Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Egész pontosan fejtettbab-levesről van szó... A múltkori flódni elé kitűnően illik ez a testépítő fogás (akad benne jócskán fehérje), amelynek készítését egy nappal korábban célszerű elkezdeni - mondjuk éppen ma. :) Íme ötliternyi Magyarország, hagymástul-paprikástul-csülköstül. És hogy a vegák se fintorogjanak, megsúgom: hús nélkül is nagyon finom.

Kicsit úgy érzem, megint olyasmibe merítem a fakanalamat, amihez talán még kicsi vagyok. Mert valljuk be: a fejtettbab-leves kultikus étel, évekig-évtizedekig csiszolódik egy-egy családi (vagy éttermi) recept, míg el nem nyeri végleges formáját. Persze az sem végleges, hiszen bármikor jöhet egy újabb ihlet, ötlet, melynek nyomán a zsírfoltos szakácskönyv lapjai friss betoldással egészülnek ki.

Félliternyi Magyarország :)
Félliternyi Magyarország :)

Mit okoskodik tehát itt ez a zöldfülű Pistuc a (fejtett)bab-levesével? – kérdezhetnők. Nos, 1.: nem vagyok okos, 2.: nem zöld, hanem piros a fülem, főleg amikor megdicsérnek (például a fejtettbab-levesemért). :) Viccet félretéve, a főzésben épp az a szép, hogy adott étel ezer és millió változatban létezik, miközben az alapjai ugyanazok. Az asztalon pedig a sztárszakács és az unokáit sztároló nagymama műve mellett talán a Pistucé is elfér... Szóval most én főzök, punktum! :)

Mi kell a kredencből?

Úgy tudtam, te vegetáriánus vagy :-o
Úgy tudtam, te vegetáriánus vagy :-o

- egy 5 literes (szigorúan Bonyhádi, tilospiros színű) :) fazék
- mély tál a bab áztatásához
- egy másik a csipetketésztának
- egy kis-közepes lábos a rántáskészítéshez
- vágódeszka, fakanál, esetleg citromreszelő

Mi kell a konyhából?

- egy 60-70 dkg-os csontos, bőrös füstölt disznócsülök (csak füstölt, nem főtt!), első csülökből, vegák kihagyhatják
- 50 dkg tarkabab (szárazbab)
- 2 nagy sárgarépa
- 2 nagy fehérrépa
- 4-5 szelet zeller
- 2x fél csokor petrezselyem
- 2x fél csapott evőkanál szárított, morzsolt lestyánlevél (imádom!)
- 4-5 babérlevél
- ½ teáskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál paprikakrém
- 1 teáskanál cukor
- só ízlés szerint
- őrölt feketebors ízlés szerint

A rántáshoz
- kb. 10 evőkanál étolaj, 8 dkg liszt
- 1 nagy fej vöröshagyma kockákra vágva vagy reszelve
- 4-5 gerezd fokhagyma felszeletelve
- 2-4 evőkanál őrölt pirospaprika (csemege/édesnemes)

A csipetkéhez
- 1 tojás, gondolatnyi őrölt feketebors, só és liszt

Csipetkék kék edényben
Csipetkék kék edényben

Hogy lesz ebből leves?

Zöldségek kék tányéron
Zöldségek kék tányéron

Akár csülökkel, akár anélkül készítjük, a babot előző este áztassuk be bő, langyos vízbe, hogy kissé megpuhuljon (akinek van kiskertje, a vetni való babot-borsót is ugyanígy beáztathatja – biztonságosabban csírázik).

Célszerű előre elkészíteni a füstölt csülköt is, ami ez esetben a megfőzését jelenti. Ehhez az 5 literes fazékba 3 liter hideg vizet merünk, beletesszük a húst, majd kis lángon, fedő alatt főzni kezdjük. Ha forr, takarékra csavarjuk a tüzet, a fedőt pedig hetykén félretoljuk a fazékon, hogy ne lobogjon nagyon a víz. Az általam ismert szabály szerint a füstölt húsokat (sonka, tarja, csülök) annyi percig kell főzni, ahány dekagrammos, többünk tapasztalata alapján azonban célszerű megnövelni ezt az időt. A puhára főtt csülköt a főzővízben hagyjuk kihűlni. (Még véletlenül se öntsük ki, hiszen másnap ebben főzzük a levest!) A langyosra hűlt csülköt a vízből kivéve kockákra vágjuk (a csontja már nem kell), és felhasználásig betesszük a hűtőbe.

