Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Az őszi szezon sztárja kétségtelenül a sütőtök. Már augusztus végétől kapható és egészen a tavaszig velünk is marad, de megunni alig lehet, hiszen számtalan fogás készíthető belőle.

1. A sütőtök vásárlásánál fontos szempont, hogy hibátlan, kemény héjú és húsú példányt vegyünk. Amin puha folt található, az már ne jöjjön velünk haza.

2. A tököt sokféle módon feldolgozhatjuk, de a különböző felhasználási módjait megelőzendő általában megfőzzük vagy megsütjük. A két technika sokban eltér egymástól. A főzés gyorsabb eredményt ad, a főzőlével a tök könnyen ízesíthető, ellenben előtte meg kell hámozni a tököt, ami nem a legegyszerűbb.

3. A sütés hosszadalmasabb folyamat, a tök íze intenzívebb, édesebb lesz, cserébe még hámozni se kell, csak a félbeszedett tökből kiemelni a magokat és kis vízzel, fólia alatt megpárolni, majd finoman lesütni.

4. A sütőtökből készített leveshez bármelyik módon előkészíthető a tök. Ha édesebb hangvételű a tervezett fogásunk, akkor célszerű lesütött tökkel dolgozni, de akár utólag is édesíthetünk az ételen.

5. A tök hamar megfő, így a leves is viszonylag gyorsan asztalra kerül. A tököt fűszerezhetjük szerecsendióval, fehér- vagy fekete borssal, adhatunk hozzá zöld fűszereket. Ezek közül a legjobban a zsálya passzol a tök karakteréhez, de rozmaringot, kakukkfüvet vagy csombort is érdemes hozzá adni.

6. A levest tejszínnel vagy különféle olajakkal is lágyíthatjuk. Tálaláskor csorgathatunk a tetejére egy kevés szűz olíva olajat vagy tökmagolajat.

7. A sütőtök jól társítható más zöldségekkel, sárgarépával, fehérrépával, pasztinákkal, zellerrel, csicsókával, krumplival, ezekkel kellemes, gazdag krémleveseket alkot.

8. Önmagában is tartalmas, de nyugodtan adhatunk hozzá rizst, burizst, a kész leves tálalhatjuk pirított krumpligombócokkal, kínálhatunk mellé crostinit vagy frissen sütött grissinit, sajtos pirítóssal is koronázhatjuk, vagy cipóban is tálalhatjuk.

9. A kész sütőtöklevesre szórhatunk egy kis pirított tökmagot, szezámmagot, fekete szezámmagot vagy pirított szeletelt mandulát is, ami nem csak extra ízt, hanem plusz textúrát is ad az ételnek.

MÉG TÖBB SÜTŐTÖKÖS RECEPT >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.