Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Világkonyha

Ahol az El Camino véget ér: ismerd meg Galícia fenséges konyháját!

Kíváncsi vagy rá, hogy milyen ízek várnak Spanyolország legzöldebb tartományában, ahol a fésűkagylóval jelzett híres Szent Jakab zarándokút végződik?

Az észak-spanyolországi régió lakói büszkék kelta gyökereikre és ősi gallego nyelvükre, de a spanyolt is beszélik, és a köztéri feliratok szintén kétnyelvűek. A dinamikusan fejlődő tartomány meghatározó szerepet játszik a divatéletben: itt van a Zara ruházati lánc székhelye. A Pireneusok lábától a portugál határig húzódó homokos partvidék csendes, kristálytiszta öblei strandolásra csábítanak, a szárazföld pedig számos látnivalót tartogat a turisták számára. A Santiago de Compostelába vezető zarándokút, a Camino utolsó szakasza mélyzöld tájakon megbúvó ódon városkákat csodálatos román kori épületeket érint.

Míg a zarándokok szerény szállásokon hajtják álomra a fejüket, a turisták válogathatnak a nemesi udvarházakból, kastélyokból és kolostorokból kialakított hangulatos, nemritkán ötcsillagos szálláshelyek (paradorok) között. Ezek mindegyikében előírás, hogy helyi ételeket is főzzenek. Pl. a reggelire kínált revuelto nevű krémes rántottát garnélarákkal és petrezselyemmel készítik.

TOP 4 SPANYOL FOGÁS, AMIT IMÁDUNK! >>>
Revuelto
Revuelto

Az Atlanti-óceánból sokféle hal és tengeri gyümölcs, az egész évben esős klímának köszönhetően számos friss zöldség, valamint burgonya, káposzta, bab és csemegekukorica kerül a régió konyhájára. Galícia ezenkívül a jó minőségű sertéshúsról, illetve sonkáról és kolbászról, valamint a tejtermékekről is nevezetes. Legfinomabb puha sajtja a queso de tetilla az alakja miatt a csöcsöcske névre hallgat. Tehéntejből készül, és a szilárd kéreg alatt szinte kenhetően krémes a belseje.

A Szent Jakab apostol csontereklyéjét őrző Santiago de Compostela-i katedrális közelében 1873 óta működő piacon minden helyi alapanyag beszerezhető a főzéshez. A reggeli órákban különösen gazdag választék látványosságnak sem utolsó, így mindenképpen látogass el ide, ha Galíciában jársz. A halárusoknál gyorsan elkel a friss fésű- és az itteni hosszú fekete kagyló, valamint a polip. Utóbbit a halászok meglehetősen drasztikusan (kőhöz csapkodással) készítik elő, hogy kellően puha állapotban kerüljön a pultokra.

VIVA, ESPANA! >>>
Fekete kagylót itt minden árusnál kapni
Fekete kagylót itt minden árusnál kapni

A nemzetinek számító polvo a feira nevű ételhez a puhított, tisztított polipot blansírozzák, majd egy hagyma társaságában vízben megfőzik. Ezután 2-3 centiméteres darabokra felvágva tálra helyezik, extra szűz olívaolajjal meglocsolják, majd durva szemű tengeri sóval és pirospaprikával megszórják. Meleg salátaként, vagy a polippal együtt főzött, olívaolajjal megöntözött és megpaprikázott burgonyával fogyasztják.

A tengeri herkentyűk mellé gyakran tesznek meleg előételként az asztalra olívaolajban kisütött, nagy szemű tengeri sóval megszórt padróni paprikát (pimientos de Padrón). Vigyázz, mert nagyon csípős lehet!

Spanyol ételek >>>
Pimientos de Padrón
Pimientos de Padrón

A menükben felbukkanó empanada gallega gyakorlatilag egy tőkehallal vagy kagylóval, esetleg sertéshússal töltött pite, a caldo gallego egy fehérbabos-burgonyás-káposztás egytálétel (karórépalevéllel, chorizo kolbásszal), a lacón con grelos pedig füstölt sertéslapocka petrezselyemmel és kolbásszal.

Tapas, a spanyol falatka >>>
Empanada gallega
Empanada gallega

A zarándokvárosban kötelező megkóstolni a tarta de Santiago tortát, amelyet díszcsomagolásban is megvásárolhatsz, ha jellemző ehető ajándékot akarsz hozni Galíciából. Ez a jól eltartható mandulatorta évszázadok óta magán viseli a Jakab-lovagok keresztjét, amelyet finom fehér porcukorral visznek fel a tetejére.

Galíciai mandulatorta (Tarta de Santiago)

Hozzávalók:

5 db tojás
37,5 dkg cukor
20 dkg liszt + a nyújtáshoz
25 dkg darált hántolt ma
mandula
1 db citrom reszelt héjakéshegynyi őrölt fahéj
2-3 ek porcukor
vaj vagy margarin a formához

Elkészítése:

1. Nagyobb tálban 1 db tojást krémesre keverünk 12,5 dkg cukorral és 1-2 ek meleg vízzel. Apránként beledolgozzuk a lisztet, és addig dagasztjuk, amíg a táltól elválik. Lisztezett deszkán a tésztát kb. 32 cm-es kerek lappá nyújtjuk, kivajazott 26 cm-es, kapcsos tortaformába fektetjük, és a széleket körben a karimára nyomkodjuk. Ezután a tészta alját villával megszurkáljuk, és a formát a hűtőbe tesszük.

2. A töltelékhez a többi tojást a maradék cukorral 6-8 perc alatt sűrű krémmé verjük. Beleforgatjuk a mandulát, a citromhéjat és a fahéjat, majd a formába töltjük. Az esetleg kiálló tésztaszéleket levágjuk. A tortát 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Végül kivesszük a formából, és porcukrot szitálunk a tetejére.

Tipp:

A tarta de Santiago akkor lesz igazi, ha a Jakab-lovagok keresztjét viseli. Készíts sablont a receptfotó vagy egy interneten fellelt ábra alapján kartonpapírból, esetleg műanyag lapból, majd fektesd a torta közepére, mielőtt elvégzed a cukorszórást.

kb. 12 szelet
egyszerű
megfizethető
60 perc + pihentetés

A fjordhoz hasonlatos Rías Baixas borvidéken található O‘Grove település október közepén valóságos paradicsom a tenger gyümölcseit kedvelők számára, mert 1963 óta minden évben ekkor tartják a Festa do Marisco fesztivált. A rendezők 200 ezer adag étellel (és kedvező árakkal) várják az ínyenceket. Itt aztán kóstolhatsz a tengeri póktól az osztrigán és a különféle kagylókon, rákokon át a homárig mindent, de főleg fekete kagylót és frissen fogott rombuszhalat.

Mindent a tortilláról >>>
Festa do Marisco fesztivál
Festa do Marisco fesztivál

Attól sem kell tartanod, hogy szomjan maradsz, hiszen Galícia az egyenetlen terep és a csapadékos éghajlat ellenére is kiváló bortermő vidékekkel rendelkezik. A már említett Rías Baixas mellett Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras és Monterrei karakteres fehér- vagy könnyű vörösborai kiválóan illenek a galíciai specialitásokhoz.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.