Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Sörök

A folyékony zserbó létezik, és boldogabbá teszi a karácsonyt!

A cím alapján semmi molekuláris vagy egyéb gasztrohókuszpókuszra nem kell gondolni, csak arról van szó, hogy egy Zserbó nevű sörnek tényleg zserbó íze van, karácsonykor pedig mindenki vágyik a fűszeres, sütis ízekre. Még a sörisszák is. Téli sörökkel kapcsolatos okoskodás érkezik, mert a karácsonyfa alatt és az ünnepi szezonban maximális mértékben helye van ezeknek az italoknak!

A szezonális sörök egyik alfaja a hideg időben gyakran fogyasztott karácsonyi, vagy időben kiterjesztve téli sör. Három tényt érdemes róla tudni, mielőtt megszisszentünk egy palackot egy csípős éjszakán:

1. Sötétebbre és fűszeresebbre főzik őket. Nem riadnak meg a fahéj, szegfűszeg, dió, a jó édes gyümölcsök és zöldségek használatától sem.
2. Utóbbiból (is) következően erősebbre főzik a téli söröket. Ennek egyszerű oka abban keresendő, hogy az északi féltekén a tapasztalatok szerint hideg van, az alkohol meg ugye felmelegít, legalábbis úgy érezzük, amikor isszuk.
3. Mivel rengeteg plusz és nem olcsó alapanyagot raknak bele, ezért drágábbak is jóval. Magyarországon ezeket a söröket a nagy sörgyárak nem nagyon készítik - üdítő kivétel a Pécs környékén kapható félbarna Pécsi Három Királyok -, kis üzemekben kis tételben minőségi alapanyagokból pedig nyilván többe kerül a főzés.

Az ünnepi utalás kötelező eleme a karácsonyi söröknek
Az ünnepi utalás kötelező eleme a karácsonyi söröknek

De azért nem kell rögtön megriadni, egy ilyen téli tétel beszerzése korántsem lehetetlen, de még csak nehéznek sem mondható a sörszaküzletek és a sörwebáruházak korában. És ha már a kornál tartunk, azt azért jegyezzük meg, hogy az ünnepi sörök készítésének hazánkban régen nagy hagyománya volt, de a nagyüzemi sörkínálat szűkülése után a kicsiknek kellett ezt az igények leépítése miatt nagynak nem nevezhető piaci rést betömniük.

Ennél a pontnál illene már visszatérni a címben említett nemesnek mindenképpen nevezhető italhoz és társaihoz, hiszen minden magára valamit is adó magyar kisüzemi sörfőzde megalkotta a maga kis téli királyságát.

A zserbó név kötelez, ez bizony folyékony diós-baracklekváros-csokis süti!
A zserbó név kötelez, ez bizony folyékony diós-baracklekváros-csokis süti!

A kiskunhalasi Hopfanatic nem igazán lőtt mellé, amikor a zserbó nevű karácsonyi klasszikusról nevezte el a 10,5 százalékos imperial stout stílusban elkészített sörét. Meglepőnek semmiképpen nem nevezhető módon diót és baracklekvárt pakoltak a sörlébe főzés közben, nem is hiába. Kakaós illat, diós-csokis íz, majd barackos lecsengés ismétlődik minden egyes kortynál. Ha nincs sok energiád a zserbósütésre, igyál közben egy Zserbót!

Valaki fát állít, valaki fát iszik
Valaki fát állít, valaki fát iszik

A Fehér nyúl főzde Drink the Christmas Tree (Meginni a karácsonyfát) nevű söre sem az a hazudós fajta, konkrétan ezüstfenyő tűlevelet raktak bele. Ha valaki ivott már a görögök gyantás borából, akkor ismeri ezt a gyantás ízt, amelyet diszkréten nevezhetünk megosztónak is: imádod vagy utálod. A sütivonalon maradva létezik egy Gingerbread Milk Stout is, azaz Mézeskalács a Yeast Side főzőüstjeiből, melyekbe az ikonikus karácsonyi aprósüti fűszerei mellé laktózt is dobtak, hiszen abból is alkohol lesz erjedés után. A végeredményre felhívnánk a Zwack gyár figyelmét: mintha egy klasszik Unicumba pár napra mézeskalácsot áztattunk volna fogyasztás előtt.

Boldog a Mikulás, mert karácsonyi sört ihat
Boldog a Mikulás, mert karácsonyi sört ihat

De van még tovább, a szentesi Zentus boldog télapós karácsonyi portere datolya, fahéj és fenyőmag felhasználásával készült, de fügét, kakaóbabot, mandarint, narancshéjat és sütőtököt is találhatunk még ezekben a szezonális főzetekben.

Éjfekete szín, brutál barackos illat és íz, 2019-ben ez az Esthajnal
Éjfekete szín, brutál barackos illat és íz, 2019-ben ez az Esthajnal

A legnagyobb hagyománya ennek a műfajnak Magyarországon most egyértelműen Békésszentandráson van: A Szent András sörfőzde 2013 óta minden évben más recepttel dobja piacra Esthajnal sorozatát. Idén a télinek mérsékelten nevezhető IPA stílust ünnepiesítették meg azzal, hogy festőmalátával feketére festették és beleborítottak pár láda barackot. Aki szereti a barackos jegesteát, azt az illat rendesen becsaphatja, de ízben is hozza az érett sárgabarackot. Ha elkészült a zserbó, a kóstolásához nyugodtan tudjuk ajánlani!

A belgáknál nagy divat az erősebb, fűszeres sörök főzése
A belgáknál nagy divat az erősebb, fűszeres sörök főzése

Szép, szép ez a 7 év történelem, de tradíciókban a belgákhoz hasonlítva ez maximum egy fél korty lehet. A Németalföldön szinte minden főzde meglepi rajongóit egy ünnepi fogással, ezekből azért itthon is beszerezhetünk jónéhányat.

De ha véletlenül a nagy karácsonyi rohangálásban teljesen elfelejtenénk azt, hogy egy ilyen különlegességet leakasszunk, menjünk csak el a legközelebbi boltig, és lőjünk egy Dreher Bakot. Vagy bármilyen barna sört - ha lehet, mondjuk éppen Soproni Portert -, és mutatjuk a Sör mi több ízfelelősének, Vásárhelyi Istvánnak a receptjét. Vigyázat, forró sör készül!

Forralt narancsos-csokis porter

  • 5 dl sör
  • 0,8 dl 100 %-os narancslé
  • 5 dkg étcsokoládé (50-70% kakaótartalommal)
  • 3 dkg kristálycukor
  • 1 dkg vaníiás cukor
  • 1 mk szárított chili
  • 1 mk friss gyömbér
  • 1 mk fahéj

A csokoládét a narancslében vízgőz fölött megolvasztjuk. Közben 4 dl sört az elkevert cukorral és teatojásban a fűszerekkel lobogásig felhevítünk, melegen tartjuk (nem forraljuk), hogy az alkohol kicsit elpárologjon belőle, majd hozzáöntjük a csokis narancslevet, jól elkeverjük és csészébe töltjük. A maradék sört habosan a tetejére töltjük és is fahéjszórással vagy kakaóval díszítjük. Hozzá csokis linzerkekszet vagy shortbreadet (skót vajas keksz) kínálunk. Más fűszereket, vagy gyümölcsöt, mentát, de tejszínt, tojást, mézet is használhatunk a forralt sörökhöz, ami kellemes téli ízeket ad és jól átmelegít, akár kinn a hidegben, akár benn a kandallónál fogyasztjuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.