Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Világkonyha

Így készíthetsz otthon tökéletes pho levest!

Így készíthetsz tökéletes pho levest otthon
Hiszel a nagyi és anyukád húslevesének csodatévő erejében? Akkor okvetlenül próbáld ki a hagyományos vietnami tésztalevest, ami minden bajt orvosol!

Egyél egy adagot tűzforrón, ha ráz a hideg, ha fáj a torkod vagy a hasad, netán a szíved sajog, és egykettőre jobban leszel.

Ártani mindenesetre nem árthat, hiszen amellett, hogy nagyon finom, van benne lime, ami a magas C-vitamin-tartalma révén segít enyhíteni a megfázásos tüneteket, továbbá koriander, ami jót tesz a gyomornak és a beleknek. Ezenkívül a marhahúsos változatban található sok cink erősíti az immunrendszert és gyulladáscsökkentő tulajdonságú.

Eredetileg reggeli volt

A pho elkészítése nem bonyolult, viszont felettébb időigényes. Mivel a tradicionális recept szerint egy teljes napot és éjszakát kell főzni, és még a gyors elkészítése is órákig tart, manapság sokan fogyasztják levesezőkben, kifőzdékben. Hanoiban megszokott látvány, hogy az emberek főleg reggel, de bármely más napszakban is az utcára kitett műanyag székeken ülve kanalazzák.

A nemzeti ételnek tartott vietnami marhahúsleves abban az időben keletkezett, amikor az ország Francia-Indokína része volt, és a gyarmatosítók meghonosították Vietnamban a marhatenyésztést. A helyiek nem engedhették meg maguknak a drága húst, ezért a cselédek eltették a steaket kedvelő gazdáiknál a maradék csontokat és a lepottyanó húsrészeket. Megtanulták, hogyan kell alaplét készíteni, majd a bouillon mintájára kikísérletezték a saját levesüket. Állítólag a francia nemzeti húsleves, a pot-au-feu után adtak neki nevet.
A szó eredeti írásmódja phở. Itt https://hu.forvo.com/search/ph%e1%bb%9f/ meghallgathatod, hogyan kell kiejteni. (Ha nem sikerül utánozni, nyugodtan mondd főnek.)

Hozzávalók

Minden régiónak, sőt minden családnak van saját receptje. A szegényebb északi vidékeken kevesebb hozzávalóval készítik, dél felé haladva egyre tartalmasabb és összetettebb levessel találkozunk.

A valódi pho olyan sűrű, hogy nem látni tőle a tál alját. A marhahúsos leves neve pho bo (ha nyersen teszik bele a vékonyra szelt húst, ami a forró lében megpuhul, akkor pho tai), a csirkésé pho gá. Létezik sertés- és kacsahúsos, halas és húsmentes, pl. tofus változat is.

A klasszikus recept szerint az alaplé marhacsontból és -húsból készül gyömbérrel, kardamommal és a térségre jellemző ázsiai ízt adó csillagánizzsal, fahéjjal. A levesestálba ruganyos rizstészta, rengeteg zöldség és zöldfűszer (pl. mungóbabcsíra, újhagyma, koriander, thai bazsalikom) kerül a húsfeltét mellé. A ráfacsart lime-lé egyensúlyba hozza az édes és savanyú ízeket. A levest ki-ki ízlése szerint kiegészítheti extra erős csiliszósszal vagy friss csilipaprikával.

Hogy jó enni?

Keverd át a tál tartalmát, hogy a sok zöldség és zöldfűszer egyenletesen eloszoljon a levesben. Csepegtess rá lime-levet, majd kóstold meg, és ízesítsd gusztusod szerint pl. halszósszal, savanyú répával.

A vietnamiak rövid nyelű fémkanállal és pálcikával fogyasztják. Pálcika helyett használhatsz villát is. Ne várd meg, míg kihűl, forrón a legjobb szürcsölgetni.

Játssz a Mindmegettével! Válogass olvasóink legjobb nyári receptjeiből, szavazz a kedvenceidre, és nyerj 50 000 Ft-ot!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.