A szezonális sörök egyik alfaja a hideg időben gyakran fogyasztott karácsonyi, vagy időben kiterjesztve téli sör. Három tényt érdemes róla tudni, mielőtt megszisszentünk egy palackot egy csípős éjszakán:
1. Sötétebbre és fűszeresebbre főzik őket. Nem riadnak meg a fahéj, szegfűszeg, dió, a jó édes gyümölcsök és zöldségek használatától sem.
2. Utóbbiból (is) következően erősebbre főzik a téli söröket. Ennek egyszerű oka abban keresendő, hogy az északi féltekén a tapasztalatok szerint hideg van, az alkohol meg ugye felmelegít, legalábbis úgy érezzük, amikor isszuk.
3. Mivel rengeteg plusz és nem olcsó alapanyagot raknak bele, ezért drágábbak is jóval. Magyarországon ezeket a söröket a nagy sörgyárak nem nagyon készítik - üdítő kivétel a Pécs környékén kapható félbarna Pécsi Három Királyok -, kis üzemekben kis tételben minőségi alapanyagokból pedig nyilván többe kerül a főzés.
De azért nem kell rögtön megriadni, egy ilyen téli tétel beszerzése korántsem lehetetlen, de még csak nehéznek sem mondható a sörszaküzletek és a sörwebáruházak korában. És ha már a kornál tartunk, azt azért jegyezzük meg, hogy az ünnepi sörök készítésének hazánkban régen nagy hagyománya volt, de a nagyüzemi sörkínálat szűkülése után a kicsiknek kellett ezt az igények leépítése miatt nagynak nem nevezhető piaci rést betömniük.
Ennél a pontnál illene már visszatérni a címben említett nemesnek mindenképpen nevezhető italhoz és társaihoz, hiszen minden magára valamit is adó magyar kisüzemi sörfőzde megalkotta a maga kis téli királyságát.
A kiskunhalasi Hopfanatic nem igazán lőtt mellé, amikor a zserbó nevű karácsonyi klasszikusról nevezte el a 10,5 százalékos imperial stout stílusban elkészített sörét. Meglepőnek semmiképpen nem nevezhető módon diót és baracklekvárt pakoltak a sörlébe főzés közben, nem is hiába. Kakaós illat, diós-csokis íz, majd barackos lecsengés ismétlődik minden egyes kortynál. Ha nincs sok energiád a zserbósütésre, igyál közben egy Zserbót!
A Fehér nyúl főzde Drink the Christmas Tree (Meginni a karácsonyfát) nevű söre sem az a hazudós fajta, konkrétan ezüstfenyő tűlevelet raktak bele. Ha valaki ivott már a görögök gyantás borából, akkor ismeri ezt a gyantás ízt, amelyet diszkréten nevezhetünk megosztónak is: imádod vagy utálod. A sütivonalon maradva létezik egy Gingerbread Milk Stout is, azaz Mézeskalács a Yeast Side főzőüstjeiből, melyekbe az ikonikus karácsonyi aprósüti fűszerei mellé laktózt is dobtak, hiszen abból is alkohol lesz erjedés után. A végeredményre felhívnánk a Zwack gyár figyelmét: mintha egy klasszik Unicumba pár napra mézeskalácsot áztattunk volna fogyasztás előtt.
De van még tovább, a szentesi Zentus boldog télapós karácsonyi portere datolya, fahéj és fenyőmag felhasználásával készült, de fügét, kakaóbabot, mandarint, narancshéjat és sütőtököt is találhatunk még ezekben a szezonális főzetekben.
A legnagyobb hagyománya ennek a műfajnak Magyarországon most egyértelműen Békésszentandráson van: A Szent András sörfőzde 2013 óta minden évben más recepttel dobja piacra Esthajnal sorozatát. Idén a télinek mérsékelten nevezhető IPA stílust ünnepiesítették meg azzal, hogy festőmalátával feketére festették és beleborítottak pár láda barackot. Aki szereti a barackos jegesteát, azt az illat rendesen becsaphatja, de ízben is hozza az érett sárgabarackot. Ha elkészült a zserbó, a kóstolásához nyugodtan tudjuk ajánlani!
Szép, szép ez a 7 év történelem, de tradíciókban a belgákhoz hasonlítva ez maximum egy fél korty lehet. A Németalföldön szinte minden főzde meglepi rajongóit egy ünnepi fogással, ezekből azért itthon is beszerezhetünk jónéhányat.
De ha véletlenül a nagy karácsonyi rohangálásban teljesen elfelejtenénk azt, hogy egy ilyen különlegességet leakasszunk, menjünk csak el a legközelebbi boltig, és lőjünk egy Dreher Bakot. Vagy bármilyen barna sört - ha lehet, mondjuk éppen Soproni Portert -, és mutatjuk a Sör mi több ízfelelősének, Vásárhelyi Istvánnak a receptjét. Vigyázat, forró sör készül!
Forralt narancsos-csokis porter
A csokoládét a narancslében vízgőz fölött megolvasztjuk. Közben 4 dl sört az elkevert cukorral és teatojásban a fűszerekkel lobogásig felhevítünk, melegen tartjuk (nem forraljuk), hogy az alkohol kicsit elpárologjon belőle, majd hozzáöntjük a csokis narancslevet, jól elkeverjük és csészébe töltjük. A maradék sört habosan a tetejére töltjük és is fahéjszórással vagy kakaóval díszítjük. Hozzá csokis linzerkekszet vagy shortbreadet (skót vajas keksz) kínálunk. Más fűszereket, vagy gyümölcsöt, mentát, de tejszínt, tojást, mézet is használhatunk a forralt sörökhöz, ami kellemes téli ízeket ad és jól átmelegít, akár kinn a hidegben, akár benn a kandallónál fogyasztjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.