Az avokádót a leggyakrabban a mexikói konyha megkerülhetetlen fogásában a guacamole-ban használjuk fel, illetve saláták, s bizonyos - legtöbbször vegán - csokis desszertek esetében kerül a kezünkbe. Holott az avokádóban, s az avokádókrémben sokkal több rejlik. Íme, néhány klassz felhasználási mód!
A kedvenc tésztánkat nem csak paradicsomszósszal vagy bolognaival vagy a fokhagymás, citromos olíva olajjal kínálhatjuk, hanem bazsalikomos, fokhagymás avokádókrémmel is.
2 db érett avokádó
¼ csokor friss bazsalikom
1 citrom
2 gerezd fokhagyma
só
fehér bors
Az érett avokádókat megpucolom, majd egy késes mixerbe teszem. Hozzáadom a bazsalikomot, ráreszelem a citromhéjat, majd a kifacsart citrom levét is belecsorgatom. Mellédobok még egy kis fokhagymát, majd az egészet alaposan elkrémesítem. A kész krémet sóval és kevés fehér borssal fűszerezem, majd a kifőtt tésztát beleforgatom, s ha kell egy kis főzőlével fellazítom. Friss koktélparadicsommal kínálom.
Ugyanezt a krémet felhasználhatjuk lasagne készítéséhez is. A besamel nagyon jól helyettesíthető az avokádókrémes lasagneban avokádóval, de akár teljesen vegán módozatokba is jó lehet, ha nem csak a húsos mártástól válnánk meg, hanem a tejjel, vajjal készült besamel is gondot okozna.
1 db érett avokádó
1 gerezd fokhagyma
¼ csokornyi koriander
1 dl görög joghurt vagy lecsepegtetett joghurt
1 lime
2 ek olíva olaj
só
frissen őrölt fekete bors
Az avokádót megpucolom, majd egy turmixba teszem. Hozzáadom a megpucolt fokhagymagerezdet, a koriander, a görög joghurtot, a lime levéből egy evőkanálnyit és az olíva olajat. Alaposan összeturmixolom, hogy krémes és homogén öntetet kapjak, ezután finoman sózom és borsozom, majd – ha szükséges – kevés hideg vízzel hígítom. Üdítő, könnyű, mégis selymes és tartalmas salátaöntetet kapok végeredményül.
Az avokádóból készített fagylaltnak nem csak a meleg nyári napokon van létjogosultsága, hanem a különféle gazdag, tartalmas, néha kissé nehéz csokoládés sütemények, brownie-k mellé is nyugodtan kínálhatjuk
2 avokádó
1 tk citromlé
4 dl zsíros kókusztej
agave szirup vagy bármilyen más természetes édesítőszer (pl. juharszirup, rizsszirup)
Az avokádót megpucolom, majd egy késes mixer táljába teszem. Hozzáadom a citromlevet, a kókusztejet és annyi szirupot, amennyit szeretnék. A mixerrel alaposan összesimítom a hozzávalókat, majd a végeredményt egy fedeles műanyag edénybe öntöm, s beteszem a mélyhűtőbe. Ha azt szeretném, hogy igazán krémes, selymes legyen a végeredmény, akkor fél óránként kiszedem a dobozt, s egy villával alaposan átforgatom a krémet, hogy a fagylalt kristályszerkezete megváltozzon, a ne tudjanak benne nagy jégkristályok kialakulni. A fagylaltot ízesíthetjük is, kifejezetten izgalmas és jó partnere az avokádónak a pisztácia.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.