A hideg idő sokszor egyet jelent a meghűléses betegségek megnövekedésével, ráadásul újabb Covid-hullám is fenyeget bennünket. A legjobb, ha időben feltöltjük a vitaminraktárainkat a szezon tápanyagdús alapanyagaival, megerősítjük az immunrendszerünket. Ha minden elővigyázatosságunk ellenére mégis megbetegszünk, a zöldségek és gyümölcsök sok esetben a tünetek kezelésében is hatékony segítséget nyújthatnak. A banánból és narancsból készülő szirup például remek választás, ha légúti panaszainkat szeretnénk enyhíteni. Mutatjuk, hogyan készítsd el a házi gyógyító elegyet!
A közkedvelt gyümölcsből készült házi köhögéscsillapító enyhíti a köhögést, azáltal, hogy csökkenti a gyulladást a légszőrendszerben és megtisztítja a tüdőt a váladéktól. Az édes italt úgy készíthetjük el, ha először egy villával pépesre törünk egy banánt, egy tálba tesszük, majd forró vizet öntünk rá, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután hozzáadjuk egy darab narancs kifacsart levét, azután egy szűrőn átpasszírozzuk az egészet. Adhatunk hozzá egy teáskanál mézet is. Így nagyjából egy csészényi vitamindús italt kapunk, amit minden nap fogyaszthatunk a tünetek múlásáig. Ha a köhögés az alvásunkat is zavarja, lefekvés előtt fél órával igyuk a banános-narancsos lét. Ez a természetes elegy nyugtatja a légzőrendszert, így csillapítva a köhögési ingert.
A banán bővelkedik C-vitaminban és antioxidánsokban, amelyek erősítik az immunrendszert, és védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásától. A gyümölcs káliumtartalma segít helyreállítani a szervezet elektrolit-egyensúlyát, ami a legyengült immunrendszer számára nagy segítség. A banán emellett természetes energiát is biztosít, anélkül, hogy megterhelné az emésztőrendszert, ami szintén jelentős segítség a gyengébb szervezet számára.
A narancs az egyik legmagasabb C-vitamin-tartalmú gyümölcs. A C-vitamin csökkenti a gyulladást, ezáltal gyorsíthatja a gyógyulási folyamatot, és enyhítheti a köhögést. Magas víztartalma pedig segít hidratálni a szervezetet, ami az irritáló torokszárazság elkerülése érdekében lehet hasznos. Ezenkívül a citrusfélék enyhe savassága segíthet megtisztítani a légutakat a váladéktól, így csökkentve a köhögést, illetve a légzési nehézségeket.
A méz szintén remek antioxidáns, emellett antibakteriális hatású, vagyis megakadályozza a baktériumok elszaporodását, így segít leküzdeni a fertőzést és a gyulladást. Sűrű állaga miatt megnyugtatja a torok nyálkahártyáját, csökkentve a köhögési ingert. Kutatások pedig azt is bizonyították, hogy a méz önmagában is az egyik legjobb természetes köhögéscsillapító.
(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.