Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Sörök

Ale, lager, steam beer - Sörkisokos

Azt ugye mindenki tudja, melyek az igazi sörnemzetek: Anglia, Csehország, Németország, Hollandia, Írország, Dánia, Belgium. Hallottunk már barnasörről és lagerről is. De vajon azt tudjuk, melyik összetevő adja az ital jellegzetes kesernyés ízét? Néhány érdekesség – a teljesség igénye nélkül – a sörfajtákról.

Erjesztési módok

Spontán erjesztésű sörök

Ilyen söröket ma már csak Belgiumban, a Senne nyugati partján főznek. Itt az erjesztést vadon élő, és csak az adott tájékon előforduló élesztőtörzsek végzik, amelyek a levegőben találhatók, és önmagukban is elegendőek a sörcefre készítéséhez. Fontos még a hosszú érlelés, és az, hogy ezek a sörök mindig tartalmaznak 30-40 % búzát is. Ilyen sör például a Lambic.

Felső erjesztésű sörök

Nevüket onnan kapták, hogy az erjesztés során az élesztő a sörlé tetején lebeg. Elsősorban Nagy-Britannia területén, és a házi sörfőzdékben elterjedtek. Viszonylag rövid ideig, közel szobahőmérsékleten (kb. 10-21°C) megy végbe az erjesztés, és az élesztő egyes melléktermékei benne maradnak a sörben, különleges gyümölcsös ízt adva az italnak. Ezek a sörök fogyasztás előtt csak rövid hűtést igényelnek, vagy még azt sem. Ilyen sörök az ale-ek.

Alsó erjesztésű sörök

A legmodernebb erjesztési mód, amely a XIX.századtól tört az élre. Lényege, hogy az élesztő az erjesztés során a sörlé aljára süllyed. Az erjesztés 6-8 fokon, az érlelés pedig minimum egy hétig, fagypont körüli hőmérsékleten történik. Fontos jellemző, hogy e sörök főzéséhez a komló meg nem termékenyített nőivarú virágát használják, és a fejtés előtt általában pasztörizálják, azaz 1-2 percre 70°C-ra melegítik őket, hogy a sörben található mikroorganizmusok elpusztuljanak. Ezek a sörök a lager típusú sörök, amelyeket hűtve, általában 4-6 fokon fogyasztunk.

Sörcsaládok, típusok


Ale

Egy egész sörcsalád neve. Rengeteg színváltozata ismert: a világos sárgától a feketébe hajló rubintig szinte mindenféle árnyalatban tündökölhet. Alkoholtartalma általában 4 és 8 % közötti. Ízük a benne maradt élesztő melléktermékeknek köszönhetően gyümölcsös és/vagy olajos. Ma már viszonylag kevés helyen (Angliában és Belgiumban) elterjedt. A legfinomabbak 10-15 fokon fogyasztva. Fő típusai: bitter (ezen belül brown és pale), cream, Scotch, a vörös Irish red, az édeskés fekete stout és a csokiízű porter.

Duvel

Belga, világos sör, amely háromszintes erjesztéssel készül (melegerjesztés, hidegérlelés, utóerjesztés palackban). Zamatos, alacsony alkoholtartalmú ital.

Stout

Testes, sötét sör. Sokféle ízváltozata létezik:
• sweet
• milk (tejcukor felhasználásával készülő, magas tápértékű sör),
• oatmeal (zabdarából)
• imperial (6-8 %-os alkoholtartalmú, sötétbarna színű ital, amelynek íze az alkohol, a kávé és az étcsokoládé ízét idézi)

Bitter

Száraz, kesernyés ízvilágú sörcsalád. A bitterek a gyarmati időkből származnak, amikor a hosszú tengeri utazások miatt sokáig el kellett állnia a sörnek, így a romlásveszély miatt erősen komlózták őket. Színük a vöröstől a mély rubinig terjed. Alapvetően két típusa van: Brown, Pale Ale.

Brown

Ahogyan az a nevéből is kiderül, a brown egy testes barnasör. Jellegzetesen maláta ízű, alkoholtartalma átlagosan 4-5 %-os. Színe vöröstől a sötétbarnáig terjed.

