A máj - legyen az libáé, csirkéé, borjúé, marháé, sertésé - a belsőségek közül kiemelkedően értékes, vitaminokban ( A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, D-, H-, K-vitamin) és ásványi anyagokban gazdag táplálék. Így nemcsak finom, de egyben nagyon tápláló és tartalmas fogás is kenyérre kenve, ami még ma is nagy kedvenc, ha kirándulni vagy piknikezni indulunk.
Míg a 80-as években csak a sima, natúr ízekben lehetett kapni, ma már jó néhány különleges ízesítésben elérhető - például majorannás, kolbászfűszeres, medvehagymás vagy sült paprikás változatban is be lehet őket szerezni.
Akár a hagyományos, akár az extrább verziót választjuk, felhasználásával isteni melegszendvicskrémet is készíthetünk!
Rertró melegszendvicskrém recept
Hozzávalók:
Elkészítése:
1. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, egy tálban villával összetörjük.
2. Hozzáadjuk a kenőmájast, az apróra vágott vöröshagymát, a vajat, a tejfölt, a mustárt, a ketchupot, a majonézt, a sót, a borsot és jól összekeverjük.
3. Egy tepsibe leterítjük a kenyereket, megkenjük a krémmel, a tetejét megszórjuk sajttal.
4. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
A kenőmájast persze nemcsak „retró” formában lehet fogyasztani. Szuperül passzolnak hozzá a gyümölcsök, esetleg a lencse vagy gomba is, melyek kombinálásával mennyei hidegtálakat készíthetünk.
Sőt, akár levesek vagy főételek alapjául is szolgálhat. Például a májgaluskás zöldségleves vagy a májas rántott palacsinta hamar a család kedvence lehet!
Zöldségleves házi májgaluskával
Hozzávalók:
A májgaluskához:
1/2 fej hagyma
1 ek olaj
1 db kenőmájas
2 ek zsemlemorzsa
1 db tojás
1 csokor friss petrezselyem
só
A leveshez:
2 ek olaj
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1/2 db szárzeller
1 csokor petrezselyem
3 l húsleves/zöldségleves alaplé
Elkészítése:
1. A galuskához az olajon megdinszteljük a megpucolt, apróra vágott hagymát.
2. Egy tálban kikeverjük a kenőmájast (150 g), az apróra vágott petrezselymet, a zsemlemorzsát és az egész tojást, majd hozzáadjuk a megdinsztelt hagymát. Ha sima és sűrű, nokedli állagú tésztát kaptunk, egy fél órára - pont, amíg a leves megfő - a hűtőbe tesszük pihenni.
3. Egy leveses fazékban olajat hevítünk, majd közepes hőfokon megdinszteljük rajta a megtisztított és felkockázott répákat és a zellert, valamint az apróra vágott petrezselymet, és időnként megkeverve, fedő alatt puhára dinszteljük a zöldségeket.
4. Ha a zöldségek megpuhultak, 1,7 liter meleg húslével felöntjük a levesünket, és összeforraljuk.
Egy kisebb lábasban felforraljuk a maradék húsleves alaplét, majd egy kanál segítségével beleszaggatjuk a májgaluskát. Ha szabályosabb levesbetétet szeretnénk, akkor nedves kézzel formázhatunk gombócot is a masszából.
5. Ha feljöttek a nokedlik a felszínre, óvatosan egy tálba szedjük, és a levesünk mellé kínáljuk.
Májételekhez a száraz cabernet savignon vagy a testes bikavér tökéletesen illik. A félédes vagy édes csemegeborokat, valamint a gyümölcsös ízű aszúborokat pedig főként a liba- vagy a kacsamájhoz ajánlják.
Tudtátok? A csirkemájban megtalálható triptofánt szervezetünk a jó hangulatunkkal kapcsolatos szerotonin előállításához használja fel. Tehát - akár a csokoládé - a máj boldogsághormon-forrás.
Találd meg te is kedvencedet a Gyulai sertésmájasai között. Kóstold meg a 2021-ben Érték és Minőség díjat kapott Gyulai Medvehagymás sertésmájast is! (X)
A cikk elkészültét a Gyulahús Kft. támogatta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.