A török gasztronómiában előkelő helyet foglalnak el a különféle pékáruk. A gazdag kínálattal mi is könnyedén élhetünk, a török kenyerekkel, pizzákkal és zsömlékkel sokkal változatosabbá tehetjük a hétköznapjainkat, de akár az ünnepi asztalra is kerülhet egy-egy jól sikerült török péksütemény.
A török péksütemények köre meglepően széles, a joghurttal készített gazdag zsemlétől, az igazi street foodnak számító, bagelre emlékeztető szimiten át, egészen a ramadán idején sütött lepénykenyérig. A török kenyérféléknél sokszor találkozni nagyobb mennyiségű hozzáadott zsiradékkal, vajjal vagy épp joghurttal, amitől a tészták sokkal gazdagabbak, tartalmasabbak lesznek a nálunk megszokott zsemléknél. Ezekkel szemben a ramadan pide kifejezetten könnyű, a lángosra emlékeztető bélzettel rendelkező kenyér, amit viszont pont ez a légies könnyedsége tesz teljességgel ellenállhatatlanná.
Íme 2 otthon is könnyedén elkészíthető török kenyér.
Hozzávalók:
37 dkg finomliszt
13 dkg rétesliszt
1,5 dl tejföl
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
2 bő csipet só
1 bő ek cukor
11 g francia élesztő (szárított)
1 tk sütőpor
1 tojás
Elkészítés:
A liszteket egy nagyobb keverőtálba kimérem, hozzáadom a sütőport, a cukrot és a sót, majd gondosan elkeverem. A tejet langyosra melegítem, addig keverem benne az élesztőt, amíg el nem olvad. Ezután hozzáadom az olajat, az elhabart tojást és a tejfölt. A olajos keveréket a liszthez adom, majd a gépi habverő dagasztókarjával alaposan kidolgozom. A kész tésztát nem szedem ki a keverőtálból, csupán egy tiszta konyharuhával lefedem, meleg helyre teszem és hagyom, hogy a duplájára keljen. A megkelt tésztát finoman átgyúrom, majd nyolc nagyjából egyforma darabra szedem. A darabokból tésztakígyót gyúrok, a kígyókat csigának feltekerem, s a csigáimat sütőpapíros tepsire ültetem. A tepsit a 170 fokra melegített - nem légkeveréses - sütőbe teszem és szép színesre sütöm.
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
0,5 dl tejföl
1 dl langyos tej
1,5 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 csipetnyi só
1 csipetnyi cukor
Extrák:
1 tojás
1 ek búzakorpa
2 ek rétesliszt
2 tk nigella mag
2 tk szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsolom a cukorral, majd miután megfolyósodott, akkor a langyos tejhez adom. A tejhez öntöm a langyos vizet és a tejfölt, ezután az egészet elkeverem. A vajat megolvasztom.
A lisztet egy nagyobb edénybe szitálom, sót adok hozzá, majd az élesztős folyadékot és a vajat hozzáöntöm, s alaposan kidolgozom. A kész tésztát olajjal vékonyan kikent edénybe teszem, tiszta konyharuhával fedem és meleg helyen hagyom, hogy a duplájára keljen.
A megkelt tésztát réteslisztes deszkára borítom, megformázom. A sütőlapátra korpát terítek, majd erre helyezem a tésztát, amit a kezemmel és egy konyhakés segítségével a kívánt formára hozok, majd konyharuhával fedem és hagyom bő fél órát kelni. A sütő aljába egy vízzel félig teli tepsit teszek, a gáztepsit a hátára fordítva behelyezem a sütőbe, majd a szerkezetet 250 fokra izzítom.
A megkelt tésztát elhabart tojással lekenem, nigella maggal és szezámaggal megszórom. Nagyjából 30-35 perc alatt készre sütöm, majd rácsra helyezem és hagyom, hogy legalább langyosra hűljön.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.