Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Farsangi szalagos fánk
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal
Dubarry-csirkemell
Klasszikus kuglóf
Tojásos nokedli fejes salátával
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Mákos guba
Tárkonyos csirkeraguleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Epres blondie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Az utóbbi években egyre több üzletben, piacon lehet látni gömbcukkinit. A formás, iskolás korunk kislabdájára emlékeztető zöldség elkészítési módja nem is kérdéses: a gömbcukkini töltésre született.

Mivel ez a zöldség nagyon könnyen és gyorsan megfő illeve megsül, így a cukkinit egy alapos mosás után rögvest kezelésbe is vehetjük, nincs szükségünk blansírozásra, előfőzésre ahhoz, hogy a végeredmény omlós, puha legyen. Arra azonban ügyelnünk kell, hogy a töltelék és a sütés módja elősegítse a cukkini tökéletes állagának elnyerését, azaz szaftosabb töltelék és enyhén párás sütési feltételek azért nem ártanak a cukkininknek.

Cukkinis receptek >>>

A gömbcukkinit bármivel megtölthetjük, amivel a patisszont, főzőtököt, sütőtököt, hosszúkás cukkinit, padlizsánt, karalábét, paprikát vagy paradicsomot tölteni szoktuk. A lényeg, hogy az ügyesen eltávolított kalap alól karalábékanállal vagy egy erősebb anyagból készült teáskanállal vájjuk ki a magos részt és a cukkini feleslegesnek ítélt húsát, majd jöhetnek a töltelékek.

SÜLT TÖLTÖTT GÖMBCUKKINI >>>

Készíthetünk vega tölteléket, amibe számos blansírozott zöldség, áztatott bab, lencse, csicseriborsó mellett helyet kaphat a tofu, kerülhet bele szejtánhús, lazíthatjuk bulgurral, kuszkusszal, rizzsel vagy épp quinoával, chia maggal is. Különféle mártásokat is lehetünk bele, a klasszikus besamel jó szolgálatot tehet. A kikapart cukkiniből is készíthetünk tölteléket, vagy mártást, amivel az elkészült sült gömbcukkinit tálaláskor meglocsolhatjuk.

TÖLTÖTT CUKKINI FÜSTÖLT GOMOLYÁVAL >>>

A legjobban akkor járunk, ha – ez a húsos változatokra is igaz – készítünk egy tisztességes zöldségragut, majd rizzsel, bulgurral, ezzel-azzal kikeverjük, s a kapott, jó állagú töltelékkel tömjük meg a cukkini üres hasát.

Ha hússal töltött cukkinit készítenénk, akkor érdemes darált hússal dolgozni. A hús lehet vad, szárnyas, sertés, marha vagy akár bárány is, fűszerezéssel nyugodtan hangolhatjuk magyarosra, vagy akár mediterrán, esetleg arab jelleget is adhatunk neki egy-két jól megválasztott fűszerrel.

Amennyiben nincs kedvünk bajlódni a cukkini kaprigálásával, akkor félbevágva is megtölthetjük, s jó nagy adag reszelt sajtot tehetünk a töltelék tetejére.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.