Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
A C-vitamin elengedhetetlen a testünk számára. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a szervezet nem képes hosszú ideig tárolni, sem előállítani. Ezért érdemes természetes forrásokból vagy étrend-kiegészítő formájában fedezni a napi szükségletet.

A kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend általában fedezi az előírt mennyiséget, fontos azonban szem előtt tartani, hogy a hőkezelés során az alapanyagok veszítenek vitamintartalmukból, ezért legjobb, ha nyersen fogyasztjuk ezeket. Mivel ez nem mindig megoldható, érdemes C-vitamint szedni, különösen az ősz beköszöntével. Hét jó okunk is van, hogy miért.

 

Miben van a legtöbb C-vitamin? 

A felnőttek számára napi 65–90 mg az előírt szükséglet, ami várandósság, szoptatás, valamint betegségek esetén magasabb mértékű is lehet. Ennél több C-vitamint nem érdemes bevinni, a szervezet ugyanis kiválasztja a felesleget, ami a vizelettel távozik. Így túladagolni sem tudjuk a vitamin, kivéve, ha nagyon nagy mennyiségben (több mint 2000 mg/nap) visszük be. Ebben az esetben kellemetlen mellékhatásokat okozhat, például hányingert, hasmenést, hosszú távon pedig vesekő kialakulásához is vezethet. 

Lássuk, milyen élelmiszerek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű C-vitamint. (Az értékek 100 grammra értendők.)

  • Csipkebogyó – 426 mg
  • Paprika – 190 mg
  • Fekete ribizli – 181 mg
  • Kakukkfű (szárított) – 160 mg
  • Petrezselyem – 130 mg
  • Kivi – 92 mg
  • Brokkoli – 89 mg
  • Kelbimbó – 85 mg
  • Eper – 59 mg
  • Narancs – 53 mg
  • Citrom – 53 mg
  • Karfiol – 48 mg
A C-vitaminban rendkívül gazdag csipkebogyót az ősz végi első fagyoktól kezdik szüretelni /Fotó: Shutterstock

 

Miért érdemes C-vitamint szedni? 

Az ősz és a hidegebb idő beköszöntével érdemes felkészítenünk a szervezetünket a meghűléses időszakra. Az immunerősítésben a C-vitaminnak is fontos szerepe van, ezért étrend-kiegészítő formájában is ajánlott a bevitele. 

 

1. Erős antioxidáns

A C-vitamin erőteljes antioxidáns hatású, ezáltal megvédi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásától, az úgynevezett oxidatív stressztől. A sejtkárosodás számos krónikus betegséggel összefüggésbe hozható, így a C-vitaminnak fontos szerepe van ezek megelőzésében. 

 

2. A szív-ér rendszer megóvója

A magas vérnyomásra és a vér koleszterinszintjére gyakorolt pozitív hatásával a C-vitamin segíthet megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket.

 

3. Köszvény ellen is hatásos

A felnőttek körülbelül 4%-át értintő köszvény az ízületi gyulladás súlyos fajtája. Akkor jelentkezik, ha a vérben magas a húgysav koncentrációja. A C-vitamin segít csökkenteni a vér húgysavszintjét, ezáltal megelőzi a köszvény kialakulását. 

 

4. Jó barátja a vasnak

A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, valamint a rosszul hasznosuló növényi eredetű ételekből származó vasat jól hasznosulóvá alakítja. A húsmentesen étkezők számára nélkülözhetetlen, mert segít megelőzni a vashiányos állapotot. A vas fontos ásványi anyag, elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. 

 

5. Segíti a kollagéntermelést

Egy bizonyos életkor felett a szervezetünk kollagéntermelése lelassul. A C-vitamin elősegíti ezen fehérjék létrejöttét, amelyek segítik a sebgyógyulást, valamint hozzájárulnak a bőr, az ízületek és az erek rugalmasságához, egészségéhez.

 

6. Agyműködést serkentő

A C-vitamin elősegíti az agyműködést, hosszabb távon pedig védő hatást fejt ki. A C-vitamin hiánya összefügghet a kognitív képességek hanyatlásával, így például a demencia kialakulásának kockázatával. 

 

7. Védi a szem egészségét

A C-vitamin segít csökkenteni a szürkehályog és más szembetegségek, például az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét. Szedése más, szintén a szem épségét elősegítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt ajánlott. 

 

Tudtad? 

Bár még nem ismerték a C-vitamin fogalmát, már a 18. században felfigyeltek a citrusfélék gyógyító hatására. A skorbutot, a hajósok körében gyakori betegséget citrom- és narancsfogyasztással kezelték. 

 

A C-vitamin felfedezésének történetét elolvashatod a Ripost cikkében.

 

Borítókép: Shutterstock

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.