Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A tavaszi zöldségek sorában előkelő helyet foglal el a karalábé. Az izgalmas, nyersen is rendkívül finom zöldséget legtöbb esetben levesnek, főzeléknek készítjük el, illetve kedvelt még a töltött karalábé is.

A karalábécsónakokat sokféleképp elkészíthetjük. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor az alaposan megpucolt, fás részeitől megszabadított karalábét egy - kisebb, erős anyagú teáskanállal, vagy direkt erre a célra kifejlesztett - karalábékanállal alaposan kivájjuk, úgy, hogy minél vékonyabb legyen a csónak fala. A kissé áttetsző zöldségbúrát ezután forrásban lévő sóval, cukorral finoman ízesített vízbe mártjuk és blansírozzuk, azaz előfőzzük.

Töltött karalábé recept >>>

Az előfőtt karalábét kicsöpögtetjük, tepsire ültetjük, s kedvünk szerint megtöltjük. A karalábé hagyományos tölteléke nagyjából megegyezik azzal, ami a töltött paprikába szokott kerülni: előfőzött rizs, darált hús, kevés fűszerrel, esetleg hagymával átkeverve. Természetesen ez a megoldás is tökéletes, de könnyedén áthangolhatjuk a töltelékünket. A karalábét tölthetjük fűszeres túróval, adhatunk a töltelékhez kuszkuszt, bulgurt, burizst is, de akár zsemlés vagy zsemlemorzsás tölteléket is kikísérletezhetünk.

A darált sertéshús helyett kerülhet a karalábéba csirke vagy más szárnyas, de friss halat vagy épp halkonzervvel készített tölteléket is tehetünk bele. A darált hús helyett nem csak túró, hanem különféle zöldségek is kitölthetik a rendelkezésre álló űrt. Paradicsomos, paprikás, kicsit lecsóra emlékeztető tartalmat is kaphat a karalábé. A megtöltött karalábét süthetjük sütőben, illetve a töltött paprikához hasonlóan a platnin is elkészíthetjük.

 

A karalábé tölteléke és elkészítésének módja az előkészítés során kivájt karalábé felhasználását is meghatározza. Mivel a zöldség jelentős részét eltávolítjuk ehhez a fogáshoz, egy családi mennyiség esetében tisztes adag karalábéforgács marad hátra, amit kidobni nem szabad. Nagyon klassz főzeléket, különféle ízekkel, fűszerekkel hangolt mártást, szószt készíthetünk belőle, amiben készre főzhetjük a fogásunkat, vagy a sült töltött karalábé mellé kínálhatjuk. A leggyakrabban tejföllel habarva, petrezselyemmel fűszerezve kerül asztalra, de nyugodtan eljátszhatunk akár a currys mártás gondolatával is, amely jó partnere lehet a húsos, zöldséges töltelékkel készített karalábénak.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.