Bár a hagyományos majonéz semmilyen tekintetben nem nevezhető édességnek, hasonlóan súlyos addikciót tud okozni, mint a cukorfüggők heroinja, a mogyorókrém. (És hasonlóan rettenetes kalóriatartalma sem bír komolyabb elrettentő erővel a függők számára.) A vegán konyha a közhiedelemmel szeges ellentétben ízekben kifejezetten gazdag, ám a majonéz elhagyása okozta űrt sokáig nem volt képes betölteni semmi.
Tudniillik a tej- és tojásmentes receptekből meglehetősen sok kering az interneten, ezek túlnyomó többsége viszont olyan érzetet kelt, mint a citromos sör vagy a művirág a Bütykös Bögöly resti asztalán. Az egyik bevásárlóközpont jó ideig forgalmazott olyan majonézt, mely nem tartalmazott állati eredetű termékeket, viszont olyan összetevőket annál inkább, melyeket vélhetőleg a sípoló gumicsont gyártása során is előszeretettel alkalmaznak.
A következő recepttel azonban nem lehet melléfogni: használhatjuk kukorica-, burgonya- vagy Waldorf salátához, sőt - ha figyelmen kívül hagyjuk a Ponyvaregényben elhangzott szentenciát, ami - sült krumplihoz is. Ízvilágában kísértetiesen hasonlít az eredetire, kalóriatartalma viszont töredéke annak.
1/2 csésze szójatej (natúr)
1/2 csésze olívaolaj
1 ek almaecet
1 ek citromlé
1 tk dijoni mustár
1/2 ek agave- vagy juharszirup
1 kk só
A majonéz összetevőit az olívaolaj kivételével turmixgépbe helyezzük, majd egy jó percig magas fokozaton összemixeljük. Ekkor a legkisebb fokozaton folyamatosan csepegtetve hozzáadagoljuk az olívaolajat. Fogyasztás előtt félórára hűtőbe tesszük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.