Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Világkonyha

Zurek, bigos, sarlotka - Megkóstoltuk Lengyelországot és imádtuk

Nemcsak a lengyel-magyar barátság miatt szeretünk Lengyelországba járni, hanem a csodálatos helyek, a hangulatos nagyvárosok miatt is. Ha már Lengyelországban járunk, érdemes minél több ételt végig kóstolni a helyi specialitásokból, egy biztos, nem maradunk éhesek.

A Lengyel Turisztikai Hivatal segítségével közel egy hét alatt bejártuk Kis-Lengyelországot. A Krakkó-Tarnów-Stary Sącz-Krynica Zrdój-Szczawnica-Nedec-Krakkó útvonal nemcsak lenyűgöző turisztikai látványokat nyújt, hanem hihetetlen gasztronómiai élményeket is.

A lengyel konyhára nagy hatással volt Németország, Oroszország, Franciaország, valamint Magyarország is. A lengyelek, hozzánk hasonlóan szeretnek enni. A bőséges reggeli után ebédre és nem ritka, hogy vacsorára is három fogást szolgálnak fel. Leves, főétel és desszert.

Levesek

Alapvetően a levesek tárháza igen sokszínű. A húslevestől, a tartalmas raguleveseken át, a hideg gyümölcslevesig, bármit talál az ember az étlapon. A lengyel konyha egyik legismertebb levese a zurek, ami fehér kolbásszal, füstölt húsokkal és főtt tojással készült rozsliszttel savanyított leves, de legalább ilyen híres a céklalevesük is. A lengyelek borscsa nem hasonlít az oroszokéra. A barszcz nem olyan sűrű, levesbetétként pedig a raviolihoz hasonlító pierogit használják.

Céklaleves
Céklaleves

Főételek

A lengyel konyha alapeleme a hús. Elsősorban a sertéshús, de nagyon szívesen és gyakran esznek marhahúst és vadat is, szárnyast viszont kevesebbet fogyasztanak. A húsokat, ahogyan nálunk is natúran, panírozva, vagy töltve is készítik és szeretik a szószokat. Az omlós marha- vagy sertéshúst gyakran eszik gombamártásos szósszal.

Persze, ha Lengyelországban jár az ember, kihagyhatatlan a bigos megkóstolása. Első állomásunkon, a krakkói Wesele – lengyelül esküvő – étteremben kóstoltuk meg a helyiek székely káposztáját, ami felejthetetlen kulináris élményt hagyott bennünk. A párolt savanyú káposztát vaddisznóhússal, szárított gombával, aszalt szilvával, és borókabogyóval készítik.

Bigos
Bigos

Desszertek

Az édesszájúak nem csalódnak. A lengyelek nem ismernek határokat a csodálatos desszertek készítésében. Egyik nagy büszkeségük a sarlotka, azaz az almás pite, ami vékony tésztával és nagyon sok reszelt almával készül. Ha ez nem lenne elég, akkor néhol egy gombóc vaníliafagylaltot is tálalnak mellé.

Sarlotka
Sarlotka

Ha nyáron járunk Lengyelországban, akkor isteni finom sorbet-val, fagylalttal hűthetjük magunkat. Krakkó egyik fine dining éttermében pedig olyan extrém desszerteket is kóstolhatunk, mint a hatalmas vattacukorba rejtett fehér csokoládéból készült mandulakrémes tojás.

Italok

Lengyelország a vodkáiról és a söreiről híres. A vodkák közül a bölényfüves Zubrowka mellett a Belvedere vagy a Chopin a legismertebb. A lengyelek azonban már ismerkednek a borászattal is. Túránk alatt ellátogattunk a Chodorowa pincészetbe is. A 1,4 hektáros területen fehér-, vörös-, és rozéborokat is készítenek. A tulajdonos nem titkolta, hogy sokat tanul a magyar borászoktól, ez pedig a borok minőségén is látszik. A pincészet nagy büszkesége 2017-es Rondo rozé, amivel egy nemzetközi versenyen ezüstérmet szereztek.

A borok mellé finom sajtokat kínálnak
A borok mellé finom sajtokat kínálnak

A LAKTATÓ LENGYEL KONYHA >>>

BIGOS, PIROG, ZUBROWKA - EZEKET EDD ÉS IDD HA LENGYELORSZÁGBAN JÁRSZ! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.