Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Az avokádó rendkívül megosztó zöldség, pedig csupa jó tulajdonsággal rendelkezik. A beltartalmáról és  felhasználásáról általában keveset tudunk, pedig egy érett avokádó tuti egészségesebbé tesz bennünket!

Az avokádót a leggyakrabban a mexikói konyha megkerülhetetlen fogásában a guacamole-ban használjuk fel, illetve saláták, s bizonyos - legtöbbször vegán - csokis desszertek esetében kerül a kezünkbe. Holott az avokádóban, s az avokádókrémben sokkal több rejlik. Íme, néhány klassz felhasználási mód!

Avokádós spagetti

A kedvenc tésztánkat nem csak paradicsomszósszal vagy bolognaival vagy a fokhagymás, citromos olíva olajjal kínálhatjuk, hanem bazsalikomos, fokhagymás avokádókrémmel is.

2 db érett avokádó
¼ csokor friss bazsalikom
1 citrom
2 gerezd fokhagyma

fehér bors

Az érett avokádókat megpucolom, majd egy késes mixerbe teszem. Hozzáadom a bazsalikomot, ráreszelem a citromhéjat, majd a kifacsart citrom levét is belecsorgatom. Mellédobok még egy kis fokhagymát, majd az egészet alaposan elkrémesítem. A kész krémet sóval és kevés fehér borssal fűszerezem, majd a kifőtt tésztát beleforgatom, s ha kell egy kis főzőlével fellazítom. Friss koktélparadicsommal kínálom.

Ugyanezt a krémet felhasználhatjuk lasagne készítéséhez is. A besamel nagyon jól helyettesíthető az avokádókrémes lasagneban avokádóval, de akár teljesen vegán módozatokba is jó lehet, ha nem csak a húsos mártástól válnánk meg, hanem a tejjel, vajjal készült besamel is gondot okozna.


Avokádós salátaöntet

1 db érett avokádó
1 gerezd fokhagyma
¼ csokornyi koriander
1 dl görög joghurt vagy lecsepegtetett joghurt
1 lime
2 ek olíva olaj

frissen őrölt fekete bors

Az avokádót megpucolom, majd egy turmixba teszem. Hozzáadom a megpucolt fokhagymagerezdet, a koriander, a görög joghurtot, a lime levéből egy evőkanálnyit és az olíva olajat. Alaposan összeturmixolom, hogy krémes és homogén öntetet kapjak, ezután finoman sózom és borsozom, majd – ha szükséges – kevés hideg vízzel hígítom. Üdítő, könnyű, mégis selymes és tartalmas salátaöntetet kapok végeredményül.

Avokádókrém fagylalt

Az avokádóból készített fagylaltnak nem csak a meleg nyári napokon van létjogosultsága, hanem a különféle gazdag, tartalmas, néha kissé nehéz csokoládés sütemények, brownie-k mellé is nyugodtan kínálhatjuk

2 avokádó
1 tk citromlé
4 dl zsíros kókusztej
agave szirup vagy bármilyen más természetes édesítőszer (pl. juharszirup, rizsszirup)

Az avokádót megpucolom, majd egy késes mixer táljába teszem. Hozzáadom a citromlevet, a kókusztejet és annyi szirupot, amennyit szeretnék. A mixerrel alaposan összesimítom a hozzávalókat, majd a végeredményt egy fedeles műanyag edénybe öntöm, s beteszem a mélyhűtőbe. Ha azt szeretném, hogy igazán krémes, selymes legyen a végeredmény, akkor fél óránként kiszedem a dobozt, s egy villával alaposan átforgatom a krémet, hogy a fagylalt kristályszerkezete megváltozzon, a ne tudjanak benne nagy jégkristályok kialakulni. A fagylaltot ízesíthetjük is, kifejezetten izgalmas és jó partnere az avokádónak a pisztácia.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.