Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A középkorban, ha egy vándor betévedt egy kis falu kocsmájába, többféle, helyben főzött sörrel olthatta szomját. Főzték árpából, búzából, zabból, és fűszerezték mindennel, ami ízesebbé, különlegesebbé, finomabbá tette sörüket. Ha közülük a legjobbat szerette volna az utazó, csak annyit mondott: Adjon a császáriból! – s a csapos mindjárt tudta, olyan emberrel áll szemben, aki a szomjának is megadja a módját.

Ugyanis akárhány féle sört csapoltak a sörfőző házában, csakis egy, a legfinomabb érdemelte ki ezt a nevet és rangot. Odaítélése igen szigorú megmérettetés után történt. Híressé tette azt a mestert, aki főzte, vagy ahogy a hozzáértők mondják: nevelte a sört. Folyt is a harc, hogy kinek az itala nyeri el a császári szállító címet, nem csak üzleti megfontolásból, hanem dicsőségből is. A címet elnyert főző egy évig nemcsak a császári udvarnak szállíthatott, de a házát élete végéig díszíthette a koronás cégér.



Hogy melyik lesz a “császári”, sokféleképpen döntötték el. Például a dürnbergi sóbányavidéken a bányászlegények a híressé vált “kardtáncukkal”. Évente megrendezett ünnepségükön választották meg a sörherceget, aki nemcsak a táncban bizonyult a legjobbnak, de a leggyorsabban tudott magába dönteni egy vödör nedűt, ő választotta ki az év sörét. Más vidékeken szigorú ítészek, bizottságok javaslatára lehetett elnyerni a címet. Egyházi méltóságok, hűbérurak, a polgárság előjárói nevezhették meg a legfinomabb italt. Jóval később ezt a hagyományt vették át a francia cognac-vidéki lepárlóházak, akik az egyes pincészetek legkitűnőbb nedűjét Napóleonnak nevezték.


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.