Csörögefánk recept
Csörögefánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Karácsony

A karácsonyfa és a szaloncukor meglepő története

Csillogó papír rojtos véggel – a szaloncukor az ünnepek jellegzetes finomsága, és a miénk. Igazi hungarikum, amit hazánkban gyártottak először. Szemezgessen velünk a szaloncukor történetének érdekességeiből.

Fa a szaloncukorhoz

Magyarországon az első karácsonyfát, más néven életfát 1824-ben állította fel egy magyar grófnő, az ő hatására kezdett el terjedni ez a szokás, először csak nemesi körökben. Kezdetben gyümölcsökkel, mézes süteményekkel és papírképekkel dekorálták a fenyőfát. A szaloncukor-készítés és vele együtt a karácsonyfa-díszítés csak évtizedekkel később, csupán az 1800-as évek végétől terjedt el hazánkban.

A salonzuckerl

A szaloncukor ősének a fondant-cukrot tartják, amit a franciák kezdtek készíteni a 14. században, ám mivel német cukormívesek révén került Magyarországra, ezért szaloncukor szavunk a német Salonzuckerl szóból származik: a háziasszonyok cukorkákat és csokigolyókat csomagoltak selyempapírba. A magyar cukrászok persze hamar átvették tőlük ezt a szerepet, és egyenként csomagolt „szaloncréme-bonbonokat” kínáltak vásárlóiknak.

A minőségi szaloncukor

Ma már egyre nagyobb a kereslet a minőségi termékek iránt: aki eddig bevonót használt, az tejcsokira vált, aki tejcsokit, az pedig igyekszik minél magasabb kakaótartalmú terméket választani. Noha már sütis, likőrös, vajkaramellás, kókuszos szaloncukor is kapható, még mindig a zselés szaloncukor, azon belül is a gyümölcsös, az almás és a citromos ízesítésűek a legkedveltebbek.

Lehet egészségesen is!

Évről évre egyre több vásárló keresi a diabetikus szaloncukrot, és nemcsak a cukorbetegségben szenvedők, hanem az egészségtudatos életmód kedvelői is. Ez a tendencia annak köszönhető, hogy a minőségi szaloncukroknál nincs ízbeli különbség a diabetikus és a cukros változat között.

PULYKA, KUKORICAPITE ÉS GARNÉLA - EZT ESZIK A VILÁGSZTÁROK KARÁCSONYKOR

EHETŐ KARÁCSONYFADÍSZ, 6 POFONEGYSZERŰ TRÜKK


szöveg: Fanny Konyha/ Novobáczky Nóra

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.