A karfiol a legközelebbi rokona, egyébként a káposztafélék családjába és a legegészségesebb zöldségfélék közé tartozik. Kizárólag a haragoszöld fejeket érdemes megvenni – a sárgás, nyílt rózsájúak már nem ízletesek.
A Földközi-tenger partvidékéről származik, termesztett változatát az USA-ban és Nyugat-Európában hosszú ideje kedvelik, nálunk nemrég vált ismertebbé. Főként gyorsfagyasztva, de nagyobb üzletekben, piacokon frissen is kapható.
Gazdag béta-karotinban és C-vitaminban, de folsavat és más B-vitaminokat is tartalmaz, ahogy a benne lévő ásványi anyagok (kalcium és vas) szintén igen értékesek a szervezet számára. Könnyebben emészthető, mint a többi káposztaféle, nem terheli a gyomrot.
Nálunk a legelterjedtebb krémlevesként, tésztaszószok hozzávalójaként, besameles mártásban megsütve, de párolva saláták alapanyagaként is felhasználható. Ha szeretnénk, hogy megmaradjon élénk színe, és órák múlva se essen össze, tegyünk jégkockákat egy tálba, és öntsük fel hideg vízzel, majd mártsuk bele egy pillanatra a forró vízből kiemelt brokkolit! A szára is fogyasztható, kicsit tovább kell főzni, mint a rózsákat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.