Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A nyári melegben az egyik legjobb, gyorsan elkészíthető, laktató, de nem megterhelő étel a gyros. A falatnyi fűszeres húsok, a sokféle mártás és a friss zöldségek mind-mind ideális nyári fogássá teszik ezt a görög ételt, amelyet nem csak étteremben érdemes kipróbálni, hanem mi magunk is elkészíthetjük.

A gyros feltételezhetően igen régi gyökerekkel bír a görög és török konyhában, és hosszan elnyúló vitákra lehetne számítani, ha megpróbálnánk kideríteni, melyik nemzettől vette át a másik. Bár bizonyos feltételezések szerint nem is kell igazán régmúlt időkig visszaásni, van, aki úgy gondolja, hogy a gyros nem más, mint a XIX. század végén született döner Thesszalonikiben megjelent átirata. Bárhogy is történt - meglepő módon - a gyros modernkori diadalútja csak a hetvenes évek végén kezdődött el, azonban gyors karriert futott be, és az utóbbi tíz évben nem csak a street foodok sorában szerzett magának helyet, hanem a konyhákban is megjelent.

Mindig frissen készül, kiadós és gyors étel a gyros
Mindig frissen készül, kiadós és gyors étel a gyros

A gyrost tányéron szervírozva vagy pitában kínálják. Az üreges lepénykenyér tökéletes otthonául szolgál a húsnak, a szószoknak, a hús mellé kínált salátának vagy adott esetben sült krumplinak, de ha lehetőségünk nyílik rá, érdemes a gyrost tányéron, nyugodt körülmények között fogyasztani, hogy minden összetevő kellő figyelmet kaphasson.

A gyros legfontosabb összetevője a hús, készülhet bárány-, csirke-, pulyka-, marha- vagy borjúhúsból is, sőt akár többféle hús is kerülhet bele.

Görögországban leggyakrabban bárányhúsból készül a gyros
Görögországban leggyakrabban bárányhúsból készül a gyros

Otthon azonban a legtöbb esetben híján vagyunk a hatalmas méretű nyársnak, így más módszer után kell néznünk, hogy elkészíthessük az ideális fogást. A húst érdemes előre harapásnyi falatokra vágni, majd befűszerezni, adott esetben kevés fűszeres olajjal bepácolni, s a végén kevés olajon vagy a pácolt húsokat extra olaj hozzáadása nélkül kisütni. A legjobb eredményt az öntöttvas wok használatával érhetjük el, ebben hamar megpirul a hús, de nem szárad ki. Wok híján nagyobb teflonos vagy kerámia bevonattal rendelkező serpenyőben süssük a húst, viszonylag nagy láng mellett. Az sem baj, ha maradék egyben sütött húst használunk, ekkor fűszerezést követően ezt is átpiríthatjuk a gyroshoz.

A hús fűszerezéséhez használhatunk oreganót, rozmaringot, bazsalikomot, fokhagymát, pirospaprikát, frissen őrölt feketeborsot, de adhatunk a páchoz gyömbért, fahéjat, koriandert és vöröshagymát is.

Otthon készítve serpenyőben süssük meg a bebácolt húst
Otthon készítve serpenyőben süssük meg a bebácolt húst

A fűszerezett és ropogósra sütött hús mellé nem csak friss salátát, paradicsomot, uborkát, hagymát vagy épp sült krumplit szokás kínálni, hanem az étel elengedhetetlen része a pita, illetve a szószok is. A mártások közül az egyik általában csípős és paprikás, a másik pedig a tzatzikire emlékeztető joghurtos, fokhagymás szósz, illetve a görögök gyakorta kínálnak a gyros mellé majonézzel lazított mustárt is.

A csípős szószt vehetjük készen is, de magunk is készíthetjük: a darált erőspaprikát kikeverhetjük egy kis olívaolajjal vagy épp feta sajttal, s már kész is van a tökéletes mártásunk. Ha túl sűrű lenne, akkor egészen kevés vízzel könnyedén beállíthatjuk az állagát.. Ha nem szeretnénk csípős szószt kínálni a fogáshoz, nyugodtan adhatunk hozzá fűszeres paradicsomszószt is.

Van, aki sok szósszal szereti, van, aki még többel... :)
Van, aki sok szósszal szereti, van, aki még többel... :)

A joghurtos szószhoz sűrű joghurtra van szükség. Ha szerencsénk van, akkor sikerül sűrű görög joghurtot beszerezni, ennek hiányában javasolt a lazább joghurtot gézkendőbe önteni, és hagyni, hogy kicsepegjen, majd a joghurtba fokhagymát nyomni, sózni, borsozni és egy kis olívaolajjal ízesíteni.

A szósz mellett a gyros létfontosságú eleme a pita. A pitát – abban az esetben, ha nem ebbe töltjük a gyrost – érdemes tálalás előtt átmelegíteni egy nagyobb serpenyőben, kis fűszeres olívaolajban megpirítani vagy a kontakt grillben kicsit átsütni.

A gyrost tölthetjük zsebes vagy - a képen látható - lapos pitába
A gyrost tölthetjük zsebes vagy - a képen látható - lapos pitába

A pitát vehetjük előre csomagoltan boltban, illetve egyre több helyen a gyros-sütőknél is lehet az ő beszállítóik által készített pitát vásárolni, de megsüthetjük magunk is. A pita tésztája - ha jól dolgoztunk - a sütés közben megemelkedik, s az így kialakult zsebbe otthon is ügyesen beletölthetjük a húst és a többi hozzávalót.

Tzatziki

Hozzávalók:
2 nagy pohár görög joghurt
6 nagyobb fürtös uborka
2 bő evőkanál olívaolaj

5 nagyobb gerezd fokhagyma

Elkészítés: Az uborkát lereszelem és kinyomkodom. Ezután a joghurthoz keverem, hozzáadom az olívaolajat, belenyomkodom a fokhagymákat, óvatosan sózom, majd átkeverem, s fedett tálban a hűtőben legalább 1 órát hagyom állni. Friss pitával kínálom, de a gyroshoz is nagyon jól illik.

A tzatzikit ízesíthetjük még kevés mentával és sumac-kal is
A tzatzikit ízesíthetjük még kevés mentával és sumac-kal is

Gyros csirkemellből

Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé
2 teásknál oregano
1 teásknál pirospaprika
1 teásknál rozmaring
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
csipet só
frissen őrölt feketebors
olívaolaj olaj

Elkészítés: A csirkemellet vékonyan felcsíkozom, majd a csíkokat harapásnyi falatokra vágom. A hagymát apróra kockázom. Egy fedeles műanyag edényben összekeverem a fűszereket, hozzáadom az átnyomott fokhagymát és a hagymakockákat, majd a húst beleforgatom. Ezután olívaolajat adok hozzá, még egyszer alaposan átmozgatom a húsokat, hogy minden egyes falatra jusson a keverékből, a dobozt lefedem, és minimum 1 órát, maximum 1 éjszakát hagyom állni a húst a pácban.
A gyros készítésekor öntöttvas wok serpenyőben, viszonylag nagy lángon lepirítom a falatokat, majd tzatzikivel, salátával és friss pitával kínálom.

Gyorsan elkészül otthon is, és mindig biztos siker a gyros
Gyorsan elkészül otthon is, és mindig biztos siker a gyros

További gyros receptek >>>

Pita, a lapos kenyerek alfája és omegája >>>

Tzatziki receptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.