Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Édeskés ízű, a hagymánál, fokhagymánál kevésbé csípős hagymaféle, melynek egyes fajtái teljesen télállóak. A franciáknál alapzöldség, de nálunk is egyre népszerűbb.

Rövid póréhagyma történelem

Valószínűleg a gyöngyhagymából nemesítették évezredekkel ezelőtt. Hazánkban a 16. századtól van jelen, spanyolhagymának és párhagymának is hívták. Fogyasztották már az asszírok, kínaiak, egyiptomiak is. Kheopsz fáraó póréhagymacsokrot ajándékozott a legbátrabb harcosoknak, Néró császárt pedig egyenesen póréfalónak nevezték, annyira szerette a póréhagymát. Walesnek azóta jelképe, mióta egy, a szászok elleni döntő csatában a harcosok egy-egy pórészálat tűztek a kalapjuk mellé, hogy így könnyen megismerjék egymást a csata hevében. Így tesznek manapság is, március 1-én Szent Dávid napján a wales-iek: póréhagymát (és nárciszt) tűznek a ruhájukra.

 

Az egyik legízletesebb hagymafajta
Az egyik legízletesebb hagymafajta

 

Gyógypóré

Nyugtatja a köhögést, gyógyítja a hangszalagokat. Nedvét a gyógyszeripar köptetőkhöz, hörgőgyulladás gyógyszereként hasznosítja. Folsavtartalma miatt nagyon ajánlják várandós kismamáknak. Csökkenti a vércukorszintet, tisztítja a vesét. Vérhígító hatása is van, csökkenti a vérzsír szintjét. Tejben főzve vese- és hólyaggyulladás megszüntetésére használható. Már Hippokrátész szerint is kiváló vízhajtó, emésztéskönnyítő növény. A rákellenes diétákban is használják, sőt féreghajtóként is bizonyított.

 

Póréhagyma
Póréhagyma

 

Póré-praktikák

Rengeteg benne a vitamin és ásványi anyag, rost, e mellé viszont alacsony energiatartalom társul. A legvastagabb póréhagyma is ugyanolyan zsenge, mint a vékony, ha a felső levelek jó sötétzöldek. A kínai szakácsok szerint párolt ételekhez használva finomabb ízt kapunk, ha a levélerekkel párhuzamosan vágjuk fel.

 

Póréhagyma galaxisok
Póréhagyma galaxisok

 

Mit főzzünk póréval?

Karikákra vágva mossuk meg jó alaposan szűrőben.

Nyersen fogyaszthatjuk salátákban, de salátadresszingben is megállja a helyét, főleg ha olajban vagy ecetben pácoljuk.

Megfőzhetjük vízben vagy zöldségalaplében egyforma mennyiségű burgonyával, majd turmixolhatjuk tejszínnel, hogy finom pórékrémleves legyen az ebéd. Más zöldségekkel együtt is finom. A franciák hideg hagymás burgonyalevese a híres Vichissoise (ejtsd: visiszoáz) is póréhagymából készül.

Kellemes a csőben sült póréhagyma, ehhez csak egy gyors besamelt kell összedobnunk.

Különleges előételekhez és vendégvárókhoz is felhasználhatjuk a póréhagymát. Kipróbálhatjuk a pórét kecskesajttal bolondítva is.
Isteni húsételeket is készíthetünk póréval, de a halaknak is nagyon jól áll. Töltelékként kipróbáltátok már?

 

Krémleves póréhagymából
Krémleves póréhagymából

Póréhagymás zellerkrémleves reszelt sajttal

Hozzávalók:
1 szál póréhagyma
1 nagyobb zellergumó
5 dkg vaj
5 dl főzőtejszín
2 l hús alaplé (lehet leveskockából is)
25-30 dkg reszelt sajt (lehet benne füstölt is)

őrölt fehérbors

Elkészítés: A póréhagymát felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk. Egy fazékban felhevítjük a vajat, rádobjuk a felkarikázott póréhagymát, kicsit lepirítjuk és hozzáadjuk a zeller kockákat is. Felöntjük a húslével, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük, majd összeturmixoljuk. Visszatesszük a tűzhelyre, lassan beleadagoljuk a tejszínt, folyamatosan kevergetve összefőzzük, de már nem forraljuk. Pirított zsemlekockát és reszelt sajtot kínáljunk mellé.

Póréval töltött karaj baconbe tekerve

Hozzávalók:
12 szelet kicsontozott karaj
3 szál póréhagyma
50 dkg szeletelt bacon
őrölt feketebors
sok mustár

10 dkg zsír
fogpiszkáló

Elkészítés: A karajt nagyon vékonyra kiklopfoljuk, sózzuk. A szeleteket egyenként fűszerezzük és töltjük, vagyis mustárral megkenjük, borssal megszórjuk, és akkora hagymát vágunk, amekkora a hússzelet, majd felgöngyöljük, baconnel áttekerjük, és fogpiszkálóval megtűzzük, hogy ne göngyölődjön ki. Szorosan tepsibe rakjuk. 2 dl vizet aláöntünk, és 10 dkg zsírt teszünk rá. Fóliával lefedjük, és kis lángon puhára pároljuk a sütőben. Ha megpuhult, levesszük a fóliát, és pirosra sütjük.

Póréhagymás vöröskáposzta-saláta

Hozzávalók:
50 dkg vöröskáposzta
2 db savanykás alma
1 szál póréhagyma
3-4 evőkanál borecet (vagy egyéb gyenge ecet)
3 evőkanál olaj
1 teáskanál mustár
1 teáskanál só
1 mokkáskanál törött fekete bors
késhegynyi tört köménymag
1 mokkáskanál porcukor.

Elkészítés: A megtisztított káposztát durva reszelőn lereszeljük és megsózzuk. Jól átkeverjük, és fél óráig állni hagyjuk. Közben az ecetet, olajat, mustárt, sót, törött borsot és köménymagot simára keverjük, majd kevés porcukorral fűszerezzük.

A mártásba forgatjuk a megtisztított és felkarikázott póréhagymát, valamint a megmosott, kicsumázott és héjastul lereszelt almát. Végül hozzáadjuk a káposztát is. (Ne csavarjuk ki a levét, mert értékes vitaminok vannak benne.) Az egészet jól átkeverjük, és lefedve betesszük a hűtőszekrénybe.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.