Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A portugál gasztronómia egyik meghatározó eleme egy aprócska sütemény, amely évszázadok óta változatlan népszerűségnek örvend. Nem véletlenül.

A pastéis de nata története egészen a XVIII. századig nyúlik vissza, amikor is a lisszaboni. Belém torony mögötti Szent Jeromos rendi kolostorban élő szerzetesek elkezdték árusítani a kis, kerek tésztakapszikat, amibe édes krémet sütöttek. A tojásfehérjéket a rendek a ruhák keményítésére használták, de a sárgájából különféle süteményeket készítettek, amit azután értékesítettek is.

A portugálok kedvence

A tejszínes, tojássárgájával készített krémmel töltött portugál leveles tészta, a massa folhada nagyon hamar népszerűvé vált, úgyhogy a lisszaboni cukrászdák sorra kezdték el kikísérletezni a pastéis de Belém receptjét, s született számos, az eredetit megközelítő variáció.

Sokáig titkos volt a recept!

Bár a titkot őrizték a szerzetesek, s állítólag csak egy, azaz egy cukrászatnak árulták el, a sütemény annyira nem bonyolult, hogy ne lehetne megközelítőleg olyan jót csinálni, mint az ő titkos receptjük. A lényeg, hogy a bolti vagy házi leveles tésztából készített kosárkába teljes tejből vagy tejszínből, tojássárgájából készített, cukorral édesített krémet öntenek, amely a sütés közben megszilárdul.

Sütés: magas hőfokon

A süteményt Lisszabonban rendkívül magas hőfokon szokás sütni, a közel 400 fokos sütőben születnek ugyanis a süteményre oly jellemző foltok a sűrűsödő töltelék tetején, s ez a hőfok kell ahhoz, hogy a tészta ne ázzon meg, s a töltelék is könnyen és gyorsan megkössön.

Méretezd kedvedre

Ahogy a receptek is tartalmazhatnak eltéréseket, úgy a sütemény mérete sincs kőbe vésve. Készíthető muffinformában, de akár kisebb vagy nagyobb pasteleket is süthetünk. Arra kell ügyelni, hogy a tészta megtartsa a krémet és a krémnek legyen lehetősége sütés közben felvenni a megfelelő állagot, megszilárdulni annyira, hogy együtt haraphassuk a ropogós leveles tésztával.

Az eredeti...

Bár számos változata létezik ennek a süteménynek, Lisszabonban, pontosabban Belémben 1837 óta üzemel az a bizonyos cukrászda, amelynek tulajdonosai állítják: ők az eredeti, az a szerzetesek receptjén alapuló és a lisszaboniak által megszeretett süteményt sütik, ennek okán még le is védették a sütemény eredeti nevét, ma már csak itt kapható pastéis de Belém, a többi mind csak pastéis de nata lehet.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.