Lager

A szó eredete a német lagern szóra vezethető vissza, melynek jelentése "tárolni". Alsóerjesztésű sört elöször a XIX. században főztek a különböző ipari-élelmiszeripari felfedezéseknek köszönhetően. A legfontosabb ezek közül a Luis Pasteur által szabadalmaztatott eljárás, a pasztőrözés, a másik jelentős találmány pedig a hűtőgép volt. E két felfedezés alkalmazásával a sörök jóval tovább megőrizték minőségüket.

American lager

Ez a sörfajta könnyű és semleges ízű, igazi szomjoltó sör. Főzésükhöz kukoricát vagy rizst is használnak, Legalább 4 %-os az alkoholtartalmuk, színük többnyire aranyba hajló.

Dunkel

A dunkel bajor sör, általában 5 %-os alkoholtartalmú. Különleges ízét az ízesítő fűszereknek és a pörkölt malátának köszönheti. Barnás-bronzos színű ital.

Helles

Egészen világos színű, igazi bajor lagersör, amely nagyon hasonlít a pilsenihez, de annál alacsonyabb a komlótartalma.

Búzasörök

A búzasör eredetileg német. Fanyar ízű sör, színe alapvetően sárgás. Nem teljesen búzamalátából készül: általában felesben árpamalátával elegyítik. Kétféle változatát készítik: az észak- és a délnémet típusút, és létezik szűrt, valamint szűretlen változata. Ha hagyománytisztelők szeretnénk lenni, akkor az északi változat szerint málnaszörppel hígítva, a délnémet verzióban pedig citromszelettel igyuk, 10-12 fokosan.

Steam beer vagy gőzsör

Ez a sör az Egyesült Államokból származik. Neve az elkészítési technikára utal, melyet a XIX. században fejlesztettek ki. Színe aranysárgától a borostyánsárgáig terjed, 4-6 %-os alkoholtartalommal bír.

Országokhoz, városokhoz köthető sörök

Bock: A XIII-XIV. században született, Alsó-Szászországban, a nevét Einbeck településről kapta. A XVI-XVII. században Németország első számú söre volt, és 1612-ben már Münchenben is készítik. Az eredeti Bock fő alapanyaga azóta is a müncheni maláta. Alapanyaga 1/3 rész búza, és 2/3 rész árpa. Hagyományosan a tavaszi hónapokban fogyasztott édesen malátás, és gazdag illatanyagú lager sör, amelynek színe a fehértől a sötétbarnáig terjed, és alkoholtartalma általában magas, 6-8 %.

Alfajtái:

  • Doppelbock: magasabb alkoholtartalmú, testesebb
  • Eisbock: a sörben levő víz egy részét lefagyasztják, majd kiszűrik, hogy koncentráltabb ízt érjenek el

Hag: a legrégebbi egyiptomi sör.

Korma: gyömbérrel ízesített ókori egyiptomi sör.

Kölsch: Köln környéki, enyhén gyümölcsös ízesítésű sör, amelynek érlelése nagyon alacsony hőmérsékleten történik. Kizárólag azokat a söröket illetik ezzel a névvel, amelyek Kölnben, illetve a Köln környéki 24 sörfőzdében készültek. Alkoholtartalma 5 % körüli. Jellegzetes fogyasztása: füles tálcán, két deciliteres pohárban kínálják, 6-8 fokon.

Lambic: A legnevezetesebb belga sör, melyet már a XV. század óta ismernek és készítenek. Nevét arról a faluról kapta (Lembeek), ahol először készítették. Az ilyen típusú sörök gyártásához a sörfőzők általában 1/3 búzát és egyéves komlót használnak, így a sör nem lesz túlságosan keserű. Rendkívül száraz, fanyar sörfajta, amelyet szokás különféle gyümölcsökkel (feketeribizli, meggy, őszibarack) is készíteni.

Pils: Pilsen városában készítették először 1842-ben. Eredetileg cseh sör, de végleges állapotának kialakításában aktívan részt vettek a bajor sörfőző mesterek is. Magas komlótartalom és tartós habkorona jellemzi. Száraz, kesernyés utóízű ital.

- osz -

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.