Elkészítés: A lisztet mély tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot és a sót, alaposan összekeverem. A tojásfehérjét a teáskanálnyi hideg vízzel villával kissé felverem, az alaposan megmosott (lehetőség szerint vegyszermentes) citrom héját kis tálba reszelem.
A vajat kis forgácsokra reszelem, gyors mozdulatokkal összedolgozom a lisztes keverékkel. A morzsaállagú elegyhez adom a reszelt citromhéjat, valamint a felvert tojásfehérjét. Tésztává gyúrom, majd frissen tartó fóliába csomagolva 30 percig hűtőszekrényben pihentetem.
Közben elkészítem a töltetléket. Egy nagyobb lábosban vizet forralok, és egy akkora hőálló tálat keresek, amelyet kényelmesen ráhelyezhetek a lábosra anélkül, hogy beleesne. Egy citrom héját kis tálba reszelem, a levét a tészta készítésénél sárga héjától megszabadított párjával együtt kipréselem. Egy másik tálban összekeverem a keményítőt a hideg vízzel. Nagyobb tálba mérem a barnacukrot, beleütöm a 3 egész tojást, valamint a tészta összetevőinél felszabadult tojássárgáját.
A forrásban lévő vízzel félig telt lábosra helyezem a tálat, és elektromos habverővel folyamatosan keverem a tartalmát, közben a tűzhelyen mérsékelem a lángot. 4-5 perc elteltével a sodó kezd sűrűsödni, ekkor az elektromos habverőt kézi habverőre cserélem, és az előkészített keményítőt, valamint a citromhéjat is hozzáadom a keverékhez. További 3-4 percig keverem a gőz felett.
Mikor könnyű, krémes állagot vesz fel a tál tartalma, gyorsan leveszem a tálat a lábosról, hozzákeverem a citromlevet – így nem vész el értékes C-vitamintartalma. A könnyű citromsodót hűlni hagyom.
A piteforma alját sütőpapírral bélelem, a tésztát 2-3 mm vékonyságú körlappá nyújtom. Nyújtófa segítségével belehelyezem a formába, óvatosan kibélelem vele az egészet, a lelógó széleket a nyújtófa segítségével levágom, a tésztát villával megszurkálom. A sütőt 175 fokra előmelegítem.
Egy jókora darab sütőpapírt borítok a tésztára, amelybe *sütési nehezéket* (ez nálam lencse, de lehet rizs vagy bab is) szórok. Így megakadályozom a tészta felpúposodását. 25-30 perc alatt világos színűre sütöm. A nehezéket eltávolítom, a vékony, ropogós tésztaburkot rácson hagyom hűlni.
Az alaposan kihűlt krémet egyenletesen elosztom a hideg tésztán. Kevés citromhéjat reszelek rá. Minimum 4 órára (de inkább egy egész éjszakára) hűtőszekrénybe helyezem a tortát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.