Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Könnyű citromsodós torta recept
recept
Mester

Könnyű citromsodós torta

90 perc
0 adag
Megfizethető
2012. 02. 28.

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet mély tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot és a sót, alaposan összekeverem. A tojásfehérjét a teáskanálnyi hideg vízzel villával kissé felverem, az alaposan megmosott (lehetőség szerint vegyszermentes) citrom héját kis tálba reszelem.

A vajat kis forgácsokra reszelem, gyors mozdulatokkal összedolgozom a lisztes keverékkel. A morzsaállagú elegyhez adom a reszelt citromhéjat, valamint a felvert tojásfehérjét. Tésztává gyúrom, majd frissen tartó fóliába csomagolva 30 percig hűtőszekrényben pihentetem.

Közben elkészítem a töltetléket. Egy nagyobb lábosban vizet forralok, és egy akkora hőálló tálat keresek, amelyet kényelmesen ráhelyezhetek a lábosra anélkül, hogy beleesne. Egy citrom héját kis tálba reszelem, a levét a tészta készítésénél sárga héjától megszabadított párjával együtt kipréselem. Egy másik tálban összekeverem a keményítőt a hideg vízzel. Nagyobb tálba mérem a barnacukrot, beleütöm a 3 egész tojást, valamint a tészta összetevőinél felszabadult tojássárgáját.

A forrásban lévő vízzel félig telt lábosra helyezem a tálat, és elektromos habverővel folyamatosan keverem a tartalmát, közben a tűzhelyen mérsékelem a lángot. 4-5 perc elteltével a sodó kezd sűrűsödni, ekkor az elektromos habverőt kézi habverőre cserélem, és az előkészített keményítőt, valamint a citromhéjat is hozzáadom a keverékhez. További 3-4 percig keverem a gőz felett.

Mikor könnyű, krémes állagot vesz fel a tál tartalma, gyorsan leveszem a tálat a lábosról, hozzákeverem a citromlevet – így nem vész el értékes C-vitamintartalma. A könnyű citromsodót hűlni hagyom.

A piteforma alját sütőpapírral bélelem, a tésztát 2-3 mm vékonyságú körlappá nyújtom. Nyújtófa segítségével belehelyezem a formába, óvatosan kibélelem vele az egészet, a lelógó széleket a nyújtófa segítségével levágom, a tésztát villával megszurkálom. A sütőt 175 fokra előmelegítem.

Egy jókora darab sütőpapírt borítok a tésztára, amelybe *sütési nehezéket* (ez nálam lencse, de lehet rizs vagy bab is) szórok. Így megakadályozom a tészta felpúposodását. 25-30 perc alatt világos színűre sütöm. A nehezéket eltávolítom, a vékony, ropogós tésztaburkot rácson hagyom hűlni.

Az alaposan kihűlt krémet egyenletesen elosztom a hideg tésztán. Kevés citromhéjat reszelek rá. Minimum 4 órára (de inkább egy egész éjszakára) hűtőszekrénybe helyezem a tortát.

Megjegyzés
Ennyi idő szükséges a krém tökéletes állagához – ha korábban kerül szeletelésre, az íze remek lesz, de a szeletek nem maradnak egyben, érdemes várakozni! A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük! További fotók, érdekességek a recepttel kapcsolatban Habliliom blogjában!

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.