Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Minden ember takarékra állítja magát időnként: én ilyenkor legszívesebben ki sem kelnék az ágyból, egész nap kedvenc madaras könyveimet böngészném. Ám mivel papírral nem lehet jóllakni, a gyomor pedig nem maradhat üresen, előbb-utóbb feltápászkodom, és tiszteletemet teszem a konyhában. Néha egész jó dolgok sülnek ki ezen alkalmakkor – mint legutóbb is, a hétvégén.

Számos kevert sütit kipróbáltam már, és ennek nem mindig a lustaság vagy az időhiány az oka: szeretjük is ezeket a finomságokat. Emellett tipikus biztonsági sütik, amiket elrontani szinte csak szántszándékkal lehet. Szombaton kikísérleteztem egy nagyon finom diós verziót (azért nem mákosat, mert kiürült a mákosbödön) a barna cukornak és a tönkölylisztnek köszönhetően telt ízű, a keményítőnek és a gondos keverésnek hála pedig könnyű, lyukacsos tésztájú sütit kaptam. A lekvártöltelék már csak a hab volt a tortán – hogy jó szokásomhoz illően ismét egy képzavarral éljek. :)

Az első sorok néha már a tepsiből eltűnnek...
Az első sorok néha már a tepsiből eltűnnek...

Mi kell a konyhából?

3 egész tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg barna kristálycukor
2,5 dl tej
20 dkg darált dió
10 dkg finomliszt
6 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 cs. sütőpor
4 dkg étkezési keményítő
5 dkg natúr sertészsír
1 púpos evőkanál reszelt citromhéj
Tölteléknek:
bármilyen jól kenhető, nem darabos lekvár (nekem sötétebb színűekkel – málna, szeder, vegyes gyümölcs – ízlik igazán)

Lássunk hozzá!

Béleljünk ki egy 35x25 cm-es tepsit sütőpapírral úgy, hogy jócskán felnyúljon az oldalaira, majd tegyük félre.
A kétféle cukrot öntsük egy nagyobb tálba, üssük rá az egész tojásokat, majd a tej felével az egészet jól keverjük el. Adjuk hozzá a darált diót, azzal is keverjük el, majd öntsük bele a kétféle lisztből, sütőporból és keményítőből képzett elegyet. Csurgassuk rá a maradék tejet, dobjuk bele a citromhéjat meg a puha zsírdarabot, és alaposan keverjük ki. Végül öntsük a masszát a tepsibe, és toljuk a 200 fokra előmelegített sütő felső régiójába.

Ementáli süti :)
Ementáli süti :)

Egy óra múlva itt legyünk!

Pontosabban legkésőbb 50 perc múlva, az én gázüzemű Vestámban legalábbis ennyi ideig kell sütni a kevert sütiket. Szép sötétbarna színű, a közepén megnyomva is rugalmas állagú, fényes tetejű, égett illatokat nélkülöző sütinek kell szembenéznie velünk. A kölcsönös bemutatkozás után zárjuk el a gázt, és a sütőajtót résnyire hagyva (fakanál) hagyjuk kihűlni a tepsiben. Így kisebb az esély arra, hogy megroskadjon a süteményünk – legalábbis a múltkor nálam bevált ez a praktika, szép magas maradt a süti.

Finom puzzle

A macik a mézet szeretik, nem?
A macik a mézet szeretik, nem?

Ha teljesen kihűlt, vegyük ki a tepsiből, s húzzuk le az aljáról a sütőpapírt, majd vágjuk ketté a sütit – így könnyebb kezelni. A két félsütit azután hosszú késsel vízszintesen is szeljük ketté, így kapunk két-két lapot. A lapokat a vágott felükön kenjük meg lekvárral (a széleken 1-1 cm-t hagyjuk üresen), majd az összeillő lapokat „ragasszuk össze”. (Imádom nézni, ahogy kenéskor a süti lyukacsai elnyelik a lekvárt.):) Némi állásidőt követően, amikor a tészta kissé már magába szívta a lekvárt, vágjuk kockákra, s tálaljuk.

A tálalás mikéntjét persze a családtagok is „befolyásolhatják”: előfordul, hogy a sütinek nincs ideje magába szívni a lekvárt, sőt néha meg sem éri a töltést, már a tepsiből elfogy. Ha így történne is, ne morgolódjunk, hiszen ennek egyetlen oka van: az, hogy ez a diós süti nagyon finom.

Enyém a vár, a lekvár és a süti! :)
Enyém a vár, a lekvár és a süti! :)


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.