Elkészítés: A tészta:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, az élesztőt a cukros tejben pici liszttel meghintve megfuttatjuk. A tojássárgáját elkeverjük a sóval és a tejföllel. A margarinos lisztbe beletesszük a megkelt kovászt, majd hozzáadjuk a tojásos tejfölt. Az egészet összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk és kelesztjük. Ha kész, kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és 2 db akkora körlapot vágunk ki, mint a tortaformánk, valamint egy téglalap alakú csíkot, a tortaforma oldalát kibélelni. Kicsit nagyobb legyen a forma oldalának magasságától, mert a végén össze kell dolgozni a tetejére rakott körlappal.
Húsos ragu:
A zsírban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, a szétzúzott fokhagymát és az apró kockára vágott füstölt tarját. Belerakjuk a darált húst, ízlés szerint fűszerezzük. Kevés vízzel felöntjük, és készre főzzük.
Csirkemájas ragu:
A megtisztított és negyedekbe vágott csirkemájat a zsírban megfuttatott hagymához adjuk. Majoránnával és fehérborssal fűszerezzük (só csak a végén), és víz nélkül fedő alatt a saját levében pároljuk, majd zsírjára sütjük. Csak a végén sózzuk meg! (Másképp kemény lesz a máj)
A torta összeállítása:
A tésztával kibéleljük a forma alját és oldalát, a találkozásoknál jól összedolgozzuk, hogy ne legyen rés. Alulra rakjuk a hideg darált húsos ragut. A kanállal mélyedéseket formálunk bele, ide rakjuk a főtt tojásokat, melyekre rászórjuk az apró kockákra vágott színes pritamin paprikákat. Így kiegyenlítjük a szintet egyenesre. Meglocsolhatjuk kevés kechuppal (én egy klasszikus itáliai szószt tettem rá, ami enyhén csípős volt.).
Erre rakjuk a sonkaszeleteket, majd a szintén hideg csirkemáj ragut. Ráborítjuk a másik tésztalapot, és a széleit összedolgozzuk.
Díszíthetjük a maradék tésztából szaggatott formákkal.
Megkenjük tojással. Kb. 1 órán át sütjük 200 fokos sütőben. Ha megsült, lecsatoljuk a tortaforma oldalát, és kicsit várunk, hogy lehűljön.
A tortaforma aljával együtt egy nagy tányérra tesszük, az oldalát bekenjük sajtkrémmel, amire jó bőven reszelt sajtot teszünk A torta tetejét ízlés szerint díszíthetjük a széleinél paradicsommal, olajbogyóval.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.