Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Érdekességek

Jelentősen növelheti az agyvérzés és szívroham kockázatát az egyik népszerű cukorpótló

Egy napokban publikált amerikai kutatás szerint komoly probléma van az egyik legnépszerűbb cukorpótlóval: az eritrit nevű energiaszegény édesítőszer ugyanis egészséges embereknél is több mint a kétszeresére növelheti a vérrögképződés kockázatát.

Az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című amerikai tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arról a kísérletről számolt be, amit a Clevelandi klinika szív- és érrendszeri központjának kutatói, az eritritet vizsgálva, 20 egészséges emberen végeztek el. A teszt során reggelente, éhgyomorral kellett érkezniük, vért vettek tőlük, majd a résztvevők fele 30 gramm eritritet tartalmazó italt kapott, míg a csoport másik fele ugyanennyi cukorral ízesített folyadékot. Fél óra múlva újból vért vettek tőlük, és amikor a mintákat összevetették, kiderült, hogy egyrészt az eritrit szintje ezerszeresére nőtt a vérben az ezt tartalmazó ital fogyasztása után, míg a cukros italtól kismértékben nőtt meg a vércukorszint; másrészt a vérlemezkék aktivitása, vagyis a véralvadás tempója is jelentősen megugrott. Ez utóbbi azért különösen aggasztó, mert ezzel igencsak megnő a vérrögök kialakulásának, így az érelzáródásnak, így a szívrohamnak és a stroke-nak az esélye is.


Az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című amerikai tudományos folyóiratban közölt tanulmány vezető szerzője, Stanley Hazen már egy 2023-as publikációban – amelynek szintén az eritrit hatásmechanizmusa állt a középpontjában – is hasonló megállapításokra jutott.

A tanulmányt bírálta a Calorie Control Council nevű iparági szervezet: a CNN-nek elmondták, hogy a kontrollcsolport tagjai túl sok eritritet kaptak, hiszen a 30 gramm majdnem a négyszerese annak, amit az Egyesült Államokban egy ital maximálisan tartalmazhat. Hazen szerint ugyanakkor a 30 gramm megegyezik azzal, amit egy jellemző cukormentes üdítőital, jégkrém vagy muffin tartalmaz – különösen, hogy az emberek ezekből többet is fogyasztanak egy adagnál.

A kutatók konklúziója szerint a kis mennyiségben, alkalmilag fogyasztott, normál cukorral édesített édességek és üdítők előnyösebbek lehetnek, mint az eritrit nevű cukoralkorral édesített változatok. Különösen igaz ez azokra, akiknél eleve magasabb valamilyen okból a szívroham vagy a stroke kockázata – teszik hozzá a tanulmány szerzői.

Nem az Eritrit az első

Ahogy arról mi is beszámoltunk, tavaly az aszpartám volt porondon az édesítőszerek közül: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két szakértői bizottsággal együttműködésben vizsgálta a cukorpótló rákkeltő hatását. Végül arra a megállapításra jutottak, hogy nem áll rendelkezésére meggyőző bizonyíték az aszpartám egészségkárosító hatásáról, és azt javasolta, hogy az emberek tartsák a fogyasztást a biztonságosként meghatározott napi érték (40 milligramm/testtömeg-kilogramm) alatt. Ezt a szintet 1981-ben határozták meg, és a szabályozó hatóságok világszerte alkalmazkodtak hozzá. A WHO rámutatott: egy 60-70 kilogrammos embernek naponta több mint 9-14 doboz üdítőitalt kellene meginnia ahhoz, hogy aszpartámfogyasztása meghaladja a biztonságos értéket.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.