Kelkáposzta töri és rokonság
Már több mint ezer éve termesztik Európában. Olaszkáposzta néven is ismert, valószínűleg Savoya környékéről származik. Itthon a déli területeken termelik, elsősorban Mohács és Szentes környékén.
Rokonai az összes káposztafélék, közelebbi a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol is, távolabbi rokona például a kínai kel.
Rokona a fejes káposztának is, de a legfőbb különbség, hogy a levelek nem tömörek, hanem lazán simulnak egymáshoz, és a felületük is sokkal fodrosabb, egyenetlenebb. Színe sötétebb, íze lágyabb, mint a fejes káposztának.
Létezik sima levelű és fodros változatban is. Egyes fajtái rendkívül télállóak és még a hó alatt is kibírják, de általánosságban elmondható, hogy könnyebben termeszthető, mint a fejes káposzta. Fagymentes termesztési területein pedig több méter magasra is megnőhet.
Hogyan tároljuk? Hogyan készítsük elő?
Földdel befedve vagy gyökerestül nedves homokba állítva áttelel, de a szárától megfosztva a hűtőszekrényben túl sokáig nem áll el.
A leveleket forrázzuk le, hogy elvegyük az esetleges keserű mellékízt, erre a célra jó lehet még a főzővízbe tett kis cukor is. A forró víz segítségével megszabadulhatunk a laza levelek közé esetleg elbújt bogaraktól is.
Kelkáposzta a konyhánkban
Kevésbé puffaszt, mint a fejes káposzta, jobban is emészthető, magasabb a fehérjetartalma. Jól áll neki a kömény és a fokhagyma. Nagyon gyorsan megfő, édeskés ízét szinte mindenki szereti. Egyes kutatások azt igazolták, hogy minél tovább fő, annál erősebb lesz a tipikus káposztaszag, ezért is elég csupán néhány percig főzni.
Az igazán profik nem hagyják ki a húslevesből és a zöldséglevesekből sem. A bablevesnek is nagyon jól áll néhány zsenge kelkáposztalevél.
A kelkáposzta főzeléket rosszul is el lehet készíteni, de egy kis köménnyel, krumplival, fokhagymával nagyon finom lehet.
A rakott kelkáposzta sokunk kedvence, darált hússal, rizzsel, tejföllel ízesítve.
Köretként is megállja a helyét, felcsíkozva, fokhagymával megpárolva, köménymaggal kiegészíti a legegyszerűbb ételeket is.
A profik párolhatnak benne halat is, de vannak, akik a töltött káposztát is kelkáposzta levélből készítik savanyú káposzta helyett.
Egészséges, de nagyon
Energiatartalma alacsony, csak 30 kcal/100 gr, ezért nagyon jól beleillik a különböző diétákba. Gazdag vitaminokban, A-, B-, C- és E-vitamin is van benne. Kalciumtartalma erősíti a csontokat. Nagyon gazdag rostokban, és vastartalma is kimagasló.
Ismert immunerősítő, gyulladásgátló hatása. Eleink fogfájásra kicsit összetörték sodrófával a leveleit, és ezzel borogatták a fájó fogak.
Francia parasztleves
Hozzávalók:
30 dkg száraz fehérbab
só
fél citrom
fél fej kelkáposzta
4-5 sárgarépa
4 burgonya
2-3 vöröshagyma
2 póréhagyma
8 gerezd fokhagyma
4 csirkecomb vagy kisebb kacsacomb
20 dkg nyers füstölt sonka
1-2 ág kakukkfű
1 babérlevél
fél csokor petrezselyem
néhány szem feketebors
Elkészítés: A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A kelt elnegyedeljük, enyhén sós, citromos forró vízbe dobjuk, és fél perc múlva leszűrjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A sárgarépát és a burgonyát egészben hagyjuk, a vöröshagymát és a pórét 2-3 darabra vágjuk.
