A kefir szó a török Keif-ből származik, ami egyfajta jó közérzetet, jó érzést jelent. A nagyjából 2000 éves múltra visszatekintő frissítő italt a hegyek között élő pásztorok fedezték fel. A kefirkultúrával gazdagított kecske- vagy tehéntejet egy nagy kecskebőr tömlőbe töltötték, és az ajtó mellé fellógatták. Aki a portára jött vagy onnan távozott, az mind meglökte a kecskebőr tömlőt és a benne erjedő tejet. A kellő mozgatásnak kitett matériából később jó ízű, krémes, kissé savanykás, cseppet alkoholos italt nyertek.
Az erjedéshez szükséges kultúrát - az úgynevezett kefirszemeket - a legenda szerint maga Mohamed próféta vitte el a hegyi embereknek. Az ajándékért cserébe egy dolgot kért: ne adják tovább a titkot, mert akkor az ital elveszti mágikus erejét. Így lehet, hogy a keleti utazásai során arra vetődött Marco Polo is csak arról tesz említést, hogy valami igen finom italt ivott, de részletekbe – a tények hiányában – már nem bocsátkozott. Az ital - Mohamednek köszönhetően - a „próféta italaként” is ismert.
A titok megőrzése egész jól ment, egészen addig, míg az orosz orvosok a 19. században fel nem fedezték a kefirben rejlő lehetőségeket. A tuberkulózis és a bél- és gyomorpanaszok kefirrel való kezeléséhez kapcsolódó tudományos vizsgálatok remek eredményei a század végén láttak napvilágot.
A titok azonban ekkor még a kaukázusiak kezében volt. Egészen addig, amíg az oroszok kémet nem küldtek a hegyekbe. A kém a kefirben igen nagy fantáziát látó Blandoy testvérek kislovodski üzemének egyik rendkívül csinos és fiatal alkalmazottja, Irina Sakharova volt. Az elképzelés az volt, hogy a bájos ifjú hölgy elcsavarja az egyik helyi fejedelem fejét, és ráveszi arra, adjon neki egy kevés kefirszemcsét. A terv azonban dugába dőlt, mert a fejedelem, Bek-Mirza Barchorov olyannyira tartott a próféta intő szavaitól, hogy még a szép leány sem tudta kiszedni belőle a titkot és a magokat. Irina - látva, hogy küldetése kudarcot vallott - hazaindult Kislovodskba, de út közben elrabolták, és visszavitték a fejedelemhez. A fejedelmi násztól csak egy jól megszervezett mentőakció mentette meg Irinát, akit a Blandov fivérek elvitték a cári udvarba, ahol a lány elmesélte szégyenletes elrablását. A cár számonkérte a fejedelmet, aki kincsekkel próbálta kiengesztelni Irinát. A lány azonban – felsőbb utasításra – nem fogadta el, hanem kefirgombákat követelt sérelmét orvosolandó. Végül egy kilónyi gombáért cserében hajlandó volt fátylat borítani az elrablására. A gomba egyenesen a moszkvai tejüzembe került, ahol 1908 szeptemberében elkészült az első üveg kefir.
A kefir kereskedelmi áttörése azonban még váratott magára. Ugyan több kisvárosban is megkezdték a kefir előállítását, mégis a 30-as évekig minimális, főleg gyógyászati célokra kellő kefir fogyott.
A kefir akkora adomány volt az oroszok számára, hogy 1973-ban a szovjet élelmiszeriparért felelős miniszter levélben köszönte meg - az akkor 85 éves - Irinának egykori hőstettét. A kefir azóta is igen népszerű ital Oroszországban.
Mitől egészséges a kefir?
A rejtélyes eredetű nedű jótékony hatásait felsorolni is nehéz. A kefir javítja az emésztést, az egész bélrendszerre jótékony hatással van, és a gyomorfekély kezelésében is fontos szerepe lehet. Ezenkívül szabályozza a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet. A légúti megbetegedések kezelésére is alkalmas, sőt bőrbetegségeket is kúrálhatunk vele. A kefir jó az ekcémára és aknéra is, valamint erősíti a szervezet immunrendszerét, és hatékony segítség az idő előtti öregség leküzdésében. A kefir csökkenti a szorongást és depressziót, vitalitással tölti meg a szervezetet, valamint a másnaposságra is igen jó.
A hasznos baktériumok mellett a kefirben van kalcium, foszfor, magnézium, A-, B1-,B2, B6-, B12 vitamin, valamint E-, D- és K-vitamin.
A kefirszemcse egyfajta gombamag, aminek a segítségével otthon is készíthető tehéntejből kefir. A tejhez hozzáadjuk a gombákat, és nagyjából egy napig szobahőmérsékleten, fénytől elzárt helyen hagyjuk erjedni, majd újfent adunk hozzá kefirmagot, és újabb napot hagyjuk erjedni a tejet. Az érlelést követően leszűrjük a kefirt, és a gombákat friss tejben, a hűtőben egy lezárt üvegben tároljuk.
A kefir nagyon jó ital. Azonkívül, hogy egészséges, igen laktató, és egy tartalmas reggeli vagy egy könnyű ebéd része lehet. Friss kifli és egy pohár kaukázusi kefir verhetetlen páros.
Kefir a konyhában
Kefirrel sütni, főzni is érdemes. A különféle tejszínes, tejfölös raguk egy része is elkészíthető kefirrel, ha a tejtermék savanyúsága passzol a készített étel karakteréhez. A kefir nagyon jó saláta-dresszing, zöldfűszerekkel kellemesen kombinálható. Rozmaring, kakukkfű mellett a majoranna és a tárkony is kellemes partnerei a kefirnek.
Kefirrel müzlit is ehetünk, sőt egy sima gyümölcssalátát is feldobhatunk némi ízesített, mézzel kikevert kefirrel, vagy az egészet összemixelhetjük egy gazdag reggeli turmixnak.
Kenyerek, tésztafélék, sütemények alkotóeleme is lehet a kefir. A kaukázusi kefirben lévő szén-dioxidnak köszönhetően jótékony hatással van a tészta állagára, annak könnyed szerkezetére.
Kefires lepény
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
0,8 dl olívaolaj
1 dl kaukázusi kefir
2-3 nagy evőkanál tejföl
2 csipet só
1 csipet porcukor
1 kávéskanál szárított oregano
1 kávéskanál szárított bazsalikom
Elkészítés: Az élesztőt elmorzsolom a porcukorral. Mikor már folyékonnyá vált, hozzáadom a kimért és összekészített többi hozzávalóhoz, majd tésztává gyúrom. A tésztát konyharuhával lefedve legalább egy órát hagyom kelni. A készre dagasztott/kelesztett tésztából gombócokat tépkedek, majd laposra hengergetem. A tésztakorongjaimat egy sütőpapíros tepsire fektetem, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe tolom.
Kefires lángos
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
4 g száraz élesztő
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
2 dl kefir
1 tojás
Elkészítés: A hozzávalókat beleömlesztem a kenyérsütő üstjébe, és a dagaszt/keleszt program elejét lefuttatom. Az alaposan kidolgozott tésztát egy tálba borítom, és a hűtőbe teszem, minimum egy fél órára.
A tésztát olajos kézzel pogácsányi darabokra tépkedem, és egy tálcára teszem őket.
2 ujjnyi olajat forrósítok, majd visszaveszem alatta közepesre a lángot. A tésztáimat ügyesen addig forgatom, amíg szépen elvékonyodik a kezeim között, és az olajba teszem. Mikor az alja már színesedik, megforgatom, végezetül papírtörlős tálcára teszem.
Fokhagymával, tejföllel kínálom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.