Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A svájci hegyekben legelő tehenek krémes tejének egyik legjobb felhasználási módja, ha csokiba kerül... no meg ha emmentáli lesz belőlük.

A jellegzetes, nagy lyukakkal bíró félkemény sajt, az emmentáli számít a legöregebb és legtekintélyesebb svájci sajtnak, amit eredetileg a berni kantonban található Emmen-völgyében kezdték el készíteni, vélhetően a XII. század környékén.

Innen származik a híres emmentáli sajt
Innen származik a híres emmentáli sajt

Mogyorós, vajas, jellegzetes ízének, krémességének és remek állagának köszönhetően nagyon kedvelt nem csak a sajttálak összetevőjeként, hanem alapanyagként is. Jól olvad, de nem folyik, így kitűnően alkalmazható csőben sült ételekhez, krémlevesekhez, szendvicsekhez, melegszendvicsekhez.

Jellegzetes, karakteres ízéhez jól illik a szőlő, de az alma is
Jellegzetes, karakteres ízéhez jól illik a szőlő, de az alma is

A sajtból egészen a XIX. századig viszonylag kis – saját fogyasztásra elég – mennyiséget készítettek, az első sajtfeldolgozó üzemet 1815-ben nyitották meg, s ennek köszönhetően az addig csupán Emmen-völgyére jellemző sajt egész észak-, észak-nyugat Svájcban elterjedt.

Az igazi emmentáli sajthoz használt tejben érződik a hegyi füvek, a közel 120 féle gyógynövény illata, íze. Épp ezért az ilyen sajt készítéséhez nem szabad másféle takarmányon tartott állatok tejét hozzáadni, csupán azokét a tehenekét, akik a nyári szabadságukat a svájci hegyek között töltötték.

A sajt készítéséhez a friss tejet leszűrik, tartályokba öntik, majd 31 fokra felmelegítik, beoltják. Az alvadékot összevágják, majd a tejsavót leengedik. A maradékot lassan kevergetve másfél órát pihentetik, s 53 fokra melegítik. Végül kendővel bélelt formákba öntik az alvadékot. A formába tett sajtot 20 órán át préselik, majd sós fürdőbe helyezik. Ezután nagyjából egy évet érlelik, ezalatt a sajtot hetente háromszor forgatják és sós vízzel mossák.

A sajtokban lévő emblematikus lukak az érési folyamat idején alakulnak ki. Az eleinte 13 fokon pihentetett sajtokat bizonyos idő letelte után egy 22 fokos helyiségbe teszik, s a melegebb hatására a sajtban gázok szabadulnak fel, amik azonban csapdába esnek, mivel a sajt kérge megakadályozza, hogy elszökjenek, így a sajt anyagában alakítanak ki lyukakat.

Emmentáli, a nagyon lukas sajt :)
Emmentáli, a nagyon lukas sajt :)

Az emmentálinak több fajtája létezik. A klasszikus, eredeti emmentálit legalább négy hónapig kell érlelni. A négy és nyolc hónap között érlelt emmentálik egy csoportba sorolhatók. Vannak bizonyos, erősebb ízzel bíró példányok, amik kiválasztása a négy hónapos pihenőidő alatt történik. Ezeket a legszebb hengereket további nyolc hónapig érlelik, így érve el a kívánt karakteres ízt. A harmadik kategória az úgynevezett Des Grottes. Ezeket a sajtokat javarészt egy 94%-os páratartalommal bíró barlangban érlelik, ahol a párával kioldódó ásványi anyagokat magukba szívhatják. Lágyabb kérgű, de igen aromás sajtok.

Hosszú hónapokig érik a sajt, ezért is drága
Hosszú hónapokig érik a sajt, ezért is drága

Az emmentáli nem eredetvédett, bárhol állíthatnak elő ilyen típusú sajtokat. Ellenben létezik úgynevezett svájci emmentáli, ami biztosan a megszokott, évszázados, magas minőséget hordozza.

10 dkg emmentáli sajt fedezi a napi kalcium szükségletünket, emellett jelentős mennyiségű foszfort, D-vitamint, fehérjét és tejzsírt is tartalmaz.

Minél tovább érlelik a sajtot, annál ízesebb, intenzívebb - így van ez az emmentálival is
Minél tovább érlelik a sajtot, annál ízesebb, intenzívebb - így van ez az emmentálival is

Az emmentáli felhasználása igen sokrétű. Kellemes, krémes ízének, jó állagának köszönhetően remek alapanyag. Levesekhez betétként adható, a svájciaknál oly kedvelt fondü sajtválogatásához is adható.

A sajtfondü ízeit is nagyon jól gazdagítja az emmentáli
A sajtfondü ízeit is nagyon jól gazdagítja az emmentáli

Jól illik a melegszendvicsekbe, hamburgerekbe, de adhatjuk egyben sütött vagy grillezett ételekhez, s magában fogyasztva is igen finom. Mivel ízében ott rejlik a mogyoró, s sokszor gyümölcsös ízeket is fel lehet benne fedezni, ezért érdemes a sajttálon különféle csonthéjasokkal és gyümölccsel kínálni mellé. Akkor élvezhetjük legjobban az ízét, ha szobahőmérsékleten fogyasztjuk.

Melegszendvicsekhez is jól illik, itt éppen egy Croque Madame tetején sült olvadósra
Melegszendvicsekhez is jól illik, itt éppen egy Croque Madame tetején sült olvadósra
Egyben sült ham and eggs

Hozzávalók 4 személynek:
4 szelet érlelt sonka
4 tojás
6-8 koktélparadicsom
2 szál újhagyma
4 szelet emmentáli
rozmaring

Elkészítés: A kis sütésálló tálakat (pl. szuflétálakat) kikenem, majd belefektetem a sonkát, ráhelyezem a sajtot, a félbevágott paradicsomokat belehelyezem, rozmaringgal, felmetélt hagymával megszórom. Végezetül ráütöm a tojást, finoman megsózom, majd a sonka kilógó felével betakargatom.
200 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a tojás a látható felületen teljesen "kifehéredik".

Rizottós sütőtökkrémleves

Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök
1/2 csésze rizottónak való apró, kerekszemű rizs
1,5 dl fehérbor
1,5 l húsleves
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2 marék reszelt emmentáli sajt
3 evőkanál tejföl

Elkészítés: A tököt megfelezem, kimagozom, sütőben - fólia alatt - puhára sütöm. Közben egy fazékban olajat hevítek és megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Amikor már majdnem jó a hagyma, hozzáadom a szintén apróra vágott fokhagymát is, és kissé megfuttatom. A fél bögre rizst kifehérítem az olajon, majd felöntöm a borral és az alaplével, puhára főzöm.
Amikor kész a tök, kikaparom a héjából és hozzáadom a leveshez. Botmixerrel összeegyengetem. Tejföllel, sajttal krémesítem, sózom.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.