A babot leszűrjük, és a zöldségekkel együtt nagy lábasba szórjuk. A csirkecombokat is beletesszük. Ha kacsacombbal készítjük, akkor azt bőrös oldalán néhány percig sütjük, így adjuk a leveshez, hogy ne legyen majd túl zsíros. A sonkát ráfektetjük, kb. 2,5 liter vízzel felengedjük. A kakukkfüvet a babérral és a petrezselyemmel összekötözzük, a készülő levesbe dobjuk. (Ez az úgynevezett bouquet garni, a franciák gyakran és szívesen használt fűszercsokra.) Ha minden a fazékba került, kb. 1 csapott evőkanálnyi sóval ízesítjük, borsot szórunk bele, és nagy lángon fölforraljuk. Ezután kis lángon, félig lefödve kb. 1 óra 10 percig főzzük, ezalatt minden megpuhul. Ezt az egytálételnek is beillő levest friss barna kenyérrel, vörösbor kíséretében kínáljuk.
Diós keltekercs
Hozzávalók:
1,5 kg kelkáposzta
6 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 szál tárkony (vagy 1 mokkáskanál szárított)
fél citrom
40 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
15 dkg reszelt parmezán sajt
5 dkg darált dió
1 evőkanál olaj
1 evőkanál margarin
1 evőkanál ételízesítő
Elkészítés: A kelkáposztát megtisztítjuk, leszedjük a leveleit, kivágjuk a vastag ereket a levelekről. Nagy lábasban bő sós vizet forralunk. A fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A petrezselymet, a tárkonyt leöblítjük, és apróra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.
A vízbe tesszük a káposztaleveleket, két percig forraljuk, kiszedjük, lecsepegtetjük, és kihűtjük. Kiválasztunk 18 db szép kelkáposztalevelet, és félretesszük, ezeket fogjuk megtölteni. A többi kelkáposztát vékony metéltre vágjuk, és tálba tesszük. A metélt káposztához hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldfűszereket, a citrom héját és levét, a parmezán sajtot és a darált diót. Megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olajat, és a tölteléket összedolgozzuk.
A félretett káposztalevelekből 3-3 darabot egymásra fektetünk, a töltelékből evőkanálnyit ráteszünk, és kis csomagocskákat készítünk. Serpenyőben felforrósítjuk a margarint, beletesszük a batyukat. Megszórjuk az ételízesítővel, kevés vizet öntünk alá, és lefedve lassú tűzön kb. 20 percig pároljuk. Főtt burgonyával, hollandi mártással vagy paradicsommártással tálaljuk.
Kelkáposzta-krémleves
Hozzávalók:
50 dkg kelkáposzta
1 fej hagyma
víz
1 evőkanál olívaolaj
1 db zöldségleveskocka
pirospaprika
őrölt fűszerkömény
só
bors
Elkészítés: A megmosott kelkáposztát apróra szeleteljük. A hagymát apróra vágjuk. Olajat hevítünk egy lábosban, a hagymát ezen megdinszteljük. Egy kevés (csapott kiskanál) pirospaprikát szórunk rá, összekeverjük, majd beletesszük a kelkáposztát, összekeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a kelkáposztát. Beledobunk 1 leveskockát. Ízlés szerint megszórjuk sóval, borssal, fűszerköménnyel. Fedő alatt addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul. Ekkor levesszük a tűzről, összeturmixoljuk.
Mazsolás kelkáposzta csirkemellcsíkokkal
Hozzávalók:
1 kg csirkemell
1 kis fej kelkáposzta
1 nagy fej vöröshagyma
2 marék mazsola
1 marék fenyőmag vagy néhány szem dió
só
bors
olívaolaj
Elkészítés: A hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon elkezdjük dinsztelni egy nagy teflon serpenyőben. A kelkáposztát darabokra tépkedjük, majd megmossuk, és a hagymára tesszük. Néhány percet pirítjuk a hagymán, majd nagyon kevés vizet öntünk alá. Fedő alatt hagyjuk, hogy összeessen, megpuhuljon. Sózzuk, borsozzuk. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a mazsolát, összeforgatjuk, és néhány percig tovább pároljuk.
Közben zsiradék nélkül teflon serpenyőben megpirítjuk a fenyőmagot (vagy a durvára vágott diót).
A csirkemellet felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk, majd olívaolajon hirtelen pirosra sütjük, összeforgatjuk az időközben elkészült kelkáposztával, majd a pirított fenyőmaggal (dióval) meghintve tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.