Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Zöldség

Avokádókrém, a guacamolen túl: 3 bombajó recept!

avokádó
Az avokádó rendkívül megosztó zöldség, pedig csupa jó tulajdonsággal rendelkezik. A beltartalmáról és  felhasználásáról általában keveset tudunk, pedig egy érett avokádó tuti egészségesebbé tesz bennünket!

Az avokádót a leggyakrabban a mexikói konyha megkerülhetetlen fogásában a guacamole-ban használjuk fel, illetve saláták, s bizonyos - legtöbbször vegán - csokis desszertek esetében kerül a kezünkbe. Holott az avokádóban, s az avokádókrémben sokkal több rejlik. Íme, néhány klassz felhasználási mód!

Avokádós spagetti

A kedvenc tésztánkat nem csak paradicsomszósszal vagy bolognaival vagy a fokhagymás, citromos olíva olajjal kínálhatjuk, hanem bazsalikomos, fokhagymás avokádókrémmel is.

2 db érett avokádó
¼ csokor friss bazsalikom
1 citrom
2 gerezd fokhagyma

fehér bors

Az érett avokádókat megpucolom, majd egy késes mixerbe teszem. Hozzáadom a bazsalikomot, ráreszelem a citromhéjat, majd a kifacsart citrom levét is belecsorgatom. Mellédobok még egy kis fokhagymát, majd az egészet alaposan elkrémesítem. A kész krémet sóval és kevés fehér borssal fűszerezem, majd a kifőtt tésztát beleforgatom, s ha kell egy kis főzőlével fellazítom. Friss koktélparadicsommal kínálom.

Ugyanezt a krémet felhasználhatjuk lasagne készítéséhez is. A besamel nagyon jól helyettesíthető az avokádókrémes lasagneban avokádóval, de akár teljesen vegán módozatokba is jó lehet, ha nem csak a húsos mártástól válnánk meg, hanem a tejjel, vajjal készült besamel is gondot okozna.


Avokádós salátaöntet

1 db érett avokádó
1 gerezd fokhagyma
¼ csokornyi koriander
1 dl görög joghurt vagy lecsepegtetett joghurt
1 lime
2 ek olíva olaj

frissen őrölt fekete bors

Az avokádót megpucolom, majd egy turmixba teszem. Hozzáadom a megpucolt fokhagymagerezdet, a koriander, a görög joghurtot, a lime levéből egy evőkanálnyit és az olíva olajat. Alaposan összeturmixolom, hogy krémes és homogén öntetet kapjak, ezután finoman sózom és borsozom, majd – ha szükséges – kevés hideg vízzel hígítom. Üdítő, könnyű, mégis selymes és tartalmas salátaöntetet kapok végeredményül.

Avokádókrém fagylalt

Az avokádóból készített fagylaltnak nem csak a meleg nyári napokon van létjogosultsága, hanem a különféle gazdag, tartalmas, néha kissé nehéz csokoládés sütemények, brownie-k mellé is nyugodtan kínálhatjuk

2 avokádó
1 tk citromlé
4 dl zsíros kókusztej
agave szirup vagy bármilyen más természetes édesítőszer (pl. juharszirup, rizsszirup)

Az avokádót megpucolom, majd egy késes mixer táljába teszem. Hozzáadom a citromlevet, a kókusztejet és annyi szirupot, amennyit szeretnék. A mixerrel alaposan összesimítom a hozzávalókat, majd a végeredményt egy fedeles műanyag edénybe öntöm, s beteszem a mélyhűtőbe. Ha azt szeretném, hogy igazán krémes, selymes legyen a végeredmény, akkor fél óránként kiszedem a dobozt, s egy villával alaposan átforgatom a krémet, hogy a fagylalt kristályszerkezete megváltozzon, a ne tudjanak benne nagy jégkristályok kialakulni. A fagylaltot ízesíthetjük is, kifejezetten izgalmas és jó partnere az avokádónak a pisztácia.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.