Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Karácsony

A karácsonyfa és a szaloncukor meglepő története

Csillogó papír rojtos véggel – a szaloncukor az ünnepek jellegzetes finomsága, és a miénk. Igazi hungarikum, amit hazánkban gyártottak először. Szemezgessen velünk a szaloncukor történetének érdekességeiből.

Fa a szaloncukorhoz

Magyarországon az első karácsonyfát, más néven életfát 1824-ben állította fel egy magyar grófnő, az ő hatására kezdett el terjedni ez a szokás, először csak nemesi körökben. Kezdetben gyümölcsökkel, mézes süteményekkel és papírképekkel dekorálták a fenyőfát. A szaloncukor-készítés és vele együtt a karácsonyfa-díszítés csak évtizedekkel később, csupán az 1800-as évek végétől terjedt el hazánkban.

A salonzuckerl

A szaloncukor ősének a fondant-cukrot tartják, amit a franciák kezdtek készíteni a 14. században, ám mivel német cukormívesek révén került Magyarországra, ezért szaloncukor szavunk a német Salonzuckerl szóból származik: a háziasszonyok cukorkákat és csokigolyókat csomagoltak selyempapírba. A magyar cukrászok persze hamar átvették tőlük ezt a szerepet, és egyenként csomagolt „szaloncréme-bonbonokat” kínáltak vásárlóiknak.

A minőségi szaloncukor

Ma már egyre nagyobb a kereslet a minőségi termékek iránt: aki eddig bevonót használt, az tejcsokira vált, aki tejcsokit, az pedig igyekszik minél magasabb kakaótartalmú terméket választani. Noha már sütis, likőrös, vajkaramellás, kókuszos szaloncukor is kapható, még mindig a zselés szaloncukor, azon belül is a gyümölcsös, az almás és a citromos ízesítésűek a legkedveltebbek.

Lehet egészségesen is!

Évről évre egyre több vásárló keresi a diabetikus szaloncukrot, és nemcsak a cukorbetegségben szenvedők, hanem az egészségtudatos életmód kedvelői is. Ez a tendencia annak köszönhető, hogy a minőségi szaloncukroknál nincs ízbeli különbség a diabetikus és a cukros változat között.

PULYKA, KUKORICAPITE ÉS GARNÉLA - EZT ESZIK A VILÁGSZTÁROK KARÁCSONYKOR

EHETŐ KARÁCSONYFADÍSZ, 6 POFONEGYSZERŰ TRÜKK


szöveg: Fanny Konyha/ Novobáczky Nóra

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.