Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Szerintem legalábbis, kedves Olvasóm. Imádni való a hosszúkás kagyló formája, a cuki kis bordákkal a tetején – ez a külbecs. A belcsín(y) pedig, hogy valójában egy egyszerű piskótatészta, banális összetevőkkel – ám ha lelkiismeretesen készítjük, a vendégek el lesznek ragadtatva tőle. Merthogy a madeleine-nél jobb partifalat kevés akad.

Pont beleillik a tappancsod! :)
Pont beleillik a tappancsod! :)

Jó ideje törzslátogatónak számítok az áruházak konyhafelszerelési osztályain: imádok böngészni az edények, sütőformák meg a különféle rafinált eszközök között. Így akadtam rá a madeleine-tepsire is, amiről, illetve magáról a süteményről először Stahl Judit könyvében olvastam. Szerelem volt első látásra (mármint a sütemény) :), és tudtam, úgysem nyugszom addig, amíg meg nem szerzem álmaim madeleine-tepsijét. Jelentem, megvan, méghozzá nem is akármilyen: teflonos, 12 darab nagyméretű madelaine-t süthetek benne, s külön kunszt, hogy közvetlenül, rács nélkül becsúsztatható a sütőbe – na ilyet se láttam még. :-o

- A sajátomat a Kikában vettem, 3000 forintért. Minőségi, olasz gyártmány. Teflonból van, s egyszerre tizenkét nagy madeleine süthető benne. Közvetlenül a sütőbe csúsztatható. - Minőségi darabnak tűnik a Tupperware cég szilikontepsije is, amiben egyszerre kilenc, kisméretű madeleine-t süthetünk. Nagyon drága. - Az ismert hipermarketekben időnként kapható egy a madeleine-hez hasonló, kagylóformákkal kirakott tepsi, jutányos áron. - Aki nem ódzkodik a használt eszközöktől, körülnézhet az ismert árverési oldalakon is, ahol néha bontatlan termékeket, akár madeleine-tepsit is vásárolhat.

Igen, megszereztem!
Igen, megszereztem!

Mi kell a kredencből?

- madeleine-tepsi (más, kagylószerű formákkal kirakott tepsi is jó lehet)
- mély keverőtálak
- habverő
- konyhai mérleg
- citromreszelő
- fakanál, evőkanál

Mi kell a konyhából? (2x12 db, nagyméretű madeleine-hez)

Uralkodó szín: a sárga
Uralkodó szín: a sárga

- 20 dkg felolvasztott, langyosra hűlt vaj (margarin)
- 15 dkg finomliszt
- 5 dkg étkezési keményítő (ettől még könnyebb lesz)
- 1 kávéskanál só
- 20 dkg kristálycukor
- 4 egész tojás
- 2 nagy citrom lereszelt héja
- 1 teáskanál vaníliaaroma vagy 1 cs. vaníliás cukor

Ha kakaós madeleine-t is szeretnénk sütni (érdemes, finom), akkor 12 darabot alapul véve 2 evőkanál cukrozatlan kakaóporra is szükségünk lesz.

Hogyan készül? (Made in Madeleine) :)

A hozzávalók kimérését követően a tojásokat habosra keverjük a cukorral. Azaz nem is keverjük, hanem verjük, természetesen egy habverővel. Ugyanúgy, mint ha fehérjét vernénk, csak itt a sárgájával együtt. Legalább tíz percig, de inkább tizenötig tartson a dolog - csak így lesz könnyű a sütink.
A felvert tojásba beleszórjuk a reszelt citromhéjat, a liszt-keményítő-só keverékét, majd hozzáadjuk a vaníliát, végül beleöntjük az olvasztott vajat/margarint.

Jól elkeverjük a masszát, majd egy fertályórára betesszük a frizsiderbe. Ezalatt szépen bemelegszik a 180 fokra állított sütő, s jut idő arra is, hogy listát készítsünk, kik kapnak majd kóstolót a madeleine-ből. :)

Kémfotó a sütőből
Kémfotó a sütőből

A hűvös madeleine-masszát evőkanállal színültig a formákba kanalazzuk (a szilikon- és teflontepsit kivajazni se kell), majd a sütő középső sínébe toljuk. Kereken 15 perc alatt készül el (nálam, gázsütőben). Ha a sütik teteje jó púpos, tapintásra ruganyos, kivehetjük. Kétség esetén nyugodtan meg is kóstolhatunk egyet, hamar kihűl. A kész madeleine-eket bordás felükkel felfelé tálra rakjuk (szalvétát nem teszünk alá, mert ráragad), és egyelőre csak gyönyörködünk bennük...

Finom és könnyű
Finom és könnyű

Merthogy van még egy adag tészta, amiből, ha kedvünk tartja, kakaós madeleine-t is gyárthatunk: keverjünk 2 evőkanálnyi kakaóport a masszába, s ha már egyöntetűen barna, kanalazzuk a formákba. Sütni ugyanúgy kell, mint a másikat. Nagyon jól mutatnak egymás mellett a sárga és barna kagylók!

Merci, Madeleine!

Puha, citromos, finom és szép: ez a madeleine... Már látom magam, amint próbálgatom a különféle madeleine-változatokat, köztük természetesen a mákosat. :) Itt a mindmegettén is akad egy-két ötletes recept, amiből ihletet meríthetnek a kísérletező kedvűek, köztük jómagam. Merthogy lesz folytatás.

Vegyesen szép az élet :)
Vegyesen szép az élet :)

Jó étvágyat kíván:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.