Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mivel közvetlenül a határ mellett található, a magyarok többsége csak átutazik Ausztria legkisebb tartományán, Burgenlandon. Most szólunk, hogy ezzel őrült hibát követtek el! A szomszédban ugyanis elképesztő gasztronómiai élményeket élhetünk át, a hibátlan menüsor és a jó borok mellett pedig garantált a magyar szó is, hol egy üzletvezető, hol egy séf, hol egy felszolgáló köszönt bennünket anyanyelvünkön, és ajánl valami finomat.

 

Ausztria legkeletibb és lélekszámát tekintve legkisebb, Magyarországgal határos szövetségi tartománya Burganland, fővárosa Eisenstadt. Északi részére átnyúlik a pannon síkság, középső vidékeit szőlőskertek tengere, déli tájait lankás dombok díszítik. Az UNESCO-világörökség részeként a Fertő-tó, a hat természeti park vagy a határon átnyúló Nemzeti Park megigézi a világ bármely tájáról idelátogatókat. A kerékpárosoknak valódi földi paradicsom, de a gasztronómia rajongói is elégedetten térnek innen haza.

 

A burgenlandi szakácsok friss, szezonális alapanyagokból készült fogásokkal kényeztetik vendégeiket. A hozzávalók gyakran a 13 burgenlandi ínyencrégió valamelyikéből származnak, vagy a 40 dél-burgenlandi "Paradies" manufaktúra egyikéből. Burgenlandban elképesztően sok a természetes alapanyag, kezdve az ősi háziállatokkal, kint például a mangalica, a számtalan ízletes zöldség- és gyümölcsfajtán át egészen a gesztenyéig és a diófélékig.

Sütőtökszezonban sütőtökös rizottót kaptunk grillezett kecskesajttal
Sütőtökszezonban sütőtökös rizottót kaptunk grillezett kecskesajttal

A számos burgenlandi vendéglő és "Buschenschank" különösen családias hangulatot áraszt. Az őstermékek és kitűnő helyi piacok rendkívül széles választéka, mesterségüket kreatív és újító módon bemutató szakácsok és éttermek mind-mind az élvezetekre hívogatnak.

Hagymás rostélyos szarvashúsból a Gasthof Zur Traube étteremben
Hagymás rostélyos szarvashúsból a Gasthof Zur Traube étteremben

A Michelin csillagos séf és a helyi termelők

Max Stiegl, a GutPurbach vendéglő Michelin csillagos séfje is éppen ezeket az elveket vallja. A térség ízeit mutatja be vendégeinek, és kizárólag helyi termelőktől vásárol, azoktól, akiket ismer.

Helyi termelő libájából készült ez a fantasztikus libamájpástétom
Helyi termelő libájából készült ez a fantasztikus libamájpástétom

A halakat a a Fertő tóban fogják, a fűszernövényeket pedig a helyi erdőkben szedik. Stiegl a „Nosetotail", azaz „az orrától a farkáig" filozófia követője, melynek lényege, hogy az állat minden porcikáját - beleérte a körmöt, vesét, nyelvet, belet, gyomrot, szívet, tüdőt, agyat - felhasználja.

Novemberben Ausztriában is levágják a hízott libákat, hogy aztán tökéletes libasültet tegyenek a vendégek elé
Novemberben Ausztriában is levágják a hízott libákat, hogy aztán tökéletes libasültet tegyenek a vendégek elé

Maximális gasztronómiai élmény a természetben

A Fertő-tó régióban 50 gasztronómiai egység fogott össze, hogy egyedülálló élményeket kínáljon a vendégeknek. Aki a kirándulás alkalmával stílusosan szeretne megszállni, az vagy egy borászházban vagy mindjárt kint a szőlőben, egy kényelmes vincellérházban hajthatja álomra a fejét.

Apró, de annál hangulatosabb apartmanházakban pihenhetünk
Apró, de annál hangulatosabb apartmanházakban pihenhetünk

Ezt a komplex élményt biztosítja a Wachter-Wieslers Ratschen családi vállalkozás Deutsch-Schützen településen rögtön a határ mellett.

Többféle vadat is kóstolhatunk
Többféle vadat is kóstolhatunk

Éttermük 3 csillagot kapott az a la Carte-tól, ezzel Burgenland első 5 étterme közé sorolták magukat.

Burgenlandban a vegetáriánusok sem maradnak éhen
Burgenlandban a vegetáriánusok sem maradnak éhen

A família valódi mini turistaparadicsomot hozott itt létre: kis bungalóikban a biciklitúráról fáradtan beesett kirándulók ugyanúgy megpihenhetnek, mint azok, akik "csak" végigkóstolták a menü- és borkínálatot, és már egy tapodtat sem tudnak mozdulni.

Csokimousse újragondolva
Csokimousse újragondolva

A szőlő és a borok hazája

A burgenlandi fogadókban és borkimérésekben igazán autentikus környezetben élvezhetjük a finom falatokat és a kiváló borokat. Mivel a legtöbb vendéglátóhely családi tulajdonú, nem meglepő, hogy az otthon meghitt melegét és kötetlen hangulatát árasztják. Silvia Heinrich, a 2014-es év borásza díj nyertese például maga vezeti körbe a látogatókat, akár egy magyar turistacsoportról, akár Kína vezető politikusairól legyen szó. A J. Heinrich birtokon főleg a vörösborkedvelők járnak jól, kiváló kékfrankost, merlot és syraht lehet itt kóstolni.

Silvia Heinrich
Silvia Heinrich

Az itteni borok titka, hogy Burgenland éghajlata tökéletes a termeléshez: az évi 300 napsütéses nap és a kiváló talajok miatt már a világ legjobb borai között tartják őket számon, melyeket akár egy helyen is végig lehet kóstolni Purbachban. A Haus am kellerplatz vinotékába ugyanis 64 féle helyi nedűt kínálnak az automatában, így néhány euró bedobása után annyiféle helyi bort kóstolhatunk, amennyit nem szégyenlünk.

Purbachban néhány euróért megkóstolhatjuk az összes helyi termelő legjobb borát
Purbachban néhány euróért megkóstolhatjuk az összes helyi termelő legjobb borát

 

A csokoládéimádók fellegvára

De nem csak az ínyencek és a borkedvelők járnak jól, ha meg is állnak, nem csak átutaznak Burgenlandon. Az igazán jó csokoládé rajongóinak ugyanis kihagyhatatlan élményt nyújt Bad Tatzmannsdorfban a Spiegel pralinémanufaktúra.

Evelin Spiegel ugyanúgy beáll a pult mögé, mint az alkalmazottai
Evelin Spiegel ugyanúgy beáll a pult mögé, mint az alkalmazottai

Azon már meg sem lepődünk, hogy ez szintén egy családi vállalkozás: a tulajdonos, Evelin Spiegel holland nagypapája látott először lehetőséget a pralinékészítésben. Ide sem csak a vásárlás miatt érdemes jönni, aki bejelentkezik, mindent megtudhat a pralinégyártásról egészen a kakaóbab leszedésétől az utolsó simításokig. Bár a csokoládét készen vásárolják, mégis 24 óra és 21 érintés kell ahhoz, hogy 1 darab mennyei praliné elkészüljön. A választék igazán lenyűgöző: Evelinék 130 féle töltelékkel dolgoznak, köztük olyan különlegesekkel, mint az oliva, a muskotály vagy a bab.

Nagy feladat választani ennyi finomság közül
Nagy feladat választani ennyi finomság közül

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.