Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A török konyhában különösen fontos szerep jut a különböző péksüteményeknek. Mostanra már nálunk is megtalálhatók ezek a különlegességek, de vállalkozó kedvűek akár otthon is megpróbálkozhatnak elkszítésükkel! Mutatjuk, hogyan.

A török gasztronómiában előkelő helyet foglalnak el a különféle pékáruk. A gazdag kínálattal mi is könnyedén élhetünk, a török kenyerekkel, pizzákkal és zsömlékkel sokkal változatosabbá tehetjük a hétköznapjainkat, de akár az ünnepi asztalra is kerülhet egy-egy jól sikerült török péksütemény.

A török péksütemények köre meglepően széles, a joghurttal készített gazdag zsemlétől, az igazi street foodnak számító, bagelre emlékeztető szimiten át, egészen a ramadán idején sütött lepénykenyérig. A török kenyérféléknél sokszor találkozni nagyobb mennyiségű hozzáadott zsiradékkal, vajjal vagy épp joghurttal, amitől a tészták sokkal gazdagabbak, tartalmasabbak lesznek a nálunk megszokott zsemléknél. Ezekkel szemben a ramadan pide kifejezetten könnyű, a lángosra emlékeztető bélzettel rendelkező kenyér, amit viszont pont ez a légies könnyedsége tesz teljességgel ellenállhatatlanná.

Íme 2 otthon is könnyedén elkészíthető török kenyér.

Acma

Hozzávalók:

37 dkg finomliszt

13 dkg rétesliszt

1,5 dl tejföl

1,5 dl olaj

1,5 dl tej

2 bő csipet só

1 bő ek cukor

11 g francia élesztő (szárított)

1 tk sütőpor

1 tojás

Elkészítés:

A liszteket egy nagyobb keverőtálba kimérem, hozzáadom a sütőport, a cukrot és a sót, majd gondosan elkeverem. A tejet langyosra melegítem, addig keverem benne az élesztőt, amíg el nem olvad. Ezután hozzáadom az olajat, az elhabart tojást és a tejfölt. A olajos keveréket a liszthez adom, majd a gépi habverő dagasztókarjával alaposan kidolgozom. A kész tésztát nem szedem ki a keverőtálból, csupán egy tiszta konyharuhával lefedem, meleg helyre teszem és hagyom, hogy a duplájára keljen. A megkelt tésztát finoman átgyúrom, majd nyolc nagyjából egyforma darabra szedem. A darabokból tésztakígyót gyúrok, a kígyókat csigának feltekerem, s a csigáimat sütőpapíros tepsire ültetem. A tepsit a 170 fokra melegített - nem légkeveréses - sütőbe teszem és szép színesre sütöm.

Ramadan pide

50 dkg finomliszt

5 dkg vaj

0,5 dl tejföl

1 dl langyos tej

1,5 dl langyos víz

2,5 dkg friss élesztő

2 csipetnyi só

1 csipetnyi cukor

Extrák:

1 tojás

1 ek búzakorpa

2 ek rétesliszt

2 tk nigella mag

2 tk szezámmag

Elkészítés:

Az élesztőt elmorzsolom a cukorral, majd miután megfolyósodott, akkor a langyos tejhez adom. A tejhez öntöm a langyos vizet és a tejfölt, ezután az egészet elkeverem. A vajat megolvasztom.

A lisztet egy nagyobb edénybe szitálom, sót adok hozzá, majd az élesztős folyadékot és a vajat hozzáöntöm, s alaposan kidolgozom. A kész tésztát olajjal vékonyan kikent edénybe teszem, tiszta konyharuhával fedem és meleg helyen hagyom, hogy a duplájára keljen.

A megkelt tésztát réteslisztes deszkára borítom, megformázom. A sütőlapátra korpát terítek, majd erre helyezem a tésztát, amit a kezemmel és egy konyhakés segítségével a kívánt formára hozok, majd konyharuhával fedem és hagyom bő fél órát kelni. A sütő aljába egy vízzel félig teli tepsit teszek, a gáztepsit a hátára fordítva behelyezem a sütőbe, majd a szerkezetet 250 fokra izzítom.

A megkelt tésztát elhabart tojással lekenem, nigella maggal és szezámaggal megszórom. Nagyjából 30-35 perc alatt készre sütöm, majd rácsra helyezem és hagyom, hogy legalább langyosra hűljön.

Török ételek a Mindmegettén >>>

MENEMEN, A TÖRÖK LECSÓ >>>

7 EGYSZERŰ LÉPÉS: ÍGY SÜSS OTTHON ROPOGÓS KENYERET! >>>

BAGEL, HÁZILAG - ÍGY LESZ TÖKÉLETES A LYUKAS ZSEMLE! >>>

Péksütemények a Mindmegettén >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.