Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tésztaféle

Variációk lasagnéra: 5 sós és 1 édes - próbáld ki!

Garfield - és mindenki - kedvence, és többnyire a darálthúsos változata ismert, mi az? Hát persze, hogy a lasagne! Az alábbiakban találtok gombásat, spenótosat, sőt, édes változatot is, és a legjobb bolognai-mártásos receptet is megosztjuk veletek. Íme!
1. A klasszikus húsos-besameles

Hozzávalók (8 személyre):
1 doboz lasagne száraztészta, 1 ek olívaolaj, 20 dkg bacon, 1 vöröshagyma, 50 dkg darált hús, 20 dkg sárgarépa, 150 g pardicsompüré, 1/2 l tej, só, 1 kk bors, illetve oregánó, 30 dkg reszelt sajt, a kikenéshez vaj
a besamelhez : 7 dl tej, 7 dkg vaj, 5 ek liszt, 1 csapott kk só, 1 csapott kk szerecsendió és fehér bors



Elkészítése:
1. A bacont az olívaolajon megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, rövid ideig sütjük, majd hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, és 5 percig pároljuk.
2. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk. Ha megpuhult, hozzáadjuk a borsot, az oregánót, a paradicsompürét, majd felöntjük a hideg tejjel. Állandóan kevergetve 5-6 percig főzzük. Elkészítjük a besamelmártást.
3. Vajjal kikent tepsibe egy réteg besamelre teszünk egy sor tésztát, majd ismét besamelt, erre jön a ragu, majd reszelt sajt stb., végül megszórjuk a sajttal. A sütőt 150 fokra előmelegítjük, és a lasagnét kb. 50 percig sütjük. Ha kész, 20 percig állni hagyjuk, így könnyebben felszeletelhető.

Elkészítési idő: kb. 90 perc.

2. Édesszájúaknak: almás-diós

Hozzávalók (4-6 személyre):
20 dkg száraz lasagnetészta, 8 közepes alma, fahéj, 7 dkg cukor, 5 dkg + a díszítéshez darált dió, 200 g tejföl, 1 tojás, 1 dl tej, a díszítéshez porcukor, a kikenéshez vaj



Elkészítése:
1. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és összekeverjük kb. 5 dkg cukorral meg a fahéjjal.
2. A tejfölt elkeverjük kb. 2 dkg cukorral, a tojást pedig a tejjel. Egy magas falú tepsit kikenünk vajjal. Beleteszünk egy réteg tésztát, egy réteg cukros tejfölt, egy réteg almát, egy réteg diót, majd kezdjük elölről. A legfelső tésztalapot meglocsoljuk a tojásos tejjel.
3. Előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon 25 percig sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk dióval és porcukorral.

Elkészítési idő: 30 perc.

3. Nem csak vegáknak: spenótos-parmezános

Hozzávalók:
250 g spenót (fagyasztott is jó), 4 dkg liszt, 4 dkg vaj, 7, 5 dl tej, lasagnelapok, só, bors, szerecsendió, 1-2 gerezd fokhagyma, parmezán sajt



Elkészítése:
1. Lábosban felmelegítjük a fagyasztott spenótot, és sózzuk. Amikor kezd olvadni, rátesszük az 1-2 gerezd préselt fokhagymát.
2. A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, és felöntjük a langyos tejjel, majd kevés őrölt szerecsendióval ízesítjük. Állandó keverés mellett felforraljuk a besamelmártást.
3. Egy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára kerül a besamelmártás, egy kevés spenót (esetleg sajt), majd a lasagnelap. A legutolsó réteg tésztára egy kevés besamelmártás kerül. Végül ráreszeljük a parmezánt. Közepes lángon addig sütjük, amíg a tészta megpuhul.
Elkészítési idő: kb. 20-30 perc.

4. Halimádóknak: halas-paradicsomos lasagne

Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg száraz lasagnetészta, 2 halkonzerv, 2 konzerv sűrített paradicsom, 4-6 kisebb paradicsom, oregánó, só, bors, bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma



Elkészítése:
1. A vöröshagymát apróra kockázzuk és megpirítjuk kis lángon, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot.
2. Amikor már szétfőtt a paradicsom, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, nyomunk bele fokhagymát és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval.
3. Amikor a paradicsomos szósz már forr, hozzáadjuk a tonhalkonzervet, amit előtte villával kicsit szétnyomkodtunk. Újraforrásig főzzük.
4. Egy vajjal kikent tepsibe egy réteg szószt teszünk, arra pedig lasagnelapokat, és így tovább rétegezzük. Arra vigyázzunk, hogy a tetejére szósz kerüljön, ne lap! Sok-sok sajttal szórjuk meg a tetejét, és már mehet is a sütőbe. Negyven percig süssük, amíg a tészta megpuhul, és a sajt megpirul.

Elkészítési idő: 50 perc.

5. Húsevőknek: csirkés

Hozzávalók (4-6 személyre):
70 dkg csirkemellfilé, 20 dkg gomba, 60 dkg paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg lasagnetészta, olaj, só, bors
A szószhoz: 8 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 3 dl húsleves, 3 dl főzőtejszín, 15 dkg reszelt sajt



Elkészítése:
1. A hagymát és a fokhagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellfilét és a gombát. Nagy lángon, kevergetve pirítjuk kb. 5 percig.
2. Beletesszük a meghámozott és felkockázott paradicsomot, sózzuk és borsozzuk, majd ismét pároljuk 5 percig.
3. A szószhoz felmelegítjük a vajat, rántást készítünk belőle a liszttel és a húslevessel, majd hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
4. Kivajazzuk a tepsit, az aljára egy kis szószt öntünk, majd a tésztát rétegesen lerakjuk a szósszal és a húsos-gombás mártással, a tetejére szósz és reszelt sajt kerül.
5. 200 fokon 30 percig sütjük.

Elkészítési idő: 75 perc


6. Egyszerűen, gombával

Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy fej vöröshagyma, 2 doboz darabos paradicsom (konzerv), 1 nagyobb konzerv vagy 2 üveg csiperkegomba, 250 ml főzőtejszín, 1 csomag lasagne- vagy csuszatészta, ízlés szerint fokhagyma, sajt, olaj, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, esetleg olajbogyó

Elkészítése:
1. A megtisztított, felaprított vöröshagymát kis lángon megfuttatjuk, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, és megpirítjuk.
2. Az egész konzervparadicsomokat nagy kockákra vágjuk, és a konzerv levével együtt a gombához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd hozzáadjuk az olajbogyót.
3. Felöntjük a tejszínnel, belenyomjuk a fokhagymát, és újraforrásig főzzük. Fontos, hogy ne legyen olyan sűrű, mint mikor spagettiszószt készítünk.
4. Egy négyszögletes, kiolajozott vagy vajazott tűzálló tálba először a kész szószból tegyünk egy keveset, hogy a legalsó réteg tészta is megpuhuljon. Helyezzünk rá egy réteg tésztát, majd egy adag paradicsomos mártást. Ezután rétegezzük, amíg a tál tele nem lesz. Vigyázzunk, hogy a tetejére maradjon a szószból, majd fejezzük be jó sok reszelt sajttal. Tegyük a sütőbe kb. 200 fokra, majd 25-30 percen át süssük, míg a lapok meg nem puhulnak, a sajt pedig elolvad.

Elkészítési idő: 60 perc.

Még több lasagne recept a Mindmegettén! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.