Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tonhalpástétom (tengerimalac-pástétom) recept
recept
Egyszerű

Tonhalpástétom (tengerimalac-pástétom)

15 perc
0 adag
Olcsó
5
2010. 10. 30.

Elkészítés

Elkészítés: A nem teljesen kinyitott konzervfedőt rászorítjuk a tonhalra, és a fölöslegesnek ítélt olajmennyiséget leöntjük, kipréseljük belőle. Kicsit azért hagyjunk rajta, így simább és könnyebb lesz a pástétomunk. A konzervdobozban maradt tonhalat tálba öntjük, hozzáadjuk a majonézt, a borsot, és heves mozdulatokkal habosra keverjük. Eztán jön bele a citromlé, ízlés szerint. A friss citrom leve ízesebb, ezt javaslom, 1-2 mokkáskanállal. Akinek nem elég pikáns, egy kis mustárral ízesítheti.

A kimagozott olajbogyót egészen apróra vágjuk, és a kapribogyóval együtt a masszához keverjük. Aki nem szereti ezeket a mediterrán húsos magokat, ecetes csemegeuborkával helyettesítheti, így is nagyon finom, persze kevésbé különleges.

A pástétomot, ami inkább egy könnyű habra emlékeztet majd, hűtőbe tesszük néhány órára, és csak akkor vesszük ki, ha már az asztalnál ülünk. Tálaláshoz tegyük át tetszetős üvegtálkába, díszítsük egész bogyókkal vagy uborkaszeletekkel, és pirítóst kínáljunk mellé.

Megjegyzés
A tonhal nem tartozik a tenger legnemesebb lakói közé. Nagytestű, lomha állat, hatalmas, hússzerű rostokkal, nem véletlenül nevezik „maiale di mare”-nak, vagyis a tenger disznajának az olaszok. Itthon leginkább mélyhűtve, nagy tömbökben, szeletekben, konyhakészen kapható, vagy konzerv formájában. Ez utóbbi rendkívül változatos, színében, állagában, minőségében eltérő, és sokszínűen felhasználható. Salátának elkészítve főtt, fejtett babbal, hagymával, kukoricával, olajbogyóval variálják, de egyszerű sós lében vagy olívaolajban is elteszik. A jobb minőségű, és persze drágább konzervek haltörzs-darabokat tartalmaznak, az olcsóbbak inkább morzsalékot, de íze ezeknek sem rosszabb. Salátába az előbbit javaslom, a mi pástétomunknak viszont a pépszerű állag is tökéletesen megfelel. Sőt, kevesebb a dolgunk, mert nem kell villával összetörni a szép, rózsaszín tömböket, hanem csak egyszerűen leszűrni az olajat, tálkába tenni a tonhalat, és összekeverni az ízesítőkel. A „tonno”-t még a halat nem túlságosan kedvelők is szívesen megeszik, mert nincs tipikusan halszaga-íze, finnyáséknál a karácsonyi rántott pontyot is helyettesítheti. Másik nagy előnye, hogy szálkái inkább csontnak tűnnek, mint szálkának, olyan nagyok, tehát nem akadnak a torkunkon, de a konzervben még ezekkel sem találkozunk. Sózni általában nem kell, mert a konzerv maga is sós, a kapri–, az olajbogyó és a majonéz is tartalmaz sót. Persze aki nem állja meg, sózza! Nyárközeli időszakban a tonhalpástétomot paradicsomba is tölthetjük. Ekkor a közepes méretű, nagyjából egyforma paradicsomokat tövével lefelé állítjuk egy tálkára, a felső ötödét éles késsel levágjuk, magos, leveses belét eltávolítjuk, és helyére töltjük a pástétomot. A levágott „kupakokat” visszatesszük a tetejükre. Előételnek, hidegtál-elemként, de vacsorára is ajánlom. Még egy ötlet: főtt tojás sárgájával a tonhal ízét tovább szelídíthetjük, és a mennyiségét is növelhetjük. Ekkor a tojást még a majonéz előtt keverjük el a hallal, sót, és valamivel több borsot, mustárt tegyünk bele. Ha az összes hozzávalót rúdmixerrel pürésítjük, beleértve a bogyókat is, kicsit más jellegű krémet kapunk, a színe, az íze is más lesz. Próba szerencse! A receptet Mezsuka küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Coleslaw, az amerikai káposztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Coleslaw, az amerikai káposztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Gombás-sajtos melegszendvics recept
Recept
Egyszerű

Gombás-sajtos melegszendvics

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
László  Juli szerző profilképe

László Juli

Klasszikus bundás kenyér recept
Recept
Egyszerű

Klasszikus bundás kenyér

10 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.