Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Sörök

Kalandozások a belga sörök világában, avagy a trappista szerzetesek üdvözlete

Még egy sör a kedvenceim közül! Lindemansék almasöre igazi lambic, aminek a fogyasztása két-három fokos hőmérsékleten ajánlott.
8. rész: Lindemans

Jellegzetes savanykás illata van, az alkoholtartalma pedig kifejezetten emberbaráti, "alig" három és fél százalékos (mint a gyümölcssöröké általában, az egyébként nem belga banánsört vagy kókuszdiósört is beleértve...).

A lambic sörök jellegzetessége, hogy a Brüsszel környéki Senne völgyben a levegőben természetes módon jelen lévő élesztőt használják fel a sör erjesztéséhez. Mint fentebb mondtuk: ezért is brüsszeli különlegességek...

A Lindemans almasör címkéjén olvasható felirat is erről tanúskodik: "Biére Belge, á fermentatíon spontanée, aux pommes, avec sucre et édulcorant." Tehát nem mesterségesen segítik elő, hanem spontán fermentációt használnak - s nem a víz és gabona keverékéhez utólag hozzáadott élesztőt. Mindezt, ezen felül már csak a szakirodalom segítségével tudom követni: a fermentálatlan sörcefrét, ami vízből, búzából és árpából áll, a sörfőzdében félig nyitott tető alatt hagyják.

Történetünkben itt a kezükre játszik, hogy a csak ebben a belga régióban a levegőben természetes módon jelen lévő élesztő a levegőből kerül bele a keverékbe.

Az Európai Uniós rendelkezések értelmében a sterilitást előíró higiéniai szabályozásoknak megfelelően működő sörfőzdékkel ellentétben a lambic pincékben szándékosan meghagyják a port, mert ez teszi lehetővé a nélkülözhetetlen gombás erjedési folyamat beindulását. Még szerencse, hogy nem gondolunk ilyesmire, amikor a kellemes végterméket kortyolgatjuk...

No igen, és persze elérték azt is, hogy az Európai Uniós szabályozások alóli hivatalos kivételnek számítsanak ezek a lambic pincék. Kezeletlen fahordókban öt évig érlelik ezeket a söröket.

Legfőbb jellemzőjük a kellemesen savanykás íz és a mérsékelt alkoholtartalom, ami átlagban öt százalék körül mozog, Linedamsék almasöre pedig, amit Vlezenbeekben készítenek és palackoznak, még ennél is enyhébb. Valódi, ínyenceknek bártan ajánlható különlegesség.

Sarnyai Ödön

Kwak - 7. rész
tovább a következő részhez >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.