Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Ahogy melegszik az idő, úgy kerülnek előtérbe a mediterrán konyhák fogásai. A könnyedebb hangvételű, napfénnyel átszőtt ételek egészen a nyár végéig ideális muníciót biztosítanak, ha nagyobb családi vagy baráti vendéglátásban gondolkodunk, de akkor is érdemes belőlük csemegézni, ha csak magunkat szeretnénk kényeztetni.

PAELLA

A mediterrán rizses húsnak számos változata létezik. Ha igazán autentikus verziót szeretnénk készíteni, akkor érdemes beszerezni egy nagyobb öntöttvas serpenyőt, amibe családi adagot tudtunk készíteni, s gond nélkül be tudjuk tolni a sütőbe is. A paella fontos eleme a sáfrány, amitől utánozhatatlan színét kapja, a többi hozzávalót lazán kezelhetjük: kerülhet bele csirkehús, nyúlhús, spanyol kolbász (chorizo), készülhet csak halból, ötvözhetjük benne a tenger összes kincsét, de vegetáriánus irányt is szabhatunk neki. Fontos, hogy jó nedvszívó képességű rizsből készítsük, jó választás lehet hozzá a rizottóhoz is használatos arborio vagy carnaroli.

GAZPACHO 

Bár a hideg levesek szezonja még várat magára, a gazpacho készítését már érdemes gyakorolni. Nem csak azért zseniális ez a leves, mert jégen tálalva az igazi, hanem azért is, mert semmilyen, felesleges hőt termelő eszközt nem kell az elkészítéséhez bekapcsolni. Igazi kánikulakoszt, amit nem csak klasszikus levesként, hanem aperitifként, amuse bouche-ként is kínálhatunk.

EMPANADAS

Az apróbb vagy nagyobb lepényt nálunk viszonylag kevesen ismerik, pedig az empanadas jó választás lehet, ha nagyobb mennyiségű ember számára szeretnénk valami finomat kínálni, hiszen a tartalmas, raguval töltött pitéből mindenkinek juthat egy szelet, ha pedig apróbb félhold formában készítjük el, akkor kitűnő partifalat, de kirándulásra, strandra vagy munkába is vihető. A klasszikus tölteléke viszonylag közel áll a mi pörköltünkhöz, de szinte bármivel megtölthető, amivel csak szeretnénk.

KATALÁN KRÉM (CREMA CATALANA)

A crème brûlée katalán változata nagyon kellemes zárása lehet bármilyen étkezésnek. A vaníliás krémet vízfürdőben felgőzölik, majd a tetejére karamellréteget sütnek. Laktató, de élvezetes fogása a spanyol konyhának.

 

Amit még rendelni érdemes, ha Spanyolországban jársz:

Patatas bravas

A tapasok prototípusa, amelyet az első újkrumplitól kezdve érdemes készíteni. A omlós, ropogós krumpli és a chili találkozása valóban felejthetetlen, könnyed baráti borozások, nyáresti kertben ücsörgések ideális kiegészítője ez a fogás. A patatas bravasnak számtalan változata ismert, bizonyos tájegységeken a fokhagymás verzióra esküsznek, míg másutt a spanyol pirospaprika, a pimentón adja az étel gerincét.

Pan con tomate

 

A legegyszerűbb a legjobb - vallják a mediterrán népek és milyen igazuk van. A jó minőségű kenyér, pirítva, majd fokhagymával és lédús, érett paradicsommal bedörzsölve, olíva olajjal meglocsolva a legegyszerűbb és legellenállhatatlanabb spanyol tapasok egyike. Ha szeretnénk tobzódni, akkor egy-két szelet serrano- vagy ibér sonka is kerülhet a kenyerünkre. De nem kell túl cicomázni, csak jó alapanyagok kellenek hozzá, meg egy üveg sangria.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.