Jellegzetes savanykás illata van, az alkoholtartalma pedig kifejezetten emberbaráti, "alig" három és fél százalékos (mint a gyümölcssöröké általában, az egyébként nem belga banánsört vagy kókuszdiósört is beleértve...).
A lambic sörök jellegzetessége, hogy a Brüsszel környéki Senne völgyben a levegőben természetes módon jelen lévő élesztőt használják fel a sör erjesztéséhez. Mint fentebb mondtuk: ezért is brüsszeli különlegességek...
A Lindemans almasör címkéjén olvasható felirat is erről tanúskodik: "Biére Belge, á fermentatíon spontanée, aux pommes, avec sucre et édulcorant." Tehát nem mesterségesen segítik elő, hanem spontán fermentációt használnak - s nem a víz és gabona keverékéhez utólag hozzáadott élesztőt. Mindezt, ezen felül már csak a szakirodalom segítségével tudom követni: a fermentálatlan sörcefrét, ami vízből, búzából és árpából áll, a sörfőzdében félig nyitott tető alatt hagyják.
Történetünkben itt a kezükre játszik, hogy a csak ebben a belga régióban a levegőben természetes módon jelen lévő élesztő a levegőből kerül bele a keverékbe.
Az Európai Uniós rendelkezések értelmében a sterilitást előíró higiéniai szabályozásoknak megfelelően működő sörfőzdékkel ellentétben a lambic pincékben szándékosan meghagyják a port, mert ez teszi lehetővé a nélkülözhetetlen gombás erjedési folyamat beindulását. Még szerencse, hogy nem gondolunk ilyesmire, amikor a kellemes végterméket kortyolgatjuk...
No igen, és persze elérték azt is, hogy az Európai Uniós szabályozások alóli hivatalos kivételnek számítsanak ezek a lambic pincék. Kezeletlen fahordókban öt évig érlelik ezeket a söröket.
Legfőbb jellemzőjük a kellemesen savanykás íz és a mérsékelt alkoholtartalom, ami átlagban öt százalék körül mozog, Linedamsék almasöre pedig, amit Vlezenbeekben készítenek és palackoznak, még ennél is enyhébb. Valódi, ínyenceknek bártan ajánlható különlegesség.
Sarnyai Ödön
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.