Ha az alábbi ételekből, italokból rendszeresen fogyasztasz, akkor megvédheted szervezeted a betegségektől.
A gyömbér erős gyulladáscsökkentő hatása miatt az egyik legjobb "fegyver" a megfázás vagy influenza elleni küzdelemben. A benne található hatóanyagoknak köszönhetően hányingerellenes, görcsoldó, köhögéscsillapító hatásokkal is bír. A gyömbér tele van olyan értékes vitaminokkal, mint az A-, C-, E- és B-vitaminokat, valamint tartalmaz magnéziumot, káliumot, és vasat is.
A citrusok tele vannak C-vitaminnal. Ha naponta két darab narancsot megeszel, azzal fedezed a napi C-vitamin szükségletedet. A déli gyümölcsben kálium és kálcium is található, ami szintén erősíti az immunrendszert.
A hidratáció mindig nagyon fontos, akkor is, ha az ember nem érzi magát betegnek. Ha beteg, akkor pedig pláne a víz a leghasznosabb folyadék, amit kortyolgathat az ember. Naponta legalább 8 pohár vizet kellene meginnunk, hogy megfelelően hidratáljunk.
Az áfonya tele van antioxidánsokkal, így rengeteg betegség ellen, például a megfázás ellen is véd, ha rendszeresen eszel belőle. Egyetemi kutatások szerint azok a felnőttek, akik rendszeresen eszik ezt a tápanyagokban gazdag bogyós gyümölcsöt, kisebb eséllyel kapják el a náthát. Áfonyából készíthetünk smoothie-t, felturbózhatjuk vele a zabkását, de süteményekbe is felhasználhatjuk.
A paradicsom szintén egy olyan élelmiszer, ami rengeteg C-vitamint tartalmaz. 10 deka paradicsom a napi C-vitamin-szükséglet 17%-át fedezi. A paradicsom kitünő vértisztító hatással is bír és a benne lévő krómnak köszönhetően csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. A paradicsomot fogyaszthatjuk nyersen, de nagyon sok étel alapja is. Egy pohár paradicsomlé pedig felér egy multivitaminos bombával.
Hidd el, az étcsokoládé igenis hatékony "gyógyszer" a megfázás elleni küzdelemben. Az étcsokoládéban található teobromin csillapítja a köhögést. Az étcsoki antioxidánsokban, például flavanolokban, a polifenolokban, a katechinekben gazdag finomság.
A spenót is egy olyan szuperzöldség, amely nagyszerű hatással van az általános egészségére, közérzetre. Nemcsak emésztést segítő rostokat tartalmaz, hanem a C-vitamint is. A C-vitamin hozzájárulhat a megfázás megelőzéséhez és csökkentheti a betegség tüneteit.
Nagyon fontos, hogy C-vitamin mellett a szervezetünket D-vitaminnal is feltöltsük. A D-vitamin ugyanis hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. A tojás nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint és igen sokoldalú ételt, főleg reggelit készíthetünk belőle.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.