A karalábécsónakokat sokféleképp elkészíthetjük. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor az alaposan megpucolt, fás részeitől megszabadított karalábét egy - kisebb, erős anyagú teáskanállal, vagy direkt erre a célra kifejlesztett - karalábékanállal alaposan kivájjuk, úgy, hogy minél vékonyabb legyen a csónak fala. A kissé áttetsző zöldségbúrát ezután forrásban lévő sóval, cukorral finoman ízesített vízbe mártjuk és blansírozzuk, azaz előfőzzük.
Az előfőtt karalábét kicsöpögtetjük, tepsire ültetjük, s kedvünk szerint megtöltjük. A karalábé hagyományos tölteléke nagyjából megegyezik azzal, ami a töltött paprikába szokott kerülni: előfőzött rizs, darált hús, kevés fűszerrel, esetleg hagymával átkeverve. Természetesen ez a megoldás is tökéletes, de könnyedén áthangolhatjuk a töltelékünket. A karalábét tölthetjük fűszeres túróval, adhatunk a töltelékhez kuszkuszt, bulgurt, burizst is, de akár zsemlés vagy zsemlemorzsás tölteléket is kikísérletezhetünk.
A darált sertéshús helyett kerülhet a karalábéba csirke vagy más szárnyas, de friss halat vagy épp halkonzervvel készített tölteléket is tehetünk bele. A darált hús helyett nem csak túró, hanem különféle zöldségek is kitölthetik a rendelkezésre álló űrt. Paradicsomos, paprikás, kicsit lecsóra emlékeztető tartalmat is kaphat a karalábé. A megtöltött karalábét süthetjük sütőben, illetve a töltött paprikához hasonlóan a platnin is elkészíthetjük.
A karalábé tölteléke és elkészítésének módja az előkészítés során kivájt karalábé felhasználását is meghatározza. Mivel a zöldség jelentős részét eltávolítjuk ehhez a fogáshoz, egy családi mennyiség esetében tisztes adag karalábéforgács marad hátra, amit kidobni nem szabad. Nagyon klassz főzeléket, különféle ízekkel, fűszerekkel hangolt mártást, szószt készíthetünk belőle, amiben készre főzhetjük a fogásunkat, vagy a sült töltött karalábé mellé kínálhatjuk. A leggyakrabban tejföllel habarva, petrezselyemmel fűszerezve kerül asztalra, de nyugodtan eljátszhatunk akár a currys mártás gondolatával is, amely jó partnere lehet a húsos, zöldséges töltelékkel készített karalábénak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.