A vegán konyha alapanyagai majonéz, tej és tojásmentesen!

Bár a hagyományos majonéz semmilyen tekintetben nem nevezhető édességnek, hasonlóan súlyos addikciót tud okozni, mint a cukorfüggők heroinja, a mogyorókrém. (És hasonlóan rettenetes kalóriatartalma sem bír komolyabb elrettentő erővel a függők számára.) A vegán konyha a közhiedelemmel szeges ellentétben ízekben kifejezetten gazdag, ám a majonéz elhagyása okozta űrt sokáig nem volt képes betölteni semmi.
Tudniillik a tej- és tojásmentes receptekből meglehetősen sok kering az interneten, ezek túlnyomó többsége viszont olyan érzetet kelt, mint a citromos sör vagy a művirág a Bütykös Bögöly resti asztalán. Az egyik bevásárlóközpont jó ideig forgalmazott olyan majonézt, mely nem tartalmazott állati eredetű termékeket, viszont olyan összetevőket annál inkább, melyeket vélhetőleg a sípoló gumicsont gyártása során is előszeretettel alkalmaznak.
A következő recepttel azonban nem lehet melléfogni: használhatjuk kukorica-, burgonya- vagy Waldorf salátához, sőt - ha figyelmen kívül hagyjuk a Ponyvaregényben elhangzott szentenciát, ami - sült krumplihoz is. Ízvilágában kísértetiesen hasonlít az eredetire, kalóriatartalma viszont töredéke annak.
Hozzávalók:
1/2 csésze szójatej (natúr)
1/2 csésze olívaolaj
1 ek almaecet
1 ek citromlé
1 tk dijoni mustár
1/2 ek agave- vagy juharszirup
1 kk só
A majonéz összetevőit az olívaolaj kivételével turmixgépbe helyezzük, majd egy jó percig magas fokozaton összemixeljük. Ekkor a legkisebb fokozaton folyamatosan csepegtetve hozzáadagoljuk az olívaolajat. Fogyasztás előtt félórára hűtőbe tesszük.
HÁZIGAZDÁNK TOVÁBBI RECEPTJEIT ÉS CIKKEIT ITT TALÁLJÁTOK >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.