Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Franciscus Sylvius, más néven Francois de la Boë (1614–1672), a hollandiai Leyden egyetemének professzora, ismerve a borókaolaj tisztító hatását, borókabogyóból szesszel erjesztett desztillált folyadékból vesebántalmak enyhítésére szolgáló szert állított elő. Vagyis gint.

Arra sok példa van a legrégibb időktől napjainkig, hogy alkoholtartalmú italokat gyógyításra használnak. Itt azonban az ellenkezőjéről volt szó. Az „orvosságot” angol katonák vitték be Hollandiából a szigetországba, ahol gyors elterjedéséhez hozzájárulhatott, hogy olcsón jutottak a mámorítónak bizonyult italhoz.

A gin elődjének tekintett holland genevert (franciául genévrier, angolul juniper berry a boróka neve), amit Angliában Hollandsnek, vagy egyik gyártási helye után Schiedamnak neveznek, Hollandiában kőkorsóban vagy kőkancsóban árulják, a hollandok általában tisztán vagy vízzel hígítva isszák karcsú pohárból. Árpa- vagy rozsmalátából készül, amit élesztővel erjesztenek, majd két-három nap múlva desztillálnak. A második desztilláláshoz borókabogyót és más ízesítőket adnak hozzá, de előfordul, hogy a borókát már előzőleg belevegyítik a malátába. (A borókabogyó kevés vizet és sok cukrot tartalmaz, ezért a cefrekészítéshez vízben áztatják és sajtolják.) Van olyan holland gin, amit karamellsárgára színeznek. A végtermék 35 százalék alkoholtartalmú.

Ami azt az állítást illeti, hogy a genevert angol katonák hozták be a szigetországba, cáfolja egy másik történet, miszerint a Németalföldön tirannikus módszerekkel uralkodó Alba herceg elől menekülők vitték magukkal Németországba, s az 1689-ben angol királlyá koronázott Orániai Vilmos herceg udvartartásával honosodott meg Angliában, ahol egyébként akkor már ismert volt az árpából és rozsból borókabogyó hozzáadásával készült ital, ami az első gyógyászati célú receptkönyvben szerepel.

Az idők folyamán a gyártás is finomodott. A második desztillálásnál, ahogy a lepárlás technikája fejlődött, a borókabogyón kívül hol nőszirommal, hol angelikagyökérrel vagy édesgyökérrel, citrom- és narancshéjjal, köménnyel, ánizzsal is finomították. Mindez a gyártó féltve őrzött titka volt és maradt, a lényeg, hogy finomították, de nem édesítették. A holland gintől ez különbözteti meg mindmáig a száraz London Dry Gint, vagy egyszerűen London Gint, amit brit licenc alapján az Egyesült Államokban is gyártanak. A desztillálás után azonnal fogyasztható száraz ginek alkoholtartalma 40-47 százalék. Az Egyesült Államokban a cukorral édesített Old Tom Gint sárga színűvé érlelik. Ezek a fajták, akárcsak a holland ginek, önálló fogyasztásra készülnek, a Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyártott száraz gin kitűnő koktélalapanyag.

A gin a koktél hagyományos alapanyaga. A „konkurencia”, a whisky, a rum, a vodka csak felzárkózott mellé, de nem szorította háttérbe, a ginkoktélok ma is világszerte kedveltek. Általában étkezés előtt, étvágygerjesztőnek szolgálják fel a tartalmasabb alapanyagokkal, tejszínnel, tojással, magas cukortartalmú likőrökkel készített koktélokat. Az emésztést elősegítő koktélokat étkezés után kínálják.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.