombát felnegyedeljük, a cukkinit és a paprikát feldaraboljuk.

2. A zöldségeket megsózzuk, megborsozzuk, és tetszőleges sorrendben a nyársra húzzuk.

3. Olajjal megkenjük, és forró grillen, folyamatosan meg-megforgatva készre sütjük. Zöldsalátával tálaljuk.

Grillezett csirkemell kétféle páccal

40 dkg csirkemellfilé

A tandoori páchoz:
25 dkg natúr joghurt
1 ek olaj
4 dkg friss gyömbér
4 gerezd fokhagyma
1 ek édes-nemes paprika
1 tk őrölt kurkuma
1 tk római kömény
2 tk tengeri só
1/2 tk Cayenne-bors

A mézes-mustáros páchoz:
8 ek mustár
4 ek méz
2 ek olívaolaj
1 tk currypor
1 gerezd fokhagyma
1 db citrom
1/4 tk Cayenne-bors

1. Két tálat készítünk elő, az egyikben összekeverjük a tandoori, a másikban a mézes-mustáros pác összetevőt.

2. A csirkemellfilét nagyobb csíkokra vágjuk, és a csíkok egyik felét a tandooriba, a másik felét a mézes-mustáros pácba rakjuk, majd pár órára a hűtőbe tesszük.

3. A grillsütőt előmelegítjük, majd amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, kisütjük rajta a húsokat. Salátával, joghurtos mártogatóssal és lepénykenyérrel tálaljuk.

Joghurtos pulykamell salátával

8 szelet pulykamell
0,5 dl olaj

A páchoz:
1 dl joghurt
1/2 tk majoranna
1/2 tk lestyán
2 gerezd fokhagyma
tengeri só
frissen őrölt bors

A salátához:
12 dkg vegyes leveles saláta
10 dkg uborka
12 dkg paradicsom
10 dkg színes kaliforniai paprika
2 ek fehérborecet
1/2 ek citromlé
0,5 dl olívaolaj

1. Finomra zúzzuk a fokhagymát. Összekeverjük a pác hozzávalóit, és belefektetjük a kiklopfolt hússzeleteket. Összeforgatjuk, hogy a húst mindenhol bevonja a fűszeres joghurt, és a hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára.

2. A salátához összeforgatjuk a megmosott és lecsepegtetett salátaleveleket a felszeletelt uborkával, paradicsommal és paprikával. Összekeverjük az olajat a citromlével és az ecettel, majd megsózzuk és megborsozzuk, és félretesszük.

3. A grillrácsot vékonyan megkenjük olajjal. A forró parázs felett megsütjük a hús mindkét oldalát 2-2 percig. Összekeverjük a salátát az öntettel, és a hússal tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.