Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kóstoltad már a sült céklát? Ittál már céklás sárgarépalevet? Nyersen reszelve citromlével megvan? Céklás muffin étcsoki darabokkal? Céklás brownie? Fedezd fel, ha eddig csak ecetes céklát ettél!

Nagy Károly kedvence

Régi kedvenc a cékla, fogyasztották a babilóniaiak és a föníciaiak is. Az ókori Rómában is népszerű volt, Nagy Károly egyenesen kötelezővé tette a termesztését. Rokonságban áll a cukorrépával, és leveleit elnézve érthető, hogy rokona a mángold is. Közös ősük a tengerparti mángold, mely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékein nőtt vadon.

 

Rokona a cukorrépa és a mángold is
Rokona a cukorrépa és a mángold is

 

Cékla a piacon

Vásárláskor figyeljünk: héja ne legyen száraz, húsa legyen jó kemény. Ha a héja ráncos és be lehet nyomni, nem tanácsos megvenni. A főtt vagy nyers céklával való foglalatossághoz érdemes egyszer használatos gumikesztyűt húzni. Ez vékony, jól lehet vele dolgozni, és újra fel lehet használni, ha nem szakad el és jól elmossuk. A főtt céklát lehetőleg hámozzuk melegen.

Influenza ellen is

A sárgarépa- és az uborkalé mellett a céklalé az egyik legfinomabb zöldséglé, érdemes nátha és influenza idején hetente néhányszor megelőzés céljából fogyasztani, ha pedig már betegek vagyunk, igyunk belőle naponta három pohárral. Macskajajra is kiváló, hiszen detoxikál és tisztít. Célszerű gyümölcscentrifugát használni a zöldséglé kinyeréséhez, és ha lehet, italkészítésre használjunk bio céklát.

Vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben is gazdag. Vérképző, a benne található nyomelemeket a szervezet kiválóan tudja hasznosítani. A céklában található egy boron nevű ásványi anyag is, mely bizonyított afrodiziákum.

 

Nyersen is isteni, de dolgozzunk vele kesztyűs kézzel
Nyersen is isteni, de dolgozzunk vele kesztyűs kézzel

 

Tippjeink céklára

Reszeljünk sárga- és fehérrépát, céklát, locsoljuk citromlével, isteni és egészséges saláta. 
Megsütve mártogatós is lehet belőle, de szendvicskrémnek is kiváló. Az egyszerű céklás brownie is nagyon finom. A megmosott céklát kenjük be héjastól olívaolajjal, tekerjük alufóliába és süssük egy órán át közepes hőfokon. Hámozzuk meg, és együk kecskesajtos szendvicsben vagy köretként.

 

Sült céklából saláta, gránátalmamagocskákkal
Sült céklából saláta, gránátalmamagocskákkal

 

Céklachips

Hozzávalók:
3 közepes nyers cékla
olaj

Elkészítés: Meghámozzuk és megmossuk a céklát, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Olajat forrósítunk, és a céklakarikákat hirtelen megsütjük, majd konyhai törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük.

Céklás mártogatós

Hozzávalók:
25 dkg főtt vagy sült cékla
2 evőkanál torma
1 dl tejföl
1 dl joghurt

Elkészítés: A sült céklához a céklát jól mossuk meg, és héjastul tekerjük alufóliába, miután megkentünk olívaolajjal. Kb. egy óra alatt sül puhára, a héját ezután könnyű leszedni. A megfőtt vagy megsütött céklát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tormát, a tejfölt és a joghurtot, majd botmixerrel simára keverjük.

 

A cékla levesnek is isteni!
A cékla levesnek is isteni!

 

Csokis-céklás muffin

Hozzávalók: 
2 nagy cékla (kb. 50 dkg)
1 és 3/4 csésze (26 dkg) liszt
fél csomag sütőpor
4 evőkanál holland kakaópor
1 csésze porcukor
2 tojás 
1 dl olaj
1 dl tej

Elkészítés: A muffinformákat kivajazzuk. A céklát megmossuk, héjában megfőzzük. Hideg vízbe áztatjuk, hogy egy kicsit kihűljenek, majd meghámozzuk, daraboljuk, és botmixerrel összetörjük. 
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaóport, a porcukrot, hozzáadjuk a céklát, a 2 tojást felverve, az olajat, a tejet, majd összekeverjük. Tehetünk még bele étcsokidarabokat is. 180 fokon tűpróbáig sütjük, ami kb. 25 perc.

Céklás brownie

Hozzávalók: 
12,5 dkg főtt cékla
12,5 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
10 dkg cukor
2,5 dkg kukoricakeményítő
fél kávéskanál sütőpor
2 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg darált mandula
2 tojás
fél kávéskanál vanília-kivonat

Elkészítés: A főtt céklát meghámozzuk és pürésítjük. Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét a vajjal együtt, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat, végül belekeverjük a céklapürét és a többi hozzávalót is. Kivajazott formába öntjük, és 25-30 percre 180 fokos sütőbe toljuk. Langyosan tálaljuk.

 

Céklás brownie... kihagyhatatlan! Nem érződik a cékla, de omlóssá teszi!
Céklás brownie... kihagyhatatlan! Nem érződik a cékla, de omlóssá teszi!

Legjobb céklás receptek >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.