Mákos guba  recept
Mákos guba
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A téli gasztronómia kedvelt kútja a különféle síterepeken üzemelő kifőzdék, hütték kínálata. Az egyszerű, laktató, finom fogásokat valóban érdemes átemelni a saját konyhánkba is, csak arra ügyeljünk, hogy a síelés helyett valamilyen más módon feltétlen mozogjuk le a begyűjtött kalóriákat.

A hütteségek közül az egyik nagy kedvenc a gőzgombóc, amely tulajdonképp nem más, mint egy édes töltelékkel készített, személyre szabott knédli. A gőzgombóc otthoni elkészítésének egyetlen sarokpontja van, a gőzölés. A tészta ugyanis – ahogy a nevéből is következik – se nem fő, se nem sül, hanem a vízgőznek köszönhetően párolódik.

Vaníliasodó helyett a gőzgombócot kínálhatod csokoládéöntettel is!
Vaníliasodó helyett a gőzgombócot kínálhatod csokoládéöntettel is!
Így készítsd el egyszerűen!

A legjobb, ha van gőzpárolónk, de ha nincs, akkor egy nagyobb lábas, s egy azon fixen megálló szita is megteszi. A gőzgombóc készítésekor az édes, tojássárgájával és tejjel készített kelt tésztából zsemlényi darabokat vágunk, majd ezekből kisebb köröket nyújtunk. A kör közepére kerülhet a bő teáskanálnyi lekvár. A legjobb, ha valamilyen régebbi, már kissé szikkadt, nem folyós lekvárral dolgozunk.

Töltsd meg és gőzölj!

Jó választás lehet a sült szilvalekvár, de tavalyi sárgabarack vagy bármilyen más, nekünk kedves íz is megteszi. Ezek után – a buktához hasonlóan – alaposan összeillesztjük a tészta széleit, s a gombócokat a szitába helyezzük, olvasztott vajjal megkenjük, a gőz fölé helyezzük a szitát, lefedjük, s a gombócaink nagyjából 10-15 perc alatt meg is gőzölődnek.

A legjobb, ha sűrű lekvárral készíted a gőzgombócokat!
A legjobb, ha sűrű lekvárral készíted a gőzgombócokat!
Kínálj mellé vaníliasodót!

A kész gombócokat már csak tálalni kell. Ehhez érdemes előmelegíteni a tányérokat, majd házi vaníliasodóval beburkolni a ráhelyezett gombócot és cukorral kevert darált mákkal megszórni. Ahogy a belbecs, úgy a külcsín sincs kőbe vésve, nyugodtan kedvünk szerint alakíthatunk a gombócon, a sodó helyett akár olvasztott csokoládéval vagy gyümölcsökből készített raguval is nyakon önthetjük. A mák helyett darált dió vagy más csonthéjas is kerülhet rá. Készíthetünk akár gundel gőzgombócot is: a sárgabaracklekvárral töltött gombóchoz narancsos csokoládéöntetet kínálhatunk és darált dióval szórhatjuk meg a végeredményt.

Más mákos süteményről itt olvashatsz tovább! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.