Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba  recept
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Világkonyha

8 egyszerű tipp: így főzz tökéletes tésztát!

Így érdemes tésztát főzni
Tésztáz főzni mindenki tud - gondolhatnánk, ám sokszor mégsem sikerül az olaszoktól megszokott finom tésztát elkészíteni. Hogy miért? Mert olajat öntünk a főzővízbe, vagy mert leöblítjük a tésztát? Tésztafőzési technikák: al dente és minden, amit tudni érdemes!

A tésztafőzés pofonegyszerű – gondolja az ember, mégis ősrégi rossz beidegződések szállnak tovább generációkon át. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a tésztafőzési technikák, amiket érdemes újragondolni.

1. Így lesz a tészta al dente

Az olaszok esküsznek rá, hogy így a legfinomabb, és miért ne hinnénk nekik? Ha egyszer kipróbálod, te is érezed majd a különbséget: az al dente, azt jelenti, hogy fogkemény állagú a tészta. Már nem roppan, de még nem puha, omlós. Ezt az állagot úgy érheted el, ha pontosan annyi ideig főzöd, ameddig a csomagoláson feltüntették – és persze megfogadod a további tanácsokat is.

Ha a tészta kilóg az edényből a főzés elején, ne törd össze, hagyd, magától belecsúszni (Shutterstock)
Ha a tészta kilóg az edényből a főzés elején, ne törd össze, hagyd, magától belecsúszni (Shutterstock)

2. Ne spóroljunk a vízzel!

A tészta al dente állagát úgy érheted el könnyen, ha mindig sok vízben főzöd. A laza hozzáállás, hogy elég az 3 dl víz a négy adag tésztához, most nem igaz: minél több vízben főzöd, annál finomabb a tészta. (Cirka: fél kiló tésztához 6 liter vizet főzz fel.)

3. A tésztafőzéskor fontos a türelem

Mindig forró, lobogó vízbe dobd a száraz tésztát! Ha előbb bedobod a vízbe, akkor kiázik, szétázik, ízetlenné válik.

4. Só-kérdés

Mindig sós vízben főzzük ki a tésztát! Akkor is, ha az öntet, amit hozzá készíted sós, a tészta főzővizét meg kell sózni. Ez akkor is igaz, ha a főtt tésztát édes verzióban készíted el.

A tészta főzővizébe elég sót tenni (Shutterstock)
A tészta főzővizébe elég sót tenni (Shutterstock)

5. Nincs szükség olajra a tésztafőzéshez

Nem, nem öntünk olajat a főzővízhez azért, hogy ne ragadjon össze a tészta. Ez megváltoztatja a tészta állagát, bezsírozza a tészta szélét, ami miatt a tészta később nem tudja magába szívni az öntetet.

6. A spagetti kilóg a vízből

Beletetted a spagettit a vízbe, de az utolsó egyharmada kilóg a vízből. Mit teszel hát? Széttöröd – úgy a biztos. Inkább várj! Pár perc és a spagetti alsó rész megpuhul, és a vége belecsúszik a főzővízbe.

A főtt tésztát nem kell hideg vízzel leöblíteni, mert így nemcsak lehűl, de a keményítő is távozik róla. (Shutterstock)
A főtt tésztát nem kell hideg vízzel leöblíteni, mert így nemcsak lehűl, de a keményítő is távozik róla. (Shutterstock)

7. Nem kell a tésztát leöblíteni!

Berögzült rossz szokás, hogy a kifőtt tésztát leszűrjük, majd leöblítjük vízzel. Miért? Koszos? Miért, hogy elhűtsük? Sokan úgy vélik, ha nem ölbítik le, összeragad – így igaz! Ezért kell leszűrés után olajat önteni rá. Főzés során a tésztából keményítő fő ki a főzővízbe, amelyből szűrés után marad a tészta szélén – ez a keményítő segít abban, hogy a mártás, amit tésztára öntesz a tésztához tapadjon. Ám, ha leöblíted a főtt tésztát vízzel, lemosod róla a keményítőt, és gumis állagú tészta lesz a végeredmény, ami nem veszi fel az öntetet.

8. Most olajozz!

A tészta megfőtt, leszűrted, öntsd rá pár csepp olívaolajat és forgasd át a tésztát. Így nem ragad össze, és nem kell attól tartanod, hogy az olívaolaj módosítja a tészta ízét.

Tésztarecepteket keresel? Nézz körbe a Mindmegettén! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.