Elkészítés: A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. A keverőtálba tegyük bele a sóval, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal összekevert lisztet, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Az olvasztott vajat keverjük össze a tojássárgával és a joghurttal, öntsük a liszt közepébe, végül öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd indítsuk be a robotgépet, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk). Osszuk 2 egyenlő részre, majd az egyiket tegyük egy kilisztezett tálba, és konyharuhával takarjuk le.
A kakaóport keverjük simára a vízzel, majd adjuk hozzá a másik tésztához, pár percig még dagasszuk, hogy sima kakaós tésztát kapjunk. Ezt a tésztát is tegyük kilisztezett tálba, konyharuhával takarjuk le. Helyezzük a két tálat langyos helyre, majd kelesszük a tésztát 1óra alatt a duplájára.
A megkelt tésztákat borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki egyforma méretűre. Afehér tésztát kenjük le vékonyan a meglangyosított tejszínnel, helyezzük rá a kakaós tésztát, nyújtsuk kicsit nagyobbra a tésztát, majd éles késsel hosszában felezzük meg. Az egyik tésztát szintén kenjük le a langyos tejszínnel, helyezzük rá a másik tésztát. Az így kapott tésztát nyújtsuk ki akkorára, mint a sütőforma,amiben majd sütjük (25 cm-es formában sütöttem, így akkorára nyújtottam ki). Szorosan tekerjük fel, majd helyezzük bele a teflonos formába (ha nem teflonos vagy szilikonos formában sütjük, akkor előtte sütőpapírral béleljük ki a formát).
A sütőformában lévő tésztát takarjuk le konyharuhával, és angyos helyen kelesszük újra 35-40 percig. Ezután kenjük le olvasztott vajjal, mielőtt a sütőbe tennénk.
Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra. Amikor elkezd a kalács teteje szép színt kapni, takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen sütés közben. Én légkeverésnél 160 fokon 30 percig sütöttem, és kb. a sütési idő felénél takartam le alufóliával.
A sütőből kivett kalácsot kenjük le vékonyan tejjel, majd pár percig hagyjuk a formában. Ezután helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.