Az adventi időszak egyik kedvelt családi- vagy baráti programja az egy- vagy több napos bécsi kiruccanás. A fényekben gazdag osztrák belvárosban számos vásárban kereshetjük a jóféle karácsonyi hangulatot, kóstolhatjuk a forralt borokat és a sült gesztenyét, de az sem árt, ha van a tarsolyunkban egy-két jól bevált vendéglátóhely, ahova beülhetünk egy jót enni, uzsonnázni, átmelegedni.
A bécsi adventi vásárra szánt napon az ember ugyan nem az étkezésekre koncentrál és nem ebédelni megy, mégis egész nap falatozik. Hol egy stanicli sült gesztenye, hol a Kärntnerstrasse egyik sarkán mért, ellenállhatatlan marcipánburgonya, hol pedig egy kezet, lelket melengető, bő, zsíros foltokat hátra hagyó kartoffelpuffer ficcen a szánkba.
Ezek a falatok azonban csak ideig, óráig elegendők, s ha az ember rendesen szeretne enni valamit, célszerű előre feltérképezni a belvárost, s adott esetben asztalt is foglalni.
Ha a Graben és környéke a célunk, akkor érdemes felkeresni, az országúti étkezdéiről, epres vaníliás tortáikról híres Rosenberger helyi egységét, amely olyan nagy vendégtérrel rendelkezik, hogy szinte biztos, hogy a legnagyobb karácsonyi forgatagban is találunk helyet. A Kärntnerstrasse egyik mellékutcájában, a Maysedergassen található önkiszolgáló étteremben mindenki megtalálja a kedvére valót. Akik a helyi konyhára kíváncsiak, azok sem csalatkoznak, elég széles az osztrák fogások választéka. A Rosenbergerben a gyerekeknek külön menüvel készülnek és sokszor apró ajándékkal is kedveskednek.
Ha igazán autentikus környezetben szeretnénk eltölteni egy kis időt, kávézni, feltöltekezni, akkor a Graben és a Hofburg tőszomszédságában lévő, Dorotheergassen található Hawelka kávéházba kell betérni. Egy kényelmes kávézás után pedig folytatható a nagy bevásárló körút, amelynek során – legalább egy gyors választékfelmérésre – érdemes betérni a Graben elején található Meinl üzletbe. Az emeleti részen helyben is kóstolhatunk számtalan finomságot, a sajtok és a sütemények között pedig parádés kilátás nyílik egészen a Stephansdomig.
Ha Bécsben klasszikus bécsi szeletet szeretnénk enni, akkor a Figlmüller valamelyik egységében kell jó előre asztalt foglalnunk. Persze vannak csodák, s előfordul, hogy akad egy-egy szabad asztal, de az egy naposra tervezett kirándulásunkból kár sorállásra pazarolnunk akár egy fél órát is.
Persze van az a hely, amiért hajlandóak vagyunk sorba állni: s ez a Sacher szálló kávézója. Az eredeti sacher torta, a mellé kínált friss tejszínhabbal valóban mindent megér, de itt is érdemesebb inkább az Albertina Múzeum felé eső sarkon lévő, szintén a Sacher által üzemeltetett bárba betérni, ahol szinte mindig akad egy szabad asztal, s ugyanazt az uzsonnát élvezhetjük, csak kisebb felhajtással és gyorsabb tálalásban. Ha valaki nem rajong a süteményért, de a Sacher mégis vonzza, akkor kérjen egy pár roppanós bécsi virslit, amit frissen reszelt tormával, császárzsömlével szervíroznak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.