Lassan elindul az eperszezon, így érdemes minél többször belecsempészni az étrendünkbe, hiszen valóban szinte csodát tesz a szervezetünkkel!
Az eper kiváló C-vitamin-forrás. A legtöbb emlős - az ember kivételével - képes természetes módon előállítani ezt, ezért olyan fontos, hogy bebiztosítsuk a napi szükségletünket, például egy csészényi eperrel. A C-vitamin jól ismert immunerősítő, valamint erős, gyorsan ható antioxidáns.
A gyümölcs antioxidáns tulajdonságai segíthetnek megelőzni vagy késleltetni a látás gyengülését. Szemünknek ehhez szüksége van C-vitaminra, hogy megvédje a szemlencsét a nap kemény UV-sugaraiból származó szabadgyökökkel szemben, amelyek károsíthatják a lencsében lévő fehérjét. A C-vitamin a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében is fontos szerepet játszik.
Olyan antioxidánsok vannak benne – például lutein és a zeathancin -, amelyek segíthetnek a rák megelőzésében, hiszen az egészséges immunrendszer a szervezet legjobb védelme. Ebben fontos szerepe van az ellagsav nevű fitokemikáliának is, amely szintén megtalálható az eperben. Az ellagsavról kimutatták, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, például elnyomja a rákos sejtek növekedését.
Szintén magas antioxidáns tartalmának köszönhető, hogy késlelteti a bőr öregedését, a ráncok kialakulását, hiszen a C-vitamin létfontosságú a kollagén termeléséhez, ami segít javítani a bőr rugalmasságát és rugalmasságát. Mivel a kor előrehaladtával veszítünk a kollagénből, a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása egészségesebb, fiatalabbnak tűnő bőrt eredményezhet. De nem a C-vitamin az egyetlen természetes ránctalanító, ami ebben a gyümölcsben található. A Koreai Köztársaságban található Hallym Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az ellagsav láthatóan megakadályozta a kollagén pusztulását és a gyulladásos reakciót - a ráncok kialakulásának két fő tényezőjét - az emberi bőrsejtekben.
Olyan fitokémiai anyagokban gazdag, amelyek antioxidáns hatást fejthetnek ki. Csökkentik az LDL - a vérben lévő rossz koleszterin – szintjét, megakadályozzák a plakkok felhalmozódását az artériákban. Emellett gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki, ami szintén jót tesz a szívnek.
Az eperben található antioxidánsok és fitokemikáliák segíthetnek az ízületi gyulladások csökkentésében is. A Harvard School of Public Health által végzett tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik heti rendszerességgel fogyasztanak epret, jóval kisebb valószínűséggel emelkedik meg CRP szint - ami a szervezetben lévő gyulladást jelzi.
A kálium egy másik szívbarát tápanyag, amely szintén jelentős mennyiségben található a gyümölcsben. A kálium segíthet szabályozni a vérnyomást, és még a magas vérnyomást is csökkentheti azáltal, hogy védelmet nyújt a nátrium negatív hatásaival szemben.
A rostok elengedhetetlenek az egészséges emésztéshez, és az eper ebben is segítségünkre lehet. A rosthiányból adódó problémák közé tartozik a székrekedés és a belek gyulladása, amely a 60 év felettiek körülbelül 50 százalékát érinti. A rostok segítenek lassítani a cukrok felszívódását a vérben, ezért kis mennyiségben a cukorbetegségben szenvedőknek is érdemes fogyasztaniuk.
Az egészséges testsúly megtartása nem csak az önbizalmunknak tesz jót, de az egyik legjobb védekezés a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulása ellen. Az eper természetesen alacsony kalóriatartalmú, zsírmentes, és alacsony a nátrium- és cukortartalma is, így fogyókúra esetén kiváló nassolnivaló.
Bővelkedik folsavban, amelyet már a családtervezés alatt is érdemes pótolni a szervezetben, csakúgy, mint a babavárás idején. A folsavra a terhesség korai szakaszában van a legnagyobb szükség, hogy segítse a baba agyának, koponyájának és gerincvelőjének fejlődését, emellett az eperben található folsav segíthet megelőzni bizonyos születési rendellenességek kialakulását.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.