Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék
Csupacsokis brownie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel
Mákos guba
Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Epres blondie
Dubarry-csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Babgulyás
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus grízgaluska leves
Mézes-mustáros csirkemell
A téli gasztronómia kedvelt kútja a különféle síterepeken üzemelő kifőzdék, hütték kínálata. Az egyszerű, laktató, finom fogásokat valóban érdemes átemelni a saját konyhánkba is, csak arra ügyeljünk, hogy a síelés helyett valamilyen más módon feltétlen mozogjuk le a begyűjtött kalóriákat.

A hütteségek közül az egyik nagy kedvenc a gőzgombóc, amely tulajdonképp nem más, mint egy édes töltelékkel készített, személyre szabott knédli. A gőzgombóc otthoni elkészítésének egyetlen sarokpontja van, a gőzölés. A tészta ugyanis – ahogy a nevéből is következik – se nem fő, se nem sül, hanem a vízgőznek köszönhetően párolódik.

Vaníliasodó helyett a gőzgombócot kínálhatod csokoládéöntettel is!
Vaníliasodó helyett a gőzgombócot kínálhatod csokoládéöntettel is!
Így készítsd el egyszerűen!

A legjobb, ha van gőzpárolónk, de ha nincs, akkor egy nagyobb lábas, s egy azon fixen megálló szita is megteszi. A gőzgombóc készítésekor az édes, tojássárgájával és tejjel készített kelt tésztából zsemlényi darabokat vágunk, majd ezekből kisebb köröket nyújtunk. A kör közepére kerülhet a bő teáskanálnyi lekvár. A legjobb, ha valamilyen régebbi, már kissé szikkadt, nem folyós lekvárral dolgozunk.

Töltsd meg és gőzölj!

Jó választás lehet a sült szilvalekvár, de tavalyi sárgabarack vagy bármilyen más, nekünk kedves íz is megteszi. Ezek után – a buktához hasonlóan – alaposan összeillesztjük a tészta széleit, s a gombócokat a szitába helyezzük, olvasztott vajjal megkenjük, a gőz fölé helyezzük a szitát, lefedjük, s a gombócaink nagyjából 10-15 perc alatt meg is gőzölődnek.

A legjobb, ha sűrű lekvárral készíted a gőzgombócokat!
A legjobb, ha sűrű lekvárral készíted a gőzgombócokat!
Kínálj mellé vaníliasodót!

A kész gombócokat már csak tálalni kell. Ehhez érdemes előmelegíteni a tányérokat, majd házi vaníliasodóval beburkolni a ráhelyezett gombócot és cukorral kevert darált mákkal megszórni. Ahogy a belbecs, úgy a külcsín sincs kőbe vésve, nyugodtan kedvünk szerint alakíthatunk a gombócon, a sodó helyett akár olvasztott csokoládéval vagy gyümölcsökből készített raguval is nyakon önthetjük. A mák helyett darált dió vagy más csonthéjas is kerülhet rá. Készíthetünk akár gundel gőzgombócot is: a sárgabaracklekvárral töltött gombóchoz narancsos csokoládéöntetet kínálhatunk és darált dióval szórhatjuk meg a végeredményt.

Más mákos süteményről itt olvashatsz tovább! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.