Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Ajánló

Vibráló, friss és a világon egyedülálló: a szamorodni visszatért!

Tokaj nemcsak az aszút adta és adja a világnak, hanem a szamorodnit is. Ez a borstílus csak ezen a borvidéken készíthető, így unikalitása megéri, hogy jobban megismerjük. Már csak azért is, mert az utóbbi években egyre több figyelem irányul rá.

Neve lengyel eredetű, a szamorodni azt jelenti: „ahogy termett”. Találó név, hiszen a készítése során az egészséges és az aszúsodott szőlőszemeket egyaránt tartalmazó fürtöket egyszerre szüretelik és dolgozzák fel.

A tokaji aszú kapcsán már megtanultuk, hogy a borvidéken található folyók és a napos ősz miatt keletkező pára miatt megjelenik a borvidéken a Botrytis cinerea nevű gomba. Ez csökkenti a bogyókban a víztartalmat, ezáltal a cukor és a sav koncentrációja megnő, és jellegzetes ízjegyei később a borban is megjelennek.

A botritisz nem az egész fürtöt alakítja át, csupán annak bizonyos részén található meg. Így aszúszüret esetén ki kell válogatni a nemespenészes bogyókat. Ha szamorodnihoz szüretelünk, akkor viszont az egész fürt kerül le a tőkéről, ami kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz botritiszes szemeket. 24 mustfok alatt száraz, afölött édes szamorodniról beszélünk. A préselés és az erjesztés után az előírások szerint hordóban kell érlelni, hogy ráírhassák a termelők a tokaji szamorodni nevet.

Ahogy Tokaj más borai, úgy a szamorodni is része annak a megújuló, modernebb stílusnak, ami a borvidéken a 90-es években elindult. Ha netán kevésbé kellemes emlékeink lennének a szamorodniról, érdemes újra egy próbát tenni vele, hiszen az elmúlt évek tételei sokkal vibrálóbbak, frissebbek, a botritisz adta különlegességük pedig tényleg egyedülálló a világon.

Balassa Tokaji Szamorodni Bomboly 2017

Balassa István az egyik legnagyobb presztízsű borász a Tokaji borvidéken, aki egyedi stílusú boraival itthon és a világban is tarol. A modern felfogású száraz tételei mellett a tradicionális helyi borstílusokra is nagy hangsúlyt fektet. Édes szamorodnija a 2017-es évjáratban 100% furmintból készült, és a Bomboly-dűlőből szüretelte. A 204 g/l maradék cukor egy aszúnak is büszkeségére válna, a gazdag érett gyümölcsös ízek, a pörkölt magvak és a zöldfűszerek együtt egy komplex és izgalmas bort adnak.

Gizella Szamorodni 2017

A 2005-ben alapított pincészetet Szilágyi László a nagymamájáról nevezte el. Fiatalos lendülettel vágott neki a munkának, a sikerek pedig gyorsan jöttek, ma már a legjobb helyek tartják a borait. Szamorodnija furmint, hárslevelű és sárga muskotály fajtákból készülő blend, amit legalább 6 hónapig fahordóban érlel. A sárga húsú és trópusi gyümölcsök, valamint a méz édességét a vibráló savak billentik egyensúlyba, a selymes és gazdag textúra gondoskodik arról, hogy sokoldalúan párosítható legyen a gasztronómiában.

Tokaj-Hétszőlő Édes Szamorodni 2017

A francia–magyar, organikusan gazdálkodó pincészet története régre nyúlik vissza, így tisztelni való tradíciónak nincsenek híján. Anno a Garai család egyszerűen kiválasztotta a környék hét legjobb dűlőjét, innen ered a birtok elnevezése is. Szamorodnijuk vezető ízjegyeit az aszalt sárgabarack, a teafű és az édesfűszerek adják. A savak itt is gondoskodnak a kellő egyensúlyról, a maradék cukor visszafogottsága miatt ez az a típus, amit igazán érdemes sós fogások mellé párosítani.

TOKAJI SZŐLŐFAJTÁK - EZEKBŐL KÉSZÜLNEK A LEGFINOMABB TOKAJI BOROK >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.