Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Zöldség

7 abbahagyhatatlan kaja, amit padlizsánból készíthetsz

Padlizsántekercs paradicsomos raguval
Az eredetére utalóan törökparadicsomnak, alakja után tojásgyümölcsnek is nevezett zöldségféle szezonja egészen a fagyokig elhúzódik. A jellemzően sötét ibolyaszínű termés változatosan felhasználható, így akkor sem fogod megunni a padlizsános ételeket, ha gyakran az asztalodra kerülnek. A hét minden napjára adunk egy ötletet.

Bármelyik elkészítési módot választod is, mindig érett, azaz fényes felületű, feszes héjú padlizsánt használj. Ebben a magok éretlenek, de már jól láthatók. A túlérett, puha darabok héja ráncos, húsuk szivacsos, magjaik zavaróan szúrósak.

PADLIZSÁN, A CSODAZÖLDSÉG >>>

Az érett padlizsán héját és magjait is megeheted. A kesernyés íz enyhítéséhez a megmosott tojásgyümölcsöt hámozatlanul, hosszában vágd fel nem túl vékony szeletekre, majd sózd be, és hagyd állni 15-30 percig, hogy levet engedjen. Ezután a szeleteket öblítsd le hideg vízzel, csepegtesd le, és készítsd el a recept szerint.

A padlizsán kedveli a zöldpaprika, a paradicsom, a cukkini társaságát, és bármilyen húsételhez társítható. Fűszere a hagyma és a fokhagyma, a fűszerpaprika, a friss borsmenta, a rozmaring, a citromlé, a só és a bors. Sütés esetén utólag, főzéskor pedig akkor sózd meg, amikor puhulni kezd.

Variációk padlizsánra >>>

Csekély kalóriaértéke ellenére laktató, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott.

1. Padlizsánkrém készítéséhez a héjában megsütött tojásgyümölcs puha húsát kapard ki, villával nyomkodd szét, majd ízesítsd olajjal, reszelt vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal. Kenyérre vagy pirítósra kenve előétel, esetleg könnyű vacsora lehet.

9 TIPP A TÖKÉLETES PADLIZSÁNKRÉMHEZ: A VÁSÁRLÁSTÓL AZ ELKÉSZÍTÉSIG >>>

2. Grillezheted parázs fölött, de serpenyőben és a sütőben is. Fogyaszthatod önmagában, grilltálak alkotóelemeként, továbbá húsok mellé köretnek.

3. Tekercs készítéséhez a padlizsánt szeleteld fel hosszában, süsd meg grillen vagy serpenyőben, majd halmozz rá tetszés szerinti – pl. sajtos, rizses, húsos – tölteléket, és tekerd fel. Partikon finger foodként kínálhatod.

Padlizsántekercs paradicsomos raguval >>>

4. Raguként kerülhet a tányérodba, ha cukkinivel, paradicsommal és provence-i fűszerekkel találkozik egy fenséges francia lecsóban (ratatouille).

5. Megtöltheted darált hússal vagy a vegetáriánusok örömére valamilyen rizses, zöldséges, sajtos keverékkel.

6. Salátához a padlizsánt meg kell sütni, mielőtt összeforgatod pl. hagymával, paradicsommal, zöldpaprikával, (juh)sajttal, salátalevelekkel vagy zsenge parajjal, illetve meglocsolod egy olajos öntettel.

7. Pizzára, pitére tetszésed szerint, feltétként variálhatod a padlizsánt paradicsommal és sajttal. Kínáld friss fűszernövényekkel díszítve!

Padlizsános receptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.