Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sörök

Kalandozások a belga sörök világában, avagy a trappista szerzetesek üdvözlete

Még egy sör a kedvenceim közül! Lindemansék almasöre igazi lambic, aminek a fogyasztása két-három fokos hőmérsékleten ajánlott.
8. rész: Lindemans

Jellegzetes savanykás illata van, az alkoholtartalma pedig kifejezetten emberbaráti, "alig" három és fél százalékos (mint a gyümölcssöröké általában, az egyébként nem belga banánsört vagy kókuszdiósört is beleértve...).

A lambic sörök jellegzetessége, hogy a Brüsszel környéki Senne völgyben a levegőben természetes módon jelen lévő élesztőt használják fel a sör erjesztéséhez. Mint fentebb mondtuk: ezért is brüsszeli különlegességek...

A Lindemans almasör címkéjén olvasható felirat is erről tanúskodik: "Biére Belge, á fermentatíon spontanée, aux pommes, avec sucre et édulcorant." Tehát nem mesterségesen segítik elő, hanem spontán fermentációt használnak - s nem a víz és gabona keverékéhez utólag hozzáadott élesztőt. Mindezt, ezen felül már csak a szakirodalom segítségével tudom követni: a fermentálatlan sörcefrét, ami vízből, búzából és árpából áll, a sörfőzdében félig nyitott tető alatt hagyják.

Történetünkben itt a kezükre játszik, hogy a csak ebben a belga régióban a levegőben természetes módon jelen lévő élesztő a levegőből kerül bele a keverékbe.

Az Európai Uniós rendelkezések értelmében a sterilitást előíró higiéniai szabályozásoknak megfelelően működő sörfőzdékkel ellentétben a lambic pincékben szándékosan meghagyják a port, mert ez teszi lehetővé a nélkülözhetetlen gombás erjedési folyamat beindulását. Még szerencse, hogy nem gondolunk ilyesmire, amikor a kellemes végterméket kortyolgatjuk...

No igen, és persze elérték azt is, hogy az Európai Uniós szabályozások alóli hivatalos kivételnek számítsanak ezek a lambic pincék. Kezeletlen fahordókban öt évig érlelik ezeket a söröket.

Legfőbb jellemzőjük a kellemesen savanykás íz és a mérsékelt alkoholtartalom, ami átlagban öt százalék körül mozog, Linedamsék almasöre pedig, amit Vlezenbeekben készítenek és palackoznak, még ennél is enyhébb. Valódi, ínyenceknek bártan ajánlható különlegesség.

Sarnyai Ödön

Kwak - 7. rész
tovább a következő részhez >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.