Másnap reggel...

- Jó reggelt, sziaság mindenkinek, folytassuk! :) Nos, a lubickoló babszemekről leöntjük a vizet, és áttesszük a nagyfazékba, azaz a csülök levébe. Kis lángon, lefedve főzni kezdjük, majd előkészítjük a zöldségeket. A répákat megtisztítjuk és hosszúkás hasábokra, a zellert 4-5 mm-es szeletekre vágjuk. Külön edénybe (később lesz rá szükség) rakjuk a felkockázott vagy lereszelt hagymát, és szintén külön kezeljük a kis darabokra vágott fokhagymát. A fűszereket szem elé tesszük.

Ha félig megfőtt a bab, hozzáöntjük a zöldségeket, majd a petrezselyem- és a lestyánadag felét, a babérlevelet, az őrölt köményt, a paradicsompürét és paprikakrémet, a cukrot, ízlés szerinti mennyiségben a sót és az őrölt feketeborsot (borsozáskor gondoljunk a gyerekekre is!). Jól keverjük el. Ezután öntsük fel a fazekat vízzel (de ne színültig, kell még hely), s lefedve, takarékon főzzük tovább a levest.


Sűrítő anyag: E999, vagyis a rántás :)

Rántás kék szélű lábosban :)
Rántás kék szélű lábosban :)

Igen, jöhet a rántás: a felhevített olajba beleszórjuk a lisztet, s folyamatosan kevergetve, nem túl nagy lángon kb. 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott vagy lereszelt vöröshagymát, s 1 percig tovább kevergetjük (ha besűrűsödne, felöntjük olajjal). Végül a fokhagymadarabkákat is beletesszük, s még 1 percig pirítjuk. Ezután levesszük a tűzről, elkeverjük a pirospaprikával, majd a szokott módon, hideg vízzel felöntjük.

Amikor a zöldségek majdnem puhák, szépecskén berántjuk a levest, hozzáadjuk a petruska- és lestyánadag másik felét, belepotyogtatjuk a kockákra vágott csülköt, végül, de utolsósorban a csipetkét. A fedőt levéve, picit nagyobb lángon készre főzzük levesünket - a csipetkének szükséges időt alapul véve ez mintegy 15-20 perc. (Gyakran kevergessük, nehogy leragadjon a fazék aljára.) Ha tehát a csipetke is megfőtt, elzárjuk a gázt, s megpihenünk a hokedlin (esetleg iszunk egy fröccsöt). :)

A csipetkét is célszerű előre elkészíteni: egy tojást villával felverünk, sóval és pici borssal ízesítjük. Annyi finomlisztet adunk hozzá, amennyivel kemény, de gyúrható tésztát kapunk. A jól kidolgozott tésztából ezután pici darabokat szaggatunk, melyekből kisborsószem nagyságú golyókat görgetünk. Mivel hajlamosak összeragadni, a kész golyókat kevés liszttel kiszórt edényben rázogassuk össze időnként – így nemcsak jobban kezelhető, de tetszetősebb is lesz a csipetkénk. Ha marad csipetke, száraz helyen állítólag sokáig eláll.

Ízgejzír Bonyhád(i)ban
Ízgejzír Bonyhád(i)ban


Nem volt elég egy tányérral…?!
Nem volt elég egy tányérral…?!
Jót s jól...

Tudom, nem váltom meg a világot ezzel a recepttel, de nem is ez a célom a közreadásával: elsősorban a hozzám hasonló kezdőknek kívánok kedvet csinálni egy igazi dús-magyaros, testtömegindex-növelő leveshez. Mert bár a hozzávalók listája és a főzés ideje hosszú, elkészíteni nem ördöngösség. A csülök és a csipetke pedig el is hagyható belőle, illetve pótolható mással (lásd a mindmegettés recepteket is), így az időszűkében lévőknek sem kell lemondaniuk róla. Az elkövetkező évek, évtizedek alatt pedig bőven lesz idő arra, hogy kikísérletezzük a saját kedvenc fejtettbab-levesünket. Csak legyen bab. Meg szőlő és lágy kenyér – az még fontosabb.

Kulináris kanalazást kíván:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.