Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Ajánló

5 ok, amiért ma is imádjuk gyerekkorunk kedvencét, a kenőmájast

kenőmájas
A kenőmájas már gyerekkorunkban is ott lapult a legtöbb család konyhájában. Reggelire vagy uzsonnára rákentük egy szelet friss kenyérre, és felvágtuk mellé a paradicsomot, a zöldhagymát vagy a paprikát. Mutatjuk, miért imádjuk a mai napig!

1. Tele van vitaminokkal

A máj - legyen az libáé, csirkéé, borjúé, marháé, sertésé - a belsőségek közül kiemelkedően értékes, vitaminokban ( A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, D-, H-, K-vitamin) és ásványi anyagokban gazdag táplálék. Így nemcsak finom, de egyben nagyon tápláló és tartalmas fogás is kenyérre kenve, ami még ma is nagy kedvenc, ha kirándulni vagy piknikezni indulunk.

2. Többféle ízesítésben is kapható

Míg a 80-as években csak a sima, natúr ízekben lehetett kapni, ma már jó néhány különleges ízesítésben elérhető - például majorannás, kolbászfűszeres, medvehagymás vagy sült paprikás változatban is be lehet őket szerezni.

Akár a hagyományos, akár az extrább verziót választjuk, felhasználásával isteni melegszendvicskrémet is készíthetünk!

Rertró melegszendvicskrém recept

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 30 dkg kenőmájas
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg tejföl
  • 2 ek mustár
  • 3 ek ketchup
  • 2 ek majonéz
  • bors
  • 1 zacskó toast kenyér
  • 15 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

1. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, egy tálban villával összetörjük.

2. Hozzáadjuk a kenőmájast, az apróra vágott vöröshagymát, a vajat, a tejfölt, a mustárt, a ketchupot, a majonézt, a sót, a borsot és jól összekeverjük.

3. Egy tepsibe leterítjük a kenyereket, megkenjük a krémmel, a tetejét megszórjuk sajttal.

4. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

3. Mennyei hidegtálakat, leveseket vagy akár főételeket is készíthetünk a felhasználásával

A kenőmájast persze nemcsak „retró” formában lehet fogyasztani. Szuperül passzolnak hozzá a gyümölcsök, esetleg a lencse vagy gomba is, melyek kombinálásával mennyei hidegtálakat készíthetünk.

Sőt, akár levesek vagy főételek alapjául is szolgálhat. Például a májgaluskás zöldségleves vagy a májas rántott palacsinta hamar a család kedvence lehet!

Zöldségleves házi májgaluskával

Hozzávalók:

A májgaluskához:
1/2 fej hagyma
1 ek olaj
1 db kenőmájas
2 ek zsemlemorzsa
1 db tojás
1 csokor friss petrezselyem

A leveshez:
2 ek olaj
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1/2 db szárzeller
1 csokor petrezselyem
3 l húsleves/zöldségleves alaplé

Elkészítése:

1. A galuskához az olajon megdinszteljük a megpucolt, apróra vágott hagymát.

2. Egy tálban kikeverjük a kenőmájast (150 g), az apróra vágott petrezselymet, a zsemlemorzsát és az egész tojást, majd hozzáadjuk a megdinsztelt hagymát. Ha sima és sűrű, nokedli állagú tésztát kaptunk, egy fél órára - pont, amíg a leves megfő - a hűtőbe tesszük pihenni.

3. Egy leveses fazékban olajat hevítünk, majd közepes hőfokon megdinszteljük rajta a megtisztított és felkockázott répákat és a zellert, valamint az apróra vágott petrezselymet, és időnként megkeverve, fedő alatt puhára dinszteljük a zöldségeket.

4. Ha a zöldségek megpuhultak, 1,7 liter meleg húslével felöntjük a levesünket, és összeforraljuk.

Egy kisebb lábasban felforraljuk a maradék húsleves alaplét, majd egy kanál segítségével beleszaggatjuk a májgaluskát. Ha szabályosabb levesbetétet szeretnénk, akkor nedves kézzel formázhatunk gombócot is a masszából.

5. Ha feljöttek a nokedlik a felszínre, óvatosan egy tálba szedjük, és a levesünk mellé kínáljuk.

4. Tökéletesen passzolnak hozzá a finom borok

Májételekhez a száraz cabernet savignon vagy a testes bikavér tökéletesen illik. A félédes vagy édes csemegeborokat, valamint a gyümölcsös ízű aszúborokat pedig főként a liba- vagy a kacsamájhoz ajánlják.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

5. A csirkemáj boldogsághormon-forrás

Tudtátok? A csirkemájban megtalálható triptofánt szervezetünk a jó hangulatunkkal kapcsolatos szerotonin előállításához használja fel. Tehát - akár a csokoládé - a máj boldogsághormon-forrás.

Találd meg te is kedvencedet a Gyulai sertésmájasai között. Kóstold meg a 2021-ben Érték és Minőség díjat kapott Gyulai Medvehagymás sertésmájast is! (X)


A cikk elkészültét a Gyulahús Kft. támogatta